Ez a világszerte népszerű növény többféle ráktípus ellen véd, és csökkenti a koleszterinszintet

GettyImages-91600693

A gyorsfagyasztott formában hazánkban is elérhető edamame bab lehet az egyik kulcsa annak, hogy az ázsiai populációkat kevésbé fenyegetnek bizonyos krónikus betegségek.

A szójabab a világ egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb élelmiszernövénye, melyből különféle termékeket, mint például szójafehérjét, tofut, szójababolajat, szójaszószt és misót készítenek. Ebbe a körbe tartozik az edamame, vagyis az éretlen szójabab is, ami elsősorban zöld színe alapján különböztethető meg a hagyományos szójababtól. Az ázsiai konyhában levesekhez, pörköltekhez, salátákhoz és tésztaételekhez felhasznált, de önálló snackként is fogyasztható alapanyag előnye, hogy alacsony kalóriatartalmához gazdag tápanyag-összetétel párosul.

1. Az edamame bab tele van vitaminnal

Az edamame bab számos értékes vitamint és ásványi anyagot, köztük kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, folsavat, K1-vitamint, B1-vitamint, riboflavint és rezet tartalmaz.

A zsenge szójababban valójában lényegesen több K-vitamin és folsav található, mint érett formájában.

Egy adagjából (160 gramm) a K-vitamin napi ajánlott beviteli értékének 56 százalékához, míg a folsav több mint 100 százalékához juthatsz hozzá.

Egy adag edamame bab a napi folsavszükséglet 100 százalékát képes fedezni
Egy adag edamame bab a napi folsavszükséglet 100 százalékát képes fedeznisommail / Getty Images Hungary

2. Csökkentheti a koleszterinszintet

Egy tudományos áttekintés megállapította, hogy azoknak az embereknek, akik átlagosan 25 gramm szójafehérjét fogyasztottak naponta, 3-4 százakkal csökkent a koleszterinszintjük, ami egyes vélekedések szerint mérsékelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Amellett, hogy remek fehérjeforrás, az edamame egészséges rostokban, antioxidánsokban és K-vitaminban is gazdag. Ezek a növényi vegyületek úgyszintén csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, miközben javíthatják a vér lipidprofilját.

3. Szabályozza a vércukorszintet

A sok könnyen emészthető szénhidrátot, így például cukrot tartalmazó étrend megnöveli a vércukorszintet, ami hajlamosító tényezőként játszik közre a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

Itt jön képbe az edamame, ami más babfajtákhoz hasonlóan nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet, és nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezáltal cukorbetegeknek is ajánlható.

4. Fehérjében gazdag

A bab a legjobb növényi fehérjeforrások közé tartozik, ezért fogyasztása rendkívül hasznos lehet a vegánok, illetve azok számára, akik nem jutnak elegendő állati eredetű fehérjékhez.

Egy adag edamame körülbelül 18,4 gramm fehérjét biztosít.

A szója ráadásul teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy biztosítja az összes esszenciális aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van.

5. Csökkentheti a mellrák kockázatát

A szójababban nagyobb mennyiségben vannak jelen az ösztrogén nemi hormonnal hasonlóságot mutató izoflavon néven ismert növényi vegyületek. Egyes, ázsiai populációkra vonatkozó kutatások alapján valószínűsíthető, hogy az izoflavonban gazdag élelmiszerek nagyarányú bevitele a későbbi életszakaszokban kismértékben csökkentheti a mellrák kockázatát.

Viszonyításként, míg a gyakoribb szójafogyasztás következtében Japánban mintegy 30–50 mg között mozog az izoflavonbevitel az idősebb korosztályokban, addig az Egyesült Államokban és Európában kevesebb mint 3 mg-ról beszélhetünk.

A zsenge szójabab fontos alapanyag az ázsiai gasztronómiában
A zsenge szójabab fontos alapanyag az ázsiai gasztronómiábanbit245 / Getty Images Hungary

6. Csökkentheti a menopauza tüneteit

A menstruáció végét jelző menopauza kellemetlen tünetekkel, például hőhullámokkal, hangulati ingadozásokkal és izzadással járhat. A szójabab, vagyis az izoflavonok ezen is enyhíthetnek – legalábbis kutatások szerint.

Egyes bélbaktériumok ugyanis képesek az izoflavonokat equollá alakítani, amely a szójabab számos egészségügyi előnyéért felelős, és kihatással lehet a menopauzára is. 

7. Csökkentheti a prosztatarák kockázatát

A prosztatarák a második leggyakoribb ráktípus a férfiaknál. Ezért is nagy szó, hogy számos megfigyeléseken alapuló tanulmány szerint a szójatermékek fogyasztása megelőző szerepet játszhat a prosztatarák vonatkozásban. Az eredmények megerősítéséhez ugyanakkor további kutatásokra van szükség.

8. Védelmet nyújthat a csontritkulás ellen

Néhány tanulmány arra utal, hogy az izoflavonokban gazdag szójafehérje-tartalmú termékek, illetve a nagy dózisú szójakiegészítők rendszeres fogyasztása csökkentheti a csontveszéssel járó csontritkulás kockázatát mind a menopauzás, mind a posztmenopauzás nőknél.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek