Ez a természetes antidepresszáns még az elvonási tüneteket is enyhíti

GettyImages-1211948299
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha semmi nem indokolja, hogy gyógyszerekkel enyhítsük a szorongást, javasolt az általános közérzet javítása és az stresszoldás érdekében gyógynövényekkel úrrá lenni a problémán. Ebben lehet segítségünkre az orbáncfű, ami az egyik leghatékonyabb természetes antidepresszáns.

Kutatások is igazolják, hogy az orbáncfű segíthet a depresszió, illetve egyéb mentális állapotok kezelésében, de a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ennek a gyógynövény-kiegészítőnek is vannak árnyoldalai, ha azt nem mértékkel fogyasztjuk.

Az orbáncfű nem csupán a hangulatot javítja

Az orbáncfű virágos növény, melyet folyékony kivonat, pirula és tea formájában használhatunk. A népszerű gyógynövény-terápiát évszázadok óta alkalmazzák a depresszió tüneteinek enyhítésére is. Kutatások igazolják, hogy az orbáncfű hatékonyabban csökkenti az enyhe és a közepesen súlyos depresszió tüneteit, mint némely vényköteles antidepresszáns.

A citromillatú, sárga virágú gyógynövény a depresszió kezelésében is hatásos
A citromillatú, sárga virágú gyógynövény a depresszió kezelésében is hatásosAlmaje / Getty Images Hungary

Egy másik tanulmány szerint az orbáncfű hatékony lehet a sebek, zúzódások, égési sérülések kezelésében is. A hangulatjavító növény továbbá erős vírusellenes hatással is rendelkezik, amely szintén elősegítheti a sebek gyógyulását. 

A természetgyógyászok felhívják a figyelmet arra, hogy miután a gyógynövény lassan fejti ki előnyös hatásait, hetekbe vagy akár hónapokba is telhet, mire bármilyen hatást észlelhetnek a használói.

Az orbáncfüvet a lelki eredetű betegségek mellett dadogás ellen is ajánlják, továbbá segíthet olyan függőségektől is megszabadulni, mint a nikotin és az alkohol. Immunerősítő és vírusölő hatását a hepatitiszben szenvedő betegek gyógyítása esetén is használják, de alkalmazzák epe- és vízhajtóként, görcs- és nyákoldóként, valamint emésztésjavítóként és savcsökkentőként is.

Teaként depresszió ellen este javasolt fogyasztani

Az adagolást tekintve a normál dózis egy felnőtt ember számára napi 300 és 1200 mg között van, melyet általában osztott adagokban kell bevenni: 300 mg naponta háromszor, vagy 600 mg naponta kétszer.

Depresszió ellen a legjobb a gyógynövényt teaként, az esti órákban elfogyasztani
Depresszió ellen a legjobb a gyógynövényt teaként, az esti órákban elfogyasztaniMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Ha nem étrendkiegészítő-tabletta formájában fogyasztjuk, hanem gyógyteát készítünk belőle, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlása szerint napi egy csészével legfeljebb két hétig lehet fogyasztani, majd egy hónap szünetet tartva folytatható a kéthetes kúra. A teakészítéshez ajánlott napi maximális dózis 2-4 gramm orbáncfű. 

Álmatlanság és depresszió ellen az esti órákban javasolt a tea elfogyasztása.

Az orbáncfű hátránya

Az orbáncfű fogyasztása idején tartózkodni kell a napfénytől, mert hólyagos kiütéseket okoz. Meghatározott gyógyszerekkel és bizonyos élelmiszerekkel együtt nem fogyasztható. Kizárólag csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható, hiszen megzavarhatja a kilökődést gátló gyógyszerek, egyes szívbetegség, HIV és rák kezelésére használt gyógyszerek hatását, de csökkentheti szorongás elleni pirulák hatékonyságát is. Terhes és szoptató nőknek kerülniük kell az orbáncfüvet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek