A kutatók szerint az érintett adalékanyagot számos élelmiszerátalakítási folyamatban használják technológiai segédanyagként úgy, hogy a csomagoláson fel sem tüntetik. Ez pedig azt jelenti, hogy anélkül, hogy tudnánk róla, a különféle élelmiszerek fogyasztásával napi rendszerességgel vihetjük be szervezetünkbe –igaz, csak alacsony dózisban.
Ez az adalékanyag betegséget okozhat
A lisztérzékenység világszerte egyre gyakoribb autoimmun betegségnek számít. A kutatók nemrég felismerték, hogy a problémát sokaknál a szilícium-dioxidként (E551) ismert élelmiszer-adalékanyag váltja ki.
Az E551 egy nanorészecskéket tartalmazó por, amelyet csomósodást gátló adalékanyagként használnak számos száraz és porított élelmiszerben, például levesekben, gabonaalapú anyatej-helyettesítő tápszerekben, instant kávéban, kakaóban és fagyasztott tésztákban. Az anyag világszerte több mint 2600 feldolgozott élelmiszer összetevői között szerepel.
A szilícium-dioxid az emésztőrendszerben fejti ki károsító hatását, mivel csökkentheti a bélrendszer azon immunsejtjeinek számát, amelyek a gyulladáscsökkentő vegyületek termeléséért felelősek.
A szervezet toleranciaképességét vizsgálták a kutatók
Abban az esetben, ha az E551-et segédanyagként adják hozzá a különféle élelmiszerekhez, az összetevők között fel sem tüntetik a gyártók a csomagoláson. Így az elfogyasztott élelmiszereken keresztül észrevétlenül ki vagyunk téve a szilícium-dioxid károsító hatásának.
A nemzetközi kutatócsapat az elvégzett vizsgálat során azt akarta kideríteni, hogy ez a kisebb mértékű expozíció hatással lehet-e a bélrendszer immunitására. Pontosabban arra voltak kíváncsiak, hogy az elfogyasztott étrendi fehérjéket hogyan tolerálja a szervezetünk, és milyen hatást gyakorol rá az az aminosavakból álló tápanyag.
Ez a kulcsfontosságú táplálkozási funkció mutatja meg, hogy az általunk elfogyasztott fehérjékkel szemben hogyan blokkolja szervezetünk a gyulladásos immunreakciókat.
A folyamat születésünktől fogva működik. Bármilyen zavar a rendszerben ételérzékenység kialakulásához vezethet, ami allergiás reakciókban nyilvánul meg például földimogyoró, tehéntej, hal, kagyló vagy tojás fogyasztása során, valamint autoimmun állapotokat is előidézhet, például cöliákia formájában.
Az adalékanyag egyértelműen gyulladást okoz
A cöliákia egy genetikailag kódolt autoimmun betegség, ami a szervezet gluténre adott válasza. A glutén egy olyan fehérje, amely a gabonafélékben, például a búzában, a rozsban és az árpában is megtalálható.
A cöliákia tünetei közé tartozik egyebek között a bélgyulladás, a hasi fájdalom és a hasmenés is. Az érintettek gyakran drasztikus súlycsökkenést is tapasztalnak.
A cöliákia előfordulása világszerte egyre inkább növekszik, a tendencia okai pedig szinte kideríthetetlenek. Éppen ezért van nagy jelentősége a francia és a kanadai kutatók tudományos vizsgálatának, melynek során három hónapon keresztül napi rendszerességgel adagoltak a kísérletben résztvevő egereknek E551-et. A szakértők megfigyelték, hogy az állatok a szájon át elfogyasztott étrendi fehérjékkel szemben alacsonyabb toleranciát mutattak, és ezzel párhuzamosan nagyobb mértékű bélgyulladásuk is volt.
A mögöttes mechanizmusokat megvizsgálva a kutatót arra a megállapításra jutottak, hogy az E551 elfogyasztásával csökken azoknak a bélrendszeri immunsejteknek a száma, amelyek felelősek azért, hogy a bélrendszerben megakadályozzák a gyulladásokhoz vezető vegyületek előállítását.
A cöliákia kockázati génjét hordozó egerek segítségével a kutatók felfedezték, hogy a szilícium-dioxid napi fogyasztása rontja a betegséggel kapcsolatos gyulladás mértékét.
A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy az étrendi forrásokon keresztül az E551 elősegítheti a cöliákia kialakulását azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak erre a betegségre.
Gyógyszeres segítséget remélnek
A kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogy jobban megértsék a cöliákia kialakulásának okait, és annak következményeit. A legfrissebb kutatások most egy olyan gyógyszer kifejlesztésére koncentrálnak, amely megakadályozza a glutén okozta bélkárosodást.
Az orvosok reményei szerint a gyógyszer egy enzim által reagálhat a szervezetbe kerülő gluténra, megakadályozva ezzel a bélbolyhok pusztulását, ami a cöliákiás betegek bélrendszerében tapasztalható. A vizsgálat során az orvosok arra is magyarázatot találtak, hogy miért lehet alacsony a vitaminszintje azoknak, akik gluténmentes diétát folytatnak.
Mindezt a vitaminok és tápanyagok felszívódásáért felelős gének aktivitásával magyarázták.
Kiemelték továbbá, hogy a nem szándékos gluténbevitel gyakran a bélrendszer folyamatos károsodásához vezet, ami még a gluténmentes diétát követőknél is tápanyag-egyensúlyi zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. Azoknál, akik a cöliákia ellen fejlesztett gyógyszert szedték, a tápanyagok és nyomelemek felszívódásáért felelős gének aktivitása is visszatért a gluténbevitel előtti szintre.
A cukorbetegség, a pajzsmirigybetegségek, az inzulinrezisztencia és a reflux is kezelhető egészséges táplálkozással, vagyis egy olyan jó étrenddel, amely figyelembe veszi a diétázó életmódját és ízlését. Kattints ide, és mutatjuk a részleteket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés