Ez a gyom lehet a csodafegyver a cukorbetegség és a gyulladások ellen

GettyImages-1372606435

A cukorbetegség igazi civilizációs kór, ami az életmódunk miatt egyre többeket fenyeget. Kialakulása ellen is sokat tehetünk, de ha már baj van a cukorháztartásunkkal, akkor a gyógynövények is sokat segíthetnek. Egy közülük kifejezetten ajánlott a vércukorszint kordában tartására.

Ez a sokfelé elterjedt növényke a gyerekek kedves játékszere és a gyeptulajdonosok ádáz ellensége. A fújókavirág, ahogy a lányom nevezi, valójában hasznos gyógynövény, mégsem ez jut először eszünkbe róla. Tavasszal napsárga virágai szinte szőnyegként borítanak be füves területeket, majd a gyerekek nagy örömére megjelennek a fehér gömbök, amikről egy hatalmas fújással útnak indíthatjuk kaszatterméseit, mint egy csapat ejtőernyőst a szélben.

Gyomnövény vagy gyógynövény?

A pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) tőlevélrózsáit még télen is megtalálhatjuk, mert évelő növény, és erős karógyökerével jól átvészeli a telet. Fehér tejnedve miatt nevezik kutyatejnek is, én is így ismertem gyerekként, de valójában az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik, és semmi köze a kutyatejfélékhez (Euforbiaceae). És ha megjelenik a szép zöld gyepünk közepén, jusson eszünkbe, mi mindenben segítheti az egészségünket, mielőtt tűzzel-vassal irtani kezdenénk.

Egy pitypangmezőn nagy adag teának valót összegyűjthetünk, amit cukorbetegség ellen fogyaszthatunk
Egy pitypangmezőn nagy adag teának valót összegyűjthetünk, amit cukorbetegség ellen fogyaszthatunkOksana Schmidt / EyeEm / Getty Images Hungary

Hatóanyagokban gazdag

Több száz éve alkalmazza a népi gyógyászat vizelethajtó, májvédő és epetermelést, emésztést serkentő szerként. A középkorban salátaként fogyasztották, manapság Franciaországban és Olaszországban még mindig termesztik étkezési célra halványított leveleit, vagyis takarással, fényhiányos állapotban, aminek köszönhetően kevesebb keserű anyagot termel. Ha jótékony hatásait élveznénk, akkor maradjunk a zöld leveleknél, mert a pitypang egészségjavító előnyei ezeknek a keserű anyagoknak és fenolos összetevőknek tulajdoníthatók, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Emellett gazdag vitaminokban (A, C, D, E és B), inozitban, lecitinben és ásványi anyagokban, például vasban, magnéziumban, nátriumban, kalciumban, szilíciumban, rézben, foszforban, cinkben és mangánban, és rendkívül jó béta-karotin-forrás. Fogyaszthatjuk magát a növényt is, vagy teát is készíthetünk belőle. Kúraszerűen szabad alkalmazni, 3 hét után tartsunk szünetet.

A cukorbetegség kialakulása

A kettes típusú cukorbetegség az életkor előrehaladtával alakul ki, elsősorban az elhízás, magas zsírtartalmú ételek, mozgásszegény életmód hatására. Alapvető jellemzője a metabolikus szindróma, amelyet magas vérnyomás, szív- és érrendszeri rendellenességek, koszorúér-betegség és diszlipidémiák jellemeznek. A betegség hatására kialakuló folyamatosan magas vércukorszint számos szervünket károsíthatja, a magas szintű krónikus gyulladás miatt. Ha magas a betegség kockázata, vagy már ki is alakult, fontos a folyamatos orvosi kontroll és a betegség megfelelő gyógyszeres kezelése, amennyiben szükséges. A gyógynövények fogyasztásáról mindig egyeztessünk a kezelőorvossal. 

A salátánkat is gazdagíthatjuk pitypanglevelekkel
A salátánkat is gazdagíthatjuk pitypanglevelekkelfuzzbones0 / Getty Images Hungary

Gyulladások ellen

A pitypang olyan anyagokat tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy ellensúlyozzák ezeket a hatásokat, például cikórsav, klorogénsav, szeszkviterpén-lakton és legfőképpen a taraxaszterol található benne. A taraxaszterol egy triterpén, amely egész évben nagy mennyiségben jelen van a pitypang gyökereiben. Gyakori például a hüvelyesekben, gabonafélékben, diófélékben és magvakban, valamint növényi olajokban. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és terápiás szerként tartják számon a gyulladásos betegségek kezelésében.

Antioxidáns hatás

A klorogénsav a pitypang leggazdagabb fenolos összetevője. A növény minden részében megtalálható (gyökerek, virágok, levelek és szárak) erős antioxidáns. Enzimekhez vagy fehérjék több alegységéhez kötődve megváltoztatja azok biológiai aktivitását, így antidiabetikus, antioxidáns és antikarcinogén szerként használható.

Közvetlenül a hasnyálmirigyre hat

A pitypangkivonatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy serkentheti az inzulin felszabadulását a hasnyálmirigy β-sejtjeiben, ami következésképpen ellensúlyozza a hiperglikémia hatásait. Állatkísérletekben azt is kimutatták, hogy a pitypanglevél-kivonat gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ami védelmet nyújthat a kolecisztokinin által kiváltott akut hasnyálmirigy-gyulladás ellen.

A gyerekek kedvence segíthet a cukorbetegség kialakulása ellen is
A gyerekek kedvence segíthet a cukorbetegség kialakulása ellen isElva Etienne / Getty Images Hungary

Magas az inulintartalma

A gyökerek akár 45%-a inulinból áll, ami egy prebiotikus rost. Már önmagában a rostok bevitele is pozitív hatású, hisz lassítja az emésztést, a szénhidrátok felszívódását, így megakadályozza, hogy hirtelen, ugrásszerűen emelkedjen a vércukorszint. De állatkísérletekben az inulin megváltoztatta a bél metabolitjait, és csökkentette a zsigeri zsírszövetet, ezáltal javult a glükóztolerancia. Ez nemcsak a kialakult cukorbetegség esetén előnyös, de segíthet megelőzni a kialakulását is. Emellett támogatja a bélflóránkat, így erősíti immunrendszerünket is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra