Ha ezeket észleled, azonnal le kell venned az ékszereidet

GettyImages-1127255820

Viszket, hámlik, hólyagosodik vagy vörösödik a bőrünk látszólag minden ok nélkül? Rendszeresen visszatér a probléma a kezeken, a fülen vagy a nyakon, majd minden beavatkozás nélkül elmúlik? A kellemetlen tüneteket kiváltó ok rendkívül egyszerű, ám nem mindenki ismeri fel azonnal a probléma forrását.

A viszkető érzéssel induló, hólyagokkal, csalánkiütéssel vagy ekcémával járó fémallergiát elsősorban ékszerek viselését követően észlelhetjük magunkon. Megmutatjuk, mire kell figyelni, s mi a megoldás, ha testékszereket viselnénk kényelmetlen következmények nélkül.

Bár számos fém elengedhetetlen testünk megfelelő működéséhez, néha a szervezet ellenségként azonosítja ezeket a vegyi anyagokat. A kiváltott immunreakciók következtében fellépő tünetek igencsak változatosak lehetnek. Bőrgyulladás, viszketés, sebek és hólyagok boríthatják a fémmel érintkezett testrészeinket. Ha rendszeresen problémánk akad ékszer viselését követően, nem árt elgondolkodnunk azon, vajon minket is érint-e ez a fajta allergia.

A bizsuk okozzák a legtöbb esetben a fémallergiát
A bizsuk okozzák a legtöbb esetben a fémallergiátKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Az is árt, ha belélegezzük

De nem csak a bőrkontakt, extrém esetben a belégzés is problémás lehet. A fémek por vagy oldat formájában is szervezetünkbe kerülhetnek, így okozva hányingert vagy rosszullétet, általános gyengeséget, gyulladást vagy éppen asztmát. Ezeket ugyan nehezebb észrevenni és a fémekhez kötni, de általában az első tünet a bőrön keresztül érkezik, hiszen egy farmer gombjával biztosan életünk korai szakaszában kapcsolatba kerülünk, ha ékszereket nem is viselünk gyerekként. 

Fontos megemlíteni azt is, hogy egyes fogpótlások alapanyaga is fém, mely az érintetteknél nyálkahártya-gyulladást és számos belső szervi betegséget okozhat, így allergiánkat a fogászati kezelések során mindig jelezzük!

Ezek mind allergizálhatnak

Számtalan fémmel találkozunk életünk során a legváltozatosabb körülmények között. 

A nikkel, a kobalt, a króm, a higany, a berillium, a titán, a réz, és a platina egyaránt allergének lehetnek. Van, akinél csak egy-egy fajta fém okoz problémát, mások mindegyikre egyformán rosszul reagálnak. Szerencsére a fémallergia egyszerűen kivizsgáltatható, ha valami miatt felmerül. Ilyen esetben bőrgyógyász szakorvoshoz érdemes fordulni. 

A legtöbb fémérzékeny a nikkelre allergiás, ők az érintettek több mint 30 százalékát teszik ki. A képzeletbeli irritációdobogó második és harmadik fokán a kobalt és a króm szerepel. Egyes kutatások szerint a kaukázusi nők mintegy 20 százaléka érintett valamilyen módon a fémallergiában. 

A legveszélyesebb ékszerek a kétes eredetű, nemesfémnek tűnő darabok, melyeket gyakran ötvöznek gazdasági megfontolásból krómmal vagy nikkellel. Az egy fémallergiás számára természetes, hogy a bizsukkal való közeli kapcsolatnak vége, azonban az olcsónak tűnő nemesfémekkel is nagyon kell vigyázni. 

Nem csak az ékszerek, a szemüvegek is tartalmaznak fémet
Nem csak az ékszerek, a szemüvegek is tartalmaznak fémetThomas Barwick / Getty Images Hungary

S bár azt hihetnénk, a fémallergia mindössze ékszerallergia, a legalapvetőbb használati tárgyakban is bőséggel találunk allergén anyagokat. 

Ha biztosra szeretnénk menni, minimum 14 karátos arany ékszereket válasszunk – sajnos az ezüstöt is ötvözhetik egyéb fémekkel –, de a platina, a rozsdamentes acél vagy az orvosi fém is hipoallergén. Nagyon ritkán előfordul ugyan, hogy valaki az aranyra, a platinára vagy az acélra is érzékenyen reagál, a felsorolásban utolsó orvosi fém azonban a világ egyetlen anyaga, melyre senki sem reagál rosszul. 

Nem mindegy az sem, mit hordunk és mit eszünk

Számos olyan, alapvető fogyasztási cikk található a környezetünkben, melyek a fent felsorolt, allergizáló fémeket tartalmazhatják. Ezek közül a pénzérmék a legalapvetőbbek, ezekkel biztos mindenki kapcsolatba kerül. Sok esetben tartalmaznak például rezet, ahogy a gombok és a cipzárak is. 

A fémekre és ékszerekre allergiás emberek csokis zabkását sem ehetnek
A fémekre és ékszerekre allergiás emberek csokis zabkását sem ehetnekMartinYa00 / Getty Images Hungary

Magas kobalt- és nikkeltartalmuk miatt egyes mobiltelefonok vagy szemüvegkeretek érintésekor is reagálhatnak rosszul a fémallergiások, sőt, a tetoválófesték, néhány szemceruza vagy szemhéjfesték alkotóelemei között is megtaláljuk ezeket az anyagokat. 

Jó pár élelmiszer is tiltólistás: a mandula, a lencse, a mogyoró, a zab, de a csokoládé is bírhat kritikus mennyiségű nikkeltartalommal. A paradicsommal is érdemes vigyázni. Ha ékszerallergiánk van, és a fentiek fogyasztása után fáradékonynak, lehangoltnak érezzük magunkat, vagy fáj a hasunk, mindenképp iktassuk ki őket étrendünkből. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra