Csak gyomként gondolunk rá, pedig megmenthet az epekőtől és a gyomorfekélytől

GettyImages-1363482557
Olvasási idő kb. 5 perc

Sokfelé találkozhatsz ezzel a kis növénnyel, de nem is gondolnád, milyen egészséges ez a kis gyom.

Ez a hétköznapi kis növény, bár gyomnövényként gondolunk rá, valójában nagyon szépen tud díszíteni a kertben. Igaz, ha a repkény (Glechoma hederacea) beborítja a talajt, akkor a fűnek nem sok helyet hagy, cserébe viszont tavasszal gyönyörű lila virágszőnyeggel kárpótolja azokat, akik megtűrik a kertjükben. Kis jellegtelen növénykének tűnik, de közelről tanulmányozva megláthatjuk a szépségét, és egész látványos, ha nagyobb tömegben virágzik. De nemcsak szép színei miatt érdemes beengedni a portánkra, hanem azért is, mert a népi gyógyászatban régóta használt gyógynövény.

Nem gyom, egészséges gyógynövény

A hazánkban is honos kerek repkény az árvacsalánfélék közé tartozik, amire a virágok alakjából is következtethetünk. Örökzöld növény, ami indáival szépen kúszva beborítja a talajt, és csipkés levelei nemcsak jó takarást biztosítanak, de mutatósak is, ha közelebbről is szemügyre vesszük. A népi gyógyászatban már az ókorban is használták sebgyógyításra, légúti betegségek kezelésére, hurutoldóként és köhögéscsillapítóként, valamint gyomorhurut, epe- és vesepanaszok ellen. Régóta ismeretes az a tény is, hogy amilyen jó hatással van az emberi szervezetre, olyan veszélyes az állatokra, különösen a lovakra, mert náluk súlyos légzési nehézségeket okoz.

Nem is gondolnánk, hogy egy kis gyom milyen egészséges lehet
Nem is gondolnánk, hogy egy kis gyom milyen egészséges lehetLucia Kindernayova / Getty Images Hungary

Hasznos hatóanyagok tárháza

A vizsgálatok eddig több mint 190 kémiai komponenst izoláltak és azonosítottak a repkényben, beleértve a szerves savakat és észtereiket, az illóolajokat, a flavonoidokat és ezek glikozidjait, és a terpéneket. A legtöbb terpenoidnak antibakteriális, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. Közülük a kariofilén hatásos az emésztőrendszeri fekélyek és bőrgyulladások, valamint a krónikus légúti betegségek kezelésében. A kadinén erős fájdalom- és lázcsillapító, gyulladás- és baktériumölő, köhögéscsillapító és köptető funkcióval rendelkezik. 

Oldhatatlan rostok forrása

Kivonatai és vegyületei széles körű farmakológiai hatásokkal rendelkeznek. A tápanyagelemzések eredményei szerint nagy mennyiségben van jelen benne oldhatatlan élelmi rost, fehérje, kalcium és kálium, míg a fenolos vegyületei közül a rutin, klorogén, kriptoklorogén, kávé és rozmarinsav a legdominánsabbak.

Virágzás idején érdemes gyűjteni
Virágzás idején érdemes gyűjteniMadeleine_Steinbach / Getty Images Hungary

Gyomorpanaszok ellen

Mivel sikeresen veszi fel a harcot a baktériumokkal, így a segít megszabadulni a gyomorfertőzésektől. Gyomorfekély esetén is alkalmazható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatása miatt. Hatóanyagai közül a kariofilén segít az emésztőrendszeri fekélyek gyógyításában. 

Epekő oldására

A népi gyógyászatban már megfigyelték jótékony hatását a máj és epe működésére, amit kísérletek is igazolnak. A vizsgálatok alapján elősegítheti a májsejtek epekiválasztását, az epevezetékek epenövekedését, a belső nyomás növekedését és az epezáróizom ellazítását az epeürítés megkönnyítése érdekében. Növelheti az epesav koncentrációját, és ezzel csökkentheti az epekövek képződését, vagy akár segíthet a meglévő kövek oldásában is. Állatkísérletek során jelentősen csökkentette az epekőkristályok méretét és mennyiségét, májvédő hatást mutatott, és növelte az antioxidánsok jelenlétét a máj szöveteiben. 

Felfázás kezelésére

Ilyen esetekben is jó jön antibakteriális hatása, hisz a felfázás valójában bakteriális fertőzést takar. Vizelethajtó hatása is segít, hogy gyorsabban szabaduljunk meg a kórokozóktól, mert így tisztul a hólyag, és nem tudnak tovább szaporodni a baktériumok a pangó vizeletben.

Teaként fogyasztva vagy bőrbetegségek esetén borogatásként használják
Teaként fogyasztva vagy bőrbetegségek esetén borogatásként használjákcoramueller / Getty Images Hungary

Köhögés csillapítására 

Oldja a letapadt váladékot, segíti a légutak tisztulását és csökkenti a gyulladásukat. Enyhíti a köhögést, alkalmazzák asztma és szamárköhögés kezelésére is. Gyakori, hogy nem önmagában, hanem teakeverékek részeként vetik be. A teakeverékek esetén sokszor megfigyelhető szinergikus hatás, vagyis a különböző gyógyfüvek egymást erősítik, így még jobb eredményt érhetünk el, ha így fogyasztjuk őket. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek