Az eperszezon kezdete kapcsán összeszedtük, hogy mi mindent nyerhetsz azzal, ha többet eszel ebből a finom és tápláló gyümölcsből, amelynek gazdag tápértékéhez alacsony kalóriatartalom párosul, így fogyókúra esetén sem kell lemondanod a fogyasztásáról.
Mitől olyan egészséges az eper?
Sokan nem tudják, de az eper C-vitamin-tartalma a narancséval vetekszik: 8 közepes szem a napi ajánlott beviteli érték 160 százalékát tartalmazza. Az eper antioxidánsokban is gazdag, ezért védi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól. Ezek közül a legfontosabb az antocianin, amely a gyümölcs színét is adja.
Az antocianin mennyisége az eper érésével arányosan növekszik. Tehát minél pirosabb a gyümölcs, annál több antioxidánst rejt.
Az eper emellett rostokat, illetve egy sor további vitamint és ásványi anyagot, köztük mangánt, káliumot és folsavat is tartalmaz, miközben kevesebb benne a cukor, mint az olyan népszerű gyümölcsökben, mint az alma vagy a banán. De ez még nem minden! Lássuk, hogy pontosan milyen jótékony hatásokat tulajdonítanak neki.
1. Serkenti az agyműködést
Kutatások szerint az eper fogyasztása védi az agyat az életkor előrehaladtával összefüggő mentális hanyatlástól. Ezt támasztotta alá egy tanulmány is, amelynek keretében a kutatók több mint 16 ezer résztvevő agyműködését figyelték meg egy 6 éves időszakon keresztül.
Kiderült, hogy azoknak, akik a legtöbb epret és áfonyát ették, kevésbé romlottak a kognitív, gondolkozási és feldolgozási képességeik. Sőt, agyi teljesítményük olyan szinten volt, mintha 2,5 évvel fiatalabbak lennének.
Egy másik kutatás arra is rávilágított, hogy az eperfogyasztók körében 34 százalékkal alacsonyabb eséllyel jelentkezik az Alzheimer-kór.
A kutatók úgy vélik, hogy ez az eperben lévő antioxidánsoknak köszönhető, amelyek csökkentik a szisztémás gyulladást, ami központi tényezőként játszik közre az Alzheimer-kór kialakulásában.
2. Erősíti az immunrendszert
Mint az a fentiekből kiderül, az eper elsőrangú C-vitamin-forrás, ami számos előnnyel jár. A C-vitamin fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban, megelőzheti a légúti és szisztémás fertőzések terjedését, valamint fokozza az úgynevezett T- és B-sejtek termelődését. Az előbbiek arról ismertek, hogy eltávolítják a fertőzött és rákos sejteket, míg az utóbbiak antitesteket hoznak létre, megnövelve a szervezet baktériumokkal szembeni védekezőképességét.
A C-vitamin egyben gyulladáscsökkentő is, így képes enyhíteni a betegségek által kiváltott stresszreakciót.
Az ajánlásokban az szerepel, hogy a C-vitamint legalább 90 mg/napos mennyiségben fogyaszd, ami már egy félmaréknyi eperrel is elérhető.
3. Védi a szívet
Kutatások azt mutatják, hogy az eperfogyasztás megelőzhet számos olyan állapotot, amely szívbetegséghez, szélütéshez, valamint cukorbetegséghez vezethet. Ehhez nagyban hozzájárul az alábbi két hatás.
Csökkenti a koleszterinszintet. Egy tanulmány szerint az eperfogyasztás kismértékben csökkenti a koleszterinszintet, ami kockázati tényezőként ismert a szívbetegségek kialakulásában. Ezt megerősítette egy másik tanulmány is.
Azoknak a résztvevőknek, akik 2 hónapon át epres italt fogyasztottak, 10 százalékkal csökkent a koleszterinszintjük.
Csökkenti a trigliceridek arányát. A trigliceridek a vérben található zsírok, amelyek megnövelhetik a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul, amikor a tigliceridek lebomlanak, az melléktermékek képződésével jár, amelyek gyulladást váltanak ki, és ragacsos lerakódásokat hagyhatnak a véredények falán, ami érelmeszesedést okozva eltömítheti az artériákat.
4. Csökkenti a gyulladást
Az olyan életmódbeli tényezők, mint a helytelen táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás és a dohányzás, gyulladáshoz vezethetnek, ami megnövelheti számos krónikus betegség kialakulásának esélyét. Az eper fogyasztásával azonban tehetsz egy lépést a jó irányba, hiszen gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsokat tartalmaz.
5. Segít a vércukorszint kezelésében
A túl sok glükóz a 2-es típusú cukorbetegség fő kockázati tényezője. Ha erre tekintettel jobban ügyelnél vércukorszintedre, az eper nagyszerű választás lehet, hogy kielégítsd édességek iránti vágyad. Egy finn tanulmány legalábbis arra jutott, hogy a bogyós gyümölcsök, így az eper fogyasztása 26 százalékkal csökkenti az inzulinkibocsátást, és segít féken tartani az étkezések után tapasztalható hirtelen vércukorszint-kiugrást.
Amennyiben szeretnéd kiaknázni az eper jótékony hatásait, a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőség szerint frissen fogyaszd, vagy készíts turmixot belőle.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés