9 egészségügyi kockázat, ami téged is fenyeget, ha probléma van a cukroddal

GettyImages-612348968

Talán nem is tudod, hogy téged is érint a cukorbetegség. Ha nem figyelsz oda, lassan őröl fel, belülről rombolva a szervezeted. Jobb még most megtudni, milyen magas nálad a betegség kockázata.

422 millió ember szenved cukorbetegségben világszerte, Magyarországon az emberek 41 százaléka érintett valamilyen módon; vagy ő maga beteg, vagy valamelyik hozzátartozója. A cukorbetegség kockázata abban is áll, hogy ha nem jelentkeznek tünetek, és vizsgálattal sem derül fény rá, igazi csendes gyilkosként több egészségügyi problémát is okozhat. 

1. Nő a koleszterinszint 

A 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt inzulint. Ennek hatására nő a káros vérzsírok, azaz a trigliceridek szintje, a keményedő, egyre szűkebb artériák pedig magas vérnyomást okozhatnak, ez pedig a későbbiekben szívbetegséghez, stroke-hoz, sőt, memóriazavarokhoz vezethet. Ha nem sikerül akár gyógyszerekkel, akár diétával és testmozgással visszaszorítani a magas koleszterinszintet, az meggyorsíthatja a többi szövődmény súlyosbodását is. 

2. Mentális hanyatlás 

„A cukorbetegek esetében az agy véráramlásának szabályozásában felfedezhetőek bizonyos rendellenességek – állapította meg Helena Rodbard, marylandi endokrinológus. Ez pedig összefüggésben állhat a mentális képességek gyorsabb romlásával az idő múlásával.”

A szakember azt javasolja, hogy ennek elkerüléséért tartsuk magunkat frissen fizikailag és mentálisan is.

Napi 30 perc sétával is már akár sokat tehetünk ezért, de fontos, hogy olvasással, rejtvényfejtéssel, vagy kártyajátékkal, fejtörőkkel az elménket is tornáztassuk.

3. Fogas kérdés

Azok esetében, akik diabéteszesek, sokkal gyakoribbak a fogágybetegségek, amelyek fájdalmas gyulladáshoz, vagy akár a fog elvesztéséhez is vezethetnek. Az ínygyulladás, vagy az esetlegesen kialakuló mély tályogok viszont tovább emelhetik a vércukorszintet, és nehezebbé tehetik az inzulin vagy a gyógyszer beállítását. Hogy ezt megelőzzük, fontos a rendszeres fogápolás – nemcsak fogkefével, de fogselyemmel is –, és érdemes fertőtlenítő hatású szájvizet használni, hogy a megmaradt plakkokat eltávolítsuk.

A megemelkedett vércukorszint a fogainkra is veszélyt jelenthet
A megemelkedett vércukorszint a fogainkra is veszélyt jelenthetcyano66 / Getty Images Hungary

4. Egyre rosszabbul hallunk

Bár az idő előrehaladtával természetes, hogy kevésbé jól hallunk, de a cukorbetegeknél kétszer gyakoribb a hallásvesztés, mint akiknek nem kell a diabétesszel szembenézniük. Ennek oka, hogy a fülben lévő kis erek és idegek is károsodhatnak, ha rendszeresen magas a vércukorszintünk. A Henry Ford Kórház vizsgálata szerint azok a nők, akik jól karbantartják a cukorbetegségüket, sokkal jobban hallanak időskorukban is, mint akik nem foglalkoznak a magas cukor okozta szövődményekkel. Szintén fontos, hogy lehetőleg kerüljük az egyéb zajártalmakat is, hogy megőrizzük éles hallásunkat. 

5. Több bőrprobléma

A cukorbetegek sokkal inkább ki vannak téve a bőrbetegségeknek, beleértve a különböző keléseket, gombás fertőzéseket, de sajnos, a szőrtüszőgyulladásra is hajlamosabbak. Ezek a bőrfertőzések gyakran összefüggenek az elhízással, mivel az összeérő bőrredők közötti nedves területen sokkal könnyebben megtelepednek a baktériumok. 

Meglepő, de a horkolás is jelezheti a diabéteszt
Meglepő, de a horkolás is jelezheti a diabétesztMicrogen Images/science Photo Li / Getty Images Hungary

6. A cukorbetegég kockázata: alvászavar

A cukorproblémákkal küzdők esetében sokkal gyakoribbak a súlyos alvászavarok. Ennek oka, hogy a torok izmai szakaszosan ellazulnak, és alvás közben elzárják a légutakat. Ez a probléma a diabéteszesek közel felét érinti. 

7. Szemünk világa

A 40 évesnél idősebb cukorbetegek közül nagyjából minden harmadiknak van diabéteszes retinopátiája, mivel a megemelkedett vércukorszint károsítja a szem ereit. Megdöbbentő módon ez a folyamat már akár a diagnózis előtt hét évvel elkezdődhet.

A jó hír, hogy ha időben felismerik a problémát és szakszerűen kezelik, szinte teljes biztonsággal elkerülhető, hogy a cukorbetegség vaksághoz vezessen. 

8. Veseelégtelenség

Ha fehérje szivárog a vizeletbe, az már jelzi a veseproblémát, amelyet a megemelkedett cukorszint okoz. Azok felének, akik nem megfelelően kezelik a diabéteszüket, 10 éven belül károsodik a veséje, később pedig akár eljuthat addig, hogy dialízisre vagy szervátültetésre fog szorulni. 

Rendszeres mozgással is csökkenthetjük a cukorbetegség kockázatát
Rendszeres mozgással is csökkenthetjük a cukorbetegség kockázatátDiamond Dogs / Getty Images Hungary

9. Neuropátia

A 2-es típusú cukorbetegek nagyjából felénél alakul ki a neuropátia, azaz az idegrostok károsodása, amely kezdetben nem jár komolyabb tünetekkel, esetleg bizsergést vagy zsibbadást érezhetünk a lábunkban vagy a kezünkben, ugyanakkor idővel az érintett területen fájdalmat, gyengeséget okozhat. A vércukorszint kézben tartása mellett a rendszeres mozgás, illetve a kiegyensúlyozott étkezés segíthet, hogy ezt a szövődményt megelőzzük.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra