A kedvenc gyümölcsöd csökkenti a koleszterinszintet, és megóvhat a ráktól

GettyImages-1174001922
Olvasási idő kb. 5 perc

Fagyasztva is kiváló, de miután éppen szezonja van az epernek, érdemes inkább frissen fogyasztani. Egyrészt ez a lédús gyümölcs segíti a fogyást, másrészt megvéd számos krónikus betegségtől, egyebek között a cukorbetegségtől, a magas koleszterinszinttől, a szívbetegségtől, valamint óv a ráktól, és nem utolsósorban még a bőrünket is kisimítja.

Az eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, amely nagyon egészséges, mert sok antioxidánst és vitamint tartalmaz, valamint igen alacsony a kalóriatartalma, Ha körülbelül hét szem friss epret elfogyasztunk naponta, már azzal is nagyban hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.

Cukorbetegek is fogyaszthatják

Az eper több mint 90 százaléka vízből és alig 8 százaléka szénhidrátból áll. Csak csekély mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmaz. Így egyáltalán nem csoda, hogy a fogyókúrázók nagy kedvence ez a kora nyári gyümölcs, amit a cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatnak, hiszen nem emeli meg a vércukorszintet.

Az eper egészségmegőrző tulajdonsága és finom íze miatt is kedvelt gyümölcs
Az eper egészségmegőrző tulajdonsága és finom íze miatt is kedvelt gyümölcsLaurence Monneret / Getty Images Hungary

Az eperben rostból sincs hiány, körülbelül 26 százalékát teszi ki. Az élelmi rostok fontosak a bélben lévő jótékony baktériumok táplálásához és az emésztés egészségének javításához. 

Hasznosak a fogyásban is, és számos betegség megelőzésében is segíthetnek.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

Az eperben nagy mennyiségben találhatók vitaminok és ásványi anyagok. Egyebek között kiváló C-vitamin-forrás, amely az immunrendszer és a bőr egészségéhez szükséges antioxidáns.
A teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, gyümölcsökben és zöldségekben gyakran nagy mennyiségben előforduló mangán fontos a szervezetben zajló egészségmegőrző folyamatokhoz. A folsav (B9-vitamin) a B-vitaminok egyike, amely fontos a normál szövetnövekedéshez és a sejtműködéshez, illetve alapvető fontosságú a várandós nők és az idősek számára.

A vízben gazdag eper a bőrünket is hidratálja
A vízben gazdag eper a bőrünket is hidratáljaDeagreez / Getty Images Hungary

Az eperben lévő kálium szintén számos alapvető testfunkcióban vesz részt, például a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepe van. 

Kisebb mértékben, de az eper tartalmaz vasat, rezet, magnéziumot, foszfort, valamint B6-, K- és E-vitamint is.

Mindemellett az eper nagy mennyiségben tartalmaz hasznos növényi vegyületeket és antioxidánsokat, például pelargonidint, ellagsavat, ellagitanninokat és procianidineket.

Eperrel a betegségek ellen

Ha elegendő mennyiségű friss epret fogyasztunk, akkor jelentős mértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy megelőzzük a krónikus betegségek kialakulását, hiszen javítja a szív egészségét, csökkentheti a vércukorszintet, és segíthet megelőzni a rákot.

A bogyós gyümölcs egészségünkre gyakorolt jótékony hatását számos kutatás igazolta már. Az eper javítja a vér antioxidáns-kapacitását, csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást, javítja az érrendszer működését és a vér lipidprofilját, valamint csökkenti az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin káros oxidációját.

A kutatók külön megvizsgálták azt is, hogy van-e különbség a fagyasztott eper és a friss eper jótékony hatása között, különös tekintettel a túlsúlyos és elhízott egyének esetében.

A vizsgálat során kiderült, hogy egy-két hónapos rendszeres eperfogyasztást követően jelentősen csökkent a résztvevők koleszterinszintje. 

Vércukor-szabályozás

Köztudott, hogy a magas cukortartalmú étrend elhízáshoz, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához vezethet.

Az epret a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják
Az epret a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatjákThe Washington Post / Getty Images Hungary

Kiderült azonban, hogy az eper lelassítja a glükóz emésztését, valamint csökkenti a glükóz- és az inzulinszint megemelkedését akkor is, ha valaki szénhidrátban gazdag ételt fogyasztott. Ugyanez nem mondható el eper nélkül. Így az eper különösen hasznos lehet a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A rák ellen is védelmet nyújt

A rák kialakulása és terjedése gyakran összefügg az oxidatív stresszel és a krónikus gyulladással. Számos tanulmány utal arra, hogy az eper segíthet megelőzni a daganatok kialakulását, hiszen képes felvenni a harcot az oxidatív stresszel és a gyulladással szemben.
Az eperrel kapcsolatban kimutatták, hogy az állatok esetében képes a szájrák, míg az embereknél májdaganat előrehaladását csökkenteni.

Vannak, akiknél allergiát okoz

Az eper főleg a gyerekeknél okozhat allergiát
Az eper főleg a gyerekeknél okozhat allergiátKateryna Zasukhina / Getty Images Hungary

Bár az epernek számos jó tulajdonsága van, gyakran okoz allergiát, különösen kisgyermekeknél. A benne lévő fehérje azoknál okozhat tüneteket, akik érzékenyek a nyírfa pollenjére vagy az almára. A gyakori tünetek közé tartozik a viszketés vagy bizsergés a szájban, csalánkiütés, fejfájás és az ajkak, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, valamint súlyos esetekben légzési problémák is jelentkezhetnek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek