Egészségtelennek hisszük ezt az olcsó élelmiszert, pedig nap mint nap ehetnénk

GettyImages-1311507085
Olvasási idő kb. 6 perc

Könnyen belátható tény, hogy ha egy élelmiszeripari alapanyag eredendően értékes tápanyagokat tartalmaz, vagyis összetevői kedvezően járunak hozzá a szervezet egészségének fenntartásához, akkor annak fogyasztását csak a helytelen elkészítési mód teheti tönkre. Így van ez a tojással is.

Ha arra gondolunk, hogy a tojás egy mészhéjjal és tartalékfehérjével körülvett petesejt, amely egy új, egészséges élőlény kifejlődéséhez szükséges minden védő-és tápanyagot tartalmaz, akkor az is könnyen belátható, hogy fontos táplálékunk lehet. 

Pedig a megfelelően elkészített tojás rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért.

Hogy milyen a megfelelően elkészített tojás?

Számtalan fajtája ismert, és előszeretettel fogyasztott a különböző kultúrákban. Mi például úgy tartjuk, egy ép nyers tojás hűtőben nagyjából három hétig, egy főtt tojás pedig ugyanott, de a nyerstől elkülönítve maximum egy hétig tartható el. De van, akik a száznapos tojásra esküsznek. 

Látványra nem is olyan rossz, egy jó főtt tojás mégis csábítóbb fogás ennél
Látványra nem is olyan rossz, egy jó főtt tojás mégis csábítóbb fogás ennélchengyuzheng / Getty Images Hungary

Különös tojásfogyasztási mód

Márpedig Kínában az ezeréves-, száznapos vagy bőrtojásnak nevezett ételkülönlegesség nem más, mint egy hozzávetőlegesen három hónapra, azaz közel száz napra oltott mészből, faszénből, valamint sóból és vízből álló elegyben pihentetett nyers kacsa-, vagy tyúktojás. Ezzel a kísérlettel önmagában nem is lenne semmi baj, még az eredményül végül kapott borostyánosszínű zselémasszává lényegült tojásfehérjével és a zöld túróvá metamorfizált sárgájával is megbarátkoznánk, csak megkótolni ne nagyon kelljen. Mindez Kínában viszont egy különleges fogás: a szójaszósszal, gyömbérrel, vagy éppen ecettel fogyasztott előétel ínyencség.

Nyers, sült, rántott, lágy, vagy főtt tojás?

Na, mi nem így esszük a tojást. De még csak nem is nyersen, hiszen az számos egészségügyi kockázatot is rejt magában.

A főtt tojás sokkal jobb választás
A főtt tojás sokkal jobb választásistetiana / Getty Images Hungary

A tükörtojás, a német Spiegelei, azaz tükörtojás szerencsétel tükörfordítása, mely több más nyelvben is inkább a szimpla, bár beszédes „sült tojás” nevet viseli nemes egyszerűséggel. Közeli rokonával, a rántottával együtt hátránya, hogy viseli mindannak a zsíradéknak a hátulütőit, melyet a sütés során használunk. Legjobb tehár maradni a szimpla főtt tojásnál

Az élelmiszer egészségre gyakorolt hatásai

A tojás vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Nem csak B-vitaminokban – pantoténsav, biotin, niacin, folsav – bővelkedik, de a zsírban oldódó A, D, E és K-vitaminok terén is igen jól áll. Ásványi anyagokkal szintén ellátja fogyasztóját, gazdag ugyanis nátriumban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, cinkben, vasban, foszforban, rézben, ahogyan a kén- és klórtartalma is számottevő. A főtt tojás mindezek mellett rendelkezik még a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakkal és, mint ismeretes, fehérjeforrásként is híresen jó: a tyúktojás 10 dkg fehérjéjében 13 gramm, míg sárgájában 17 gramm fehérjét tartalmaz. A tojás telítetlen és telített zsírsavakat is tartalmaz, melyek közül a lecitin a csökkenti a koleszterinszintet, védi az érfalakat és a vastagbél nyálkahártyáját. De ízületi fájdalmak esetén is hatékony segítség és még az időjárás változásainak kellemetlen hatásait is képes kisebbíteni. Az már csak hab a tortán, hogy a hajnak, a bőrnek és a memóriának is jót tesz.

Az egészséges élelmiszernek megannyi jótékony hatása ismert
Az egészséges élelmiszernek megannyi jótékony hatása ismertClarkandCompany / Getty Images Hungary

Hallottál már a tojásrúdról?

Aki szívesen fogyasztja, de kicsit kényelmesebb alkat, bízhat abban, hogy ma már mindenre van megoldás. Még felvágotthoz hasonó, rúd formában előállított tojás is létezik, mely valóban tojásból készül, de a könnyebb szeletelhetőség és felhasználhatóság érdekében szabályos formára „öntik”. Így ha például szendvicsre szeretnénk szabályos és egészséges főtt tojás szeleteket applikálni, egy ilyen rúdból garantáltan egyforma arányú, sárga közepű karikából jó pár szendvicsre elegendő kapható.

De ha a fehérjebevitel a lényeg, a zsír pedig mellőzendő, ennek a rúdnak létezik diétás rokona a tojásfehérjerúd is. Ez külsőre szintén egy nagyra nőtt tömlős sajtra emlékeztető készítmény, mely bárhol felvágva ugyanolyan képet mutat: egy főtt tojás fehérjéjének képét. Ugyancsak valódi tojásból készül, de előre rúd formára készítve kapható, és a hűtőben az eredeti főtt tojásnál is tovább eláll. Egy kényelmes diéta kellemes és egészséges segítője lehet, hiszen a lipid-, vagyis a tojás zsírtartalmának java a sárgájában rejlik.

Egy egészséges szervezet azonban még a sárgájával kiegészült (főtt) tojásból is akár heti hat darabot nyugodtan fogyaszthat anélkül, hogy szív- és érrendszeri betegség kialakulásától kellene tartania.

Ha érdekelnek a tojásfogyasztás rejtelmei is, ezt a korábbi cikkünket is ajánljuk figyelmedbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek