Magyar orvosok forradalmasították a cukorbetegség kezelését: jelentősen javulhat a betegek életminősége

GettyImages-916358714
Vermes Nikolett

Az amerikai orvosok is csodálva figyelik, hogy a békéscsabai kutatócsoport forradalmasította a cukorbetegség kezelését., komoly esélyt adva annak, hogy a betegek teljesebb életet élhessenek.

Idén nyáron nyilvánossá tették, hogyan lehet egyetlen gyógyszerrel kezelni a 2-es típusú cukorbetegséget. A medicina alkalmazása által az érintetteknek nem kell naponta kétszer adagolni az inzulint és négyszer mérni a vércukorszintet. Ami tovább növeli a kutatás sikerét, hogy nemcsak a kiváltságosok juthatnak hozzá, hanem gyakorlatilag bárki, ugyanis a tb is támogatja.

Az új módszer jobb életet eredményez 

Az újonnan kifejlesztett injekciót, mely egy korszerű bázisinzulinból és egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt nem inzulin típusú hatóanyagból áll, naponta egyszer kell beadni, ezáltal megszűnnek a naponta többször ismételt szúrások. „Az a beteg, aki azt hitte, hogy élete végéig naponta többszer kell magának inzulint beadnia, és előtte négyszer az ujjbegybe szúrni, új életet kap” – mondja dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa, aki szerint az életminőség javulása segíthet teljes életet élni egy maradandó betegség mellett, mint a cukorbetegség. A belgyógyász szerint ez különösen fontos, hiszen a cukorbetegek 90%-át a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki. „Hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát, tehát közel 1,5 millió embert is érinthetnek.”

Az új medicinát fecskendővel adják be a szervezetbe
Az új medicinát fecskendővel adják be a szervezetbeGettyImages

Minden területen jobb

„A készítmény által a beteg kevésbé hízik, és kevesebb az egészségügyi kockázatok száma, mint ha csak inzulint használna, míg ritkább a mellékhatások kialakulása, mint az eddig alkalmazott medicina esetében” – magyarázza a szakorvos. Ugyanakkor a hatékonyság érdekében a betegnek együtt kell működnie az alkalmazó kezelőorvossal, mivel az új kezelés beállítása eleinte gyakoribb ellenőrzéssel jár – kezdetben hetente többször szükséges, majd kéthetente, később havonta kell kontrollra járnia. Az átállítást eleinte kórházi bennfekvéssel végezték, ám mivel a 2-es típusú cukorbetegek esetében kisebb a vércukorszint-ingadozás, megoldható ambulánsan is. További feltétel, hogy a szervezetnek legyen megfelelő inzulintermelése – ez a C-peptid-szint mérésével igazolható, és a vizitek során mérhető. 

Még kevesen kérik

A gyógyszer egy békéscsabai kutatócsoporthoz kapcsolódik, akik mérési eredményeiket tavaly év végén publikálták, de a módszer mára lett biztos. Korábban a diabétesz kezelésének egyszerűsítésére sehol máshol nem volt ilyen lehetőség, ezt igazolja, hogy az Amerikai Diabétesz Társaság 2023-as ajánlásai közé is bekerült. Mégis, hatékonysága ellenére klinikai gyakorlatban világszinten kevesen élnek vele. Dr. Kempler Péter szerint ennek az az oka, hogy az alkalmazással járó kezdeti gyakoribb vizetek tovább terhelik az egészségügyi ellátórendszert, míg a betegek oldaláról sokan ragaszkodnak a megszokott módszerekhez. Az új terápia ugyanakkor segíthet a rutinszerű sémák kiváltásában, és várhatóan már csak évek kérdése, mire mindenhol sikerrel alkalmazhatják, hogy a cukorbetegek teljesebb életet éljenek.

Amennyiben egy érintett szeretné kérni az új medicinát, egyeztessen kezelőorvosával a protokoll elkezdéséről. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra