Az eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, amely nagyon egészséges, mert sok antioxidánst és vitamint tartalmaz, valamint igen alacsony a kalóriatartalma, Ha körülbelül hét szem friss epret elfogyasztunk naponta, már azzal is nagyban hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Az eper több mint 90 százaléka vízből és alig 8 százaléka szénhidrátból áll. Csak csekély mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmaz. Így egyáltalán nem csoda, hogy a fogyókúrázók nagy kedvence ez a kora nyári gyümölcs, amit a cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatnak, hiszen nem emeli meg a vércukorszintet.
Az eperben rostból sincs hiány, körülbelül 26 százalékát teszi ki. Az élelmi rostok fontosak a bélben lévő jótékony baktériumok táplálásához és az emésztés egészségének javításához.
Hasznosak a fogyásban is, és számos betegség megelőzésében is segíthetnek.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
Az eperben nagy mennyiségben találhatók vitaminok és ásványi anyagok. Egyebek között kiváló C-vitamin-forrás, amely az immunrendszer és a bőr egészségéhez szükséges antioxidáns.
A teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, gyümölcsökben és zöldségekben gyakran nagy mennyiségben előforduló mangán fontos a szervezetben zajló egészségmegőrző folyamatokhoz. A folsav (B9-vitamin) a B-vitaminok egyike, amely fontos a normál szövetnövekedéshez és a sejtműködéshez, illetve alapvető fontosságú a várandós nők és az idősek számára.
Az eperben lévő kálium szintén számos alapvető testfunkcióban vesz részt, például a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepe van.
Kisebb mértékben, de az eper tartalmaz vasat, rezet, magnéziumot, foszfort, valamint B6-, K- és E-vitamint is.
Mindemellett az eper nagy mennyiségben tartalmaz hasznos növényi vegyületeket és antioxidánsokat, például pelargonidint, ellagsavat, ellagitanninokat és procianidineket.
Eperrel a betegségek ellen
Ha elegendő mennyiségű friss epret fogyasztunk, akkor jelentős mértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy megelőzzük a krónikus betegségek kialakulását, hiszen javítja a szív egészségét, csökkentheti a vércukorszintet, és segíthet megelőzni a rákot.
A bogyós gyümölcs egészségünkre gyakorolt jótékony hatását számos kutatás igazolta már. Az eper javítja a vér antioxidáns-kapacitását, csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást, javítja az érrendszer működését és a vér lipidprofilját, valamint csökkenti az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin káros oxidációját.
A kutatók külön megvizsgálták azt is, hogy van-e különbség a fagyasztott eper és a friss eper jótékony hatása között, különös tekintettel a túlsúlyos és elhízott egyének esetében.
A vizsgálat során kiderült, hogy egy-két hónapos rendszeres eperfogyasztást követően jelentősen csökkent a résztvevők koleszterinszintje.
Vércukor-szabályozás
Köztudott, hogy a magas cukortartalmú étrend elhízáshoz, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához vezethet.
Kiderült azonban, hogy az eper lelassítja a glükóz emésztését, valamint csökkenti a glükóz- és az inzulinszint megemelkedését akkor is, ha valaki szénhidrátban gazdag ételt fogyasztott. Ugyanez nem mondható el eper nélkül. Így az eper különösen hasznos lehet a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
A rák ellen is védelmet nyújt
A rák kialakulása és terjedése gyakran összefügg az oxidatív stresszel és a krónikus gyulladással. Számos tanulmány utal arra, hogy az eper segíthet megelőzni a daganatok kialakulását, hiszen képes felvenni a harcot az oxidatív stresszel és a gyulladással szemben.
Az eperrel kapcsolatban kimutatták, hogy az állatok esetében képes a szájrák, míg az embereknél májdaganat előrehaladását csökkenteni.
Vannak, akiknél allergiát okoz
Bár az epernek számos jó tulajdonsága van, gyakran okoz allergiát, különösen kisgyermekeknél. A benne lévő fehérje azoknál okozhat tüneteket, akik érzékenyek a nyírfa pollenjére vagy az almára. A gyakori tünetek közé tartozik a viszketés vagy bizsergés a szájban, csalánkiütés, fejfájás és az ajkak, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, valamint súlyos esetekben légzési problémák is jelentkezhetnek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés