A sztívia számos ételben és italban megtalálható, ám az utóbbi években megkérdőjelezték ennek a természetes édesítőszernek a biztonságosságát, miután többeknél kellemetlen allergiás reakciókat okozott.
Keresztallergiát válthat ki
Az őszirózsafélék családjába tartozó sztívia (stevia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. Ez a természetes, kalóriamentes édesítőszer a nádcukornál akár 200-300-szor is édesebb.

Az őszirózsafélék családjába tartozó növények közül többről is tudni lehet, hogy különféle allergiás reakciókat válthatnak ki, beleértve a pollenexpozícióból eredő légúti allergiát, a növényi fehérjék által kiváltott kontakt dermatitiszt és a növényi termékek elfogyasztásából származó ételallergiát.
Az allergiás reakciókat okozó őszirózsafélék közé tartozik a parlagfű, ami pollenallergiát okoz, a krizantém, ami kontakt bőrgyulladást, és a napraforgómag, ami pedig ételallergiát vált ki.
Mivel a sztívia sok olyan növényhez hasonlít, amelyekről köztudott, hogy allergiás reakciókat váltanak ki, egyes szakértők azt javasolják, hogy a rokon növényekre allergiások ne használják a sztíviát.
Az ilyen, úgynevezett keresztallergia esetén az érintett egyén két, kémiai szerkezetében hasonló anyaggal találkozik, amelyet a szervezet nem tud megkülönböztetni egymástól, és mindkettőre allergiás reakcióval válaszol. Ezért azok az emberek, akik allergiások bizonyos növényekre, például a parlagfűre vagy a napraforgóra, fokozottan ki vannak téve a sztíviatúlérzékenység vagy -allergia kialakulásának.
Súlyos tüneteket is okozhat
Egy amerikai szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sztíviával szembeni túlérzékenység és allergia csak ritkán fordul elő, és függ attól, milyen formában fogyasztjuk el a sztíviát, vagyis attól, hogy valaki a növény levelét, a sztíviából készült édesítőszert vagy esetleg sztíviát tartalmazó élelmiszert fogyasztott-e.
A közzétett cikk szerint a sztíviatúlérzékenység tünetei közé tartozik a hányinger, a hányás, a szédülés és az ájulás.
A sztíviaallergia általában vérnyomásváltozást, duzzanatot és anafilaxiás sokkot okozhat.
Figyeljük a testünk jelzéseit
A szakértők véleménye szerint a legtöbb sztíviából készült termék tisztított, így valószínűleg nem tartalmaz allergéneket és antigéneket, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki, ellentétben az élelmiszerboltokban is kapható nyers sztíviakivonatokkal.

Vannak, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy sok sztíviatermék kémiailag módosított, fehérített és néha genetikailag módosított (GMO) anyagokat is tartalmazhat, melyek immunválaszt válthatnak ki.
Az orvosok azt javasolják, hogy figyeljük meg a szervezetünk reakcióit. Ha jól érezzük magunkat a sztívia fogyasztása után, valószínűleg nincs miért aggódnunk. De ha azt vesszük észre, hogy a sztíviával édesített tejeskávé elfogyasztása után csak egy kicsit is kapar a torkunk, előfordulhat, hogy érzékenyek vagyunk a sztíviára, és érdemes kerülnünk ezt az édesítőszert.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés