Egy gyümölcs furcsa héját kevesen ennék meg, pedig hiba

GettyImages-1127540604
Olvasási idő kb. 4 perc

Veled is megtörtént gyerekkorodban, amikor alma- vagy körteevéskor fintorogtál, hogy inkább megpucolva ennéd, a család idősebb és bölcsebb tagjai viszont rád szóltak: „de hisz a héjában van a vitamin”? Erre a gyümölcsre ez biztosan igaz, mégis alig hiszem, eddig valaha bármelyikünk is jóízűt harapott volna bele héjastul. Hátha majd most!

A paradicsom héja ugyan vékonyka, a szervezet mégis csak nehezen képes megemészteni, ezért fogyasztás előtt inkább tanácsos a gyümölcs (igen, a paradicsom gyümölcs) héját eltávolítani. A dinnye (ami pedig elvileg zöldség) viszont olyan kemény héjjal lett megáldva, hogy eszünkbe se jut beleharapni. A barackhéj szintén vékony, felületét azonban a málnáéhoz hasonlóan apró szőröcskék teszik sokak számára kifejezetten visszataszítóvá. A kiviről már nem is beszélve.

Sokat emlegetett tézis, hogy a zöldségek és gyümölcsök esetében a szín árulkodó tényező az élelmiszer egészségre gyakorolt hatásáról is. Minél élénkebb színű egy ehető növény, a szakértők szerint annál jobb antioxidáns- és vitaminforrás lehet. A zöld színű termések, levelek, zöldségek és gyümölcsök jótékony élettani hatásairól is gyakran hallani. 

A kivi elég élénk színű ahhoz, hogy értékes táplálék legyen
A kivi elég élénk színű ahhoz, hogy értékes táplálék legyenStoker20 / Getty Images Hungary

A melonette

A kis szőrös, kézigránát formájú egzotikus kivi eredetileg Dél-Kína nemzeti gyümölcse volt. Az egész glóbuszt meghódító karrierjét nem is olyan régen kezdte meg. Ekkoriban, valamikor a 20. század elején, úgy ítélték meg, a dinnyére hajazva, a melonette, azaz dinnyécske elnevezés viszi majd sikerre a kis szőrgombócot világszerte. A melonette név elterjedéséhez fűzött vérmes reményeket az az amerikai importvám hiúsította meg, amelyet Új-Zélandon a dinnyefélékre akartak kivetni. Az új-zélandi termelők megijedtek, hogy a kis barna, tojásszerű gyümölcsöket is összemossák a vámmal sújtott nagy testvér dinnyékkel a névazonosság miatt, ezért szabadulni igyekeztek a megnevezéstől.

A kivi

És hát mivel amúgy éppen volt is nekik ott Új-Zélandon egy kicsi, barna, bozontosan szőrös nemzeti madaruk, a kivi, a hasonlóság tehát tálcán kínálta az új nevet a gyümölcsnek is. Innen az összefüggés az egzotikus állat és az egzotikus gyümölcs között, az egyébként semmilyen rokonságban nem álló termés és szárnyas között.

Végül is, tényleg akad némi hasonlóság
Végül is, tényleg akad némi hasonlóságOliver Strewe / Getty Images Hungary

A kivi héja

Ahogyan ezt is talán kevesen tudták a kiviről, úgy általában azzal sem szoktunk e gyümölcs kapcsán tisztában lenni, hogy héját, még ha bizarrul is hangzik, ajánlatos lenne kidobás helyett inkább bedobni. Ha jó alaposan megmossuk és a kis szőrszálacskáktól is mentesítjük a gyümölcsöt, de

héjával együtt fogyasztjuk el azt, kétszer annyi rostot juttatunk be vele szervezetünkbe. 

A kivi gyümölcshúsa bővelkedik E-vitaminban, magas a réztartalma, gazdag K-vitaminban, kolinban és magnéziumban, valamint foszfort és C-vitamint is tekintélyes mennyiségben tartogat.

Jobban tesszük tehát, ha megesszük a kivi héját is
Jobban tesszük tehát, ha megesszük a kivi héját issedentarydrone / Getty Images Hungary

Azonban a gyümölcs héja is szépen hozzájárulna C-vitamin-bevitelünkhöz, ugyancsak jelentős folsav- (B9-vitamin-), E-vitamin- és antioxidáns-forrás lenne, ha vennénk a fáradságot meg a bátorságot, és lenyelnénk az epilált kivihéjat is. 

A pucolt gyümölcs értékeivel összevetve nemcsak dupla mennyiségű rostot juttatnánk a szervezetünkbe, de foszfor- és E-vitamin-ellátásunkat is harmadával növelhetnénk.

Ha tudni szeretnéd azt is, honnan tudhatod, hogy ehető-e a citrom héja, olvasd el az erről szóló írásunkat is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek