Ez a jel már 9 évvel korábban figyelmeztet, hogy demens leszel

GettyImages-897821744

Cambridge-i kutatók félmillió, 40–69 éves brit ember adatait vizsgálták meg annak érdekében, hogy megmondhassák, mi az a jel, ami már egy évtizeddel korábban megmutatja, hogy a demencia szerepelni fog a diagnózisodban.

A résztvevők egy sor teszten estek át, beleértve a problémamegoldást, a memóriát, a reakcióidőt és a fogáserőt. Először 9 évvel ezelőtt, majd most is megismételték ugyanezeket. A tudósok megállapították, hogy azok, akik annak idején rosszul teljesítettek a problémamegoldásban és a memóriatesztekben, nagyobb valószínűséggel szenvedtek a jelenben olyan betegségben, mint a rettegett Alzheimer-kór vagy a demencia.

Azok a tesztalanyok, akiknél később Alzheimer-kór alakult ki, gyengébb pontszámot értek el a problémamegoldó feladatoknál, rosszabb volt a reakcióidejük, a számlistákra kevésbé emlékeztek, és a párosításban is nehézségeik adódtak. Ez azoknál is megfigyelhető volt, akik később a demencia egy ritkább formájában, az úgynevezett frontotemporális demenciában szenvedtek. Emellett azok, akiknél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, előtte egy évvel jelentősen rosszabb teljesítményt mutattak.

A demencia már 9 évvel korábban diagnosztizálható, mint gondoltuk
A demencia már 9 évvel korábban diagnosztizálható, mint gondoltukRealPeopleGroup / Getty Images Hungary

A demencia diagnózisa

A szakértők szerint ez az eredmény a legveszélyeztetettebbek rutinszerű szűréséhez vezethet, akik számára előnyös lehet a korai kivizsgálás és kezelés. Ilyenek az 50 év felettiek, akiknek magas a vérnyomásuk, és nem mozognak eleget. A különböző, agyi leépüléssel járó betegségeket gyakran csak a tünetek megjelenése után diagnosztizálják, míg a mögöttes probléma évekkel – akár évtizedekkel – korábban elkezdődhet. Ez azt jelenti, hogy mire a beteg rendes orvoshoz kerül, már túl késő lehet a betegség lefolyásának megváltoztatásához. Érdemes hát figyelni magad, rendszeresen különféle memóriateszteket végezni, és ha romlást tapasztalsz, azonnal orvoshoz fordulni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra