Ha így lélegzel, megszűnik az orrdugulás, a fejfájás, és javul az asztmád a légzési módszer szakértője szerint

GettyImages-542708788

Interjúalanyunk szerint megszűnik az orrdugulás, javul az asztma, a hörghurut, de az állandó fáradtság, fejfájás leküzdésében is sokat segíthet, és még fogyaszt is. Ez a Buteyko-módszer, egy ukrán orvos találmánya.

Dr. Konsztantyin Pavlovics Buteyko professzor szembeszállt a közvélekedéssel, amely szerint minél nagyobbakat lélegzünk, annál egészségesebbek leszünk. A professzor tanai szerint a felszíni, apró légzés sokkal egészségesebb. Szerinte ugyanis számos civilizációs betegség fokozott levegőcserével jár együtt, és akkor javul, ha kevesebbet lélegzünk. A Buteyko-módszerről Varga-Szilágyi Gyula specialistával beszélgettünk.

Megmentette magát a magas vérnyomástól

Az ukrán orvosprofesszor saját magát és a betegeit figyelte meg, amikor rájött, hogy más légzéstechnikákkal ellentétben a kevesebb és felszínesebb légzés több oxigénhez juttatja a szervezetet. Buteyko ugyanis súlyos magasvérnyomás-betegségben szenvedett, sokszor 210 fölé emelkedett a vérnyomása. Amikor egyszer rosszul lett a kórházban, kísérletképpen megpróbálta mérsékelni az addigi zihálását, és olyan felszínesen lélegezni, amennyire csak lehet. Azt vette észre, hogy percről percre jobban van, de amikor viszont szándékosan visszatért az öblös légzéshez, azonnal rosszul lett.

Buteyko professzor teszteli az egészséges légzés módszerét
Buteyko professzor teszteli az egészséges légzés módszerétVarga-Szilágyi Gyula képe

Rengeteg embert tesztelt

A sikerén felbuzdulva körbejárt a szanatóriumban, és elkezdte tesztelni az asztmásokat. Elmondása szerint a betegek először megijedtek a hosszú és felszínes légzésformától, de amikor szép lassan jobban lettek, mindenkit meggyőzött az új módszer. Ekkor kutatásokba kezdett, és arra jött rá, hogy az alacsonyabb szintű gázcserének több köze lehet az egészséghez. Azt is meggyőzőnek találta, hogy a hosszas légzésterápiás gyakorlás után teljesen megszűnt a gyógyíthatatlannak hitt magas vérnyomása, és letehette a gyógyszereket.

Oroszországban elismert asztmaterápiás módszer

A felfedezését követően Novoszibirszkben a Szovjet Tudományos Akadémia Kísérleti Kutatóintézetében kapott állást. Itt 35 éven át tökéletesítette módszerét, amelyet ő a „Túllégzés Akaratlagos Megszüntetésének”, azaz a TAM-módszernek nevezett. 200 fős csapatával betegek százezreinek tanította meg a módszerét, akik aztán saját maguk javítottak az állapotukon. Minimálisra enyhült az asztmájuk, megszűntek a felső légúti betegségeik, és mellékhatásként fittségről és fogyásról is beszámoltak. Bár ezt a módszert a kezdetekben tűzzel-vassal irtották a Szovjetunióban, később mégis fordult a kocka, és a ’80-as években már az egészségügyi minisztérium hivatalos asztmaterápiás módszernek ismerte el, ami jelenleg is nagyon népszerű Oroszországban.

A túllégzés a pH-egyensúlyt is felborítja

A különleges módszer biofizikai magyarázata kissé bonyolult, de a specialista megpróbálta megragadni a lényegét. Az emberek jelentős része túl sokat lélegzik, ami módosítja a vérgázok természetes szintjét, csökkenti a szövetekbe és szervekbe jutó oxigén mennyiségét, és összeszűkíti a véredények és légutak falában található simaizmokat, ez pedig számos különféle egészségügyi problémához vezethet.

„Ha elromlik a légzésünk, minden szervünk kevesebb oxigénhez jut. Paradox módon minél több levegőt veszünk percenként – itt a légzés mélysége és gyakorisága is számít –, annál kevésbé tudják felvenni a sejtjeink a vérből az oxigént.”

Varga-Szilágyi Gyula szerint a „túllégzéstől” felborul a pH-egyensúly, emiatt nem tudnak rendesen működni az enzimek, vitaminok sem, tehát felborulnak az anyagcsere-folyamatok is, és különféle krónikus gyulladások alakulhatnak ki a szervezetben. „Mindez nagyon sokféleképpen jelentkezhet, nemcsak légzési problémákban, hanem például allergia formájában is. Gyakran előfordul, hogy eljön valaki az asztmájával vagy allergiájával, és megszűnik az ekcémája vagy éppen az ízületi gyulladása, de az is gyakori, hogy fogyókúra nélkül is leolvadnak a felesleges kilók.” A légzésünk normalizálásával, a szén-dioxid és oxigén egyensúlyának helyreállításával valamennyi sejtünk, szervünk működése és belső folyamataink, a keringés, az anyagcsere is az egészséges irányba mozdul el. Beindulnak szervezetünk öngyógyító mechanizmusai, és ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

Konstantin Buteyko professzor
Konstantin Buteyko professzorVarga-Szilágyi Gyula képe

Pofonegyszerű, vagy mégsem?

A Buteyko-módszer magyarországi meghonosítója, Varga-Szilágyi Gyula szerint bár elsőre egyszerűnek tűnik az egész, a felszínes légzés mégis dacol a biológiával. Ráadásul ez a módszer lassan, alaposan sajátítható el, ami ellentmond a mai rohanó tempónak és a stresszes életmódnak. Ha belegondolunk, hogy a legalapvetőbb életfunkciót és automatizmust, a légzésünket kell megváltoztatni, beláthatjuk, hogy ez bizony nem könnyű feladat. „Fontos megtanulni, hogyan lazítsunk orrlégzés közben, hogyan vegyünk egyre kisebb, rövidebb lélegzetet, és hogyan kell egyre hosszabb szüneteket tartani két légzés között. Sokaknak először hozzá kell szokniuk az eleinte jelentkező légszomjhoz, ami ilyenkor fellép. Aki azonban következetesen gyakorol, azt csakhamar sikerrel jutalmazza a módszer.”

Mindenki hasznát veszi

Aki viszont ráfordítja az idejét és az energiáját, annak egy merőben új élményben lesz része. Ezzel a speciális légzéstechnikával percek alatt lehet enyhíteni vagy akár megszüntetni bizonyos tüneteket, például az orrfolyást, orrdugulást, köhögési rohamot, fulladást, nehézlégzést, pánikrohamot, sok esetben még a fejfájást is. Ugyanilyen látványosan lehet oldani a feszültséget, stresszt, akár még a szorongást, pánikot is. A módszer az alvászavarok megszüntetésében is hasznos. A tanfolyamok résztvevői pedig mellékhatásként fogyásról is be szoktak számolni. A specialista azt is elmondta, hogy az egészséges emberekre is kedvező hatással van, stresszmentesebb, terhelhetőbb hétköznapokat ígér, több önbizalommal és sokkal jobb életminőséggel.

„Sokan jönnek hozzánk sportolók is, akik a sportteljesítményüket szeretnék javítani” – meséli a módszer szakértője. „Mivel a Buteyko-módszertől javul a keringés, az oxigénellátás, javul a sportteljesítmény, az állóképesség is, csökken a savasodás, sokkal gyorsabb lesz a regenerálódás.” Valójában egy önismereti út ez a módszera légzés folyamatos figyelése, megtapasztalása által. Amire mindenképpen szükség van hozzá, az a türelem és a kitartás. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra