Ez a jel már 9 évvel korábban figyelmeztet, hogy demens leszel

GettyImages-897821744

Cambridge-i kutatók félmillió, 40–69 éves brit ember adatait vizsgálták meg annak érdekében, hogy megmondhassák, mi az a jel, ami már egy évtizeddel korábban megmutatja, hogy a demencia szerepelni fog a diagnózisodban.

A résztvevők egy sor teszten estek át, beleértve a problémamegoldást, a memóriát, a reakcióidőt és a fogáserőt. Először 9 évvel ezelőtt, majd most is megismételték ugyanezeket. A tudósok megállapították, hogy azok, akik annak idején rosszul teljesítettek a problémamegoldásban és a memóriatesztekben, nagyobb valószínűséggel szenvedtek a jelenben olyan betegségben, mint a rettegett Alzheimer-kór vagy a demencia.

Azok a tesztalanyok, akiknél később Alzheimer-kór alakult ki, gyengébb pontszámot értek el a problémamegoldó feladatoknál, rosszabb volt a reakcióidejük, a számlistákra kevésbé emlékeztek, és a párosításban is nehézségeik adódtak. Ez azoknál is megfigyelhető volt, akik később a demencia egy ritkább formájában, az úgynevezett frontotemporális demenciában szenvedtek. Emellett azok, akiknél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, előtte egy évvel jelentősen rosszabb teljesítményt mutattak.

A demencia már 9 évvel korábban diagnosztizálható, mint gondoltuk
A demencia már 9 évvel korábban diagnosztizálható, mint gondoltukRealPeopleGroup / Getty Images Hungary

A demencia diagnózisa

A szakértők szerint ez az eredmény a legveszélyeztetettebbek rutinszerű szűréséhez vezethet, akik számára előnyös lehet a korai kivizsgálás és kezelés. Ilyenek az 50 év felettiek, akiknek magas a vérnyomásuk, és nem mozognak eleget. A különböző, agyi leépüléssel járó betegségeket gyakran csak a tünetek megjelenése után diagnosztizálják, míg a mögöttes probléma évekkel – akár évtizedekkel – korábban elkezdődhet. Ez azt jelenti, hogy mire a beteg rendes orvoshoz kerül, már túl késő lehet a betegség lefolyásának megváltoztatásához. Érdemes hát figyelni magad, rendszeresen különféle memóriateszteket végezni, és ha romlást tapasztalsz, azonnal orvoshoz fordulni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra