Ez a gyom lehet a csodafegyver a cukorbetegség és a gyulladások ellen

GettyImages-1372606435
Olvasási idő kb. 5 perc

A cukorbetegség igazi civilizációs kór, ami az életmódunk miatt egyre többeket fenyeget. Kialakulása ellen is sokat tehetünk, de ha már baj van a cukorháztartásunkkal, akkor a gyógynövények is sokat segíthetnek. Egy közülük kifejezetten ajánlott a vércukorszint kordában tartására.

Ez a sokfelé elterjedt növényke a gyerekek kedves játékszere és a gyeptulajdonosok ádáz ellensége. A fújókavirág, ahogy a lányom nevezi, valójában hasznos gyógynövény, mégsem ez jut először eszünkbe róla. Tavasszal napsárga virágai szinte szőnyegként borítanak be füves területeket, majd a gyerekek nagy örömére megjelennek a fehér gömbök, amikről egy hatalmas fújással útnak indíthatjuk kaszatterméseit, mint egy csapat ejtőernyőst a szélben.

Gyomnövény vagy gyógynövény?

A pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) tőlevélrózsáit még télen is megtalálhatjuk, mert évelő növény, és erős karógyökerével jól átvészeli a telet. Fehér tejnedve miatt nevezik kutyatejnek is, én is így ismertem gyerekként, de valójában az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik, és semmi köze a kutyatejfélékhez (Euforbiaceae). És ha megjelenik a szép zöld gyepünk közepén, jusson eszünkbe, mi mindenben segítheti az egészségünket, mielőtt tűzzel-vassal irtani kezdenénk.

Egy pitypangmezőn nagy adag teának valót összegyűjthetünk, amit cukorbetegség ellen fogyaszthatunk
Egy pitypangmezőn nagy adag teának valót összegyűjthetünk, amit cukorbetegség ellen fogyaszthatunkOksana Schmidt / EyeEm / Getty Images Hungary

Hatóanyagokban gazdag

Több száz éve alkalmazza a népi gyógyászat vizelethajtó, májvédő és epetermelést, emésztést serkentő szerként. A középkorban salátaként fogyasztották, manapság Franciaországban és Olaszországban még mindig termesztik étkezési célra halványított leveleit, vagyis takarással, fényhiányos állapotban, aminek köszönhetően kevesebb keserű anyagot termel. Ha jótékony hatásait élveznénk, akkor maradjunk a zöld leveleknél, mert a pitypang egészségjavító előnyei ezeknek a keserű anyagoknak és fenolos összetevőknek tulajdoníthatók, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Emellett gazdag vitaminokban (A, C, D, E és B), inozitban, lecitinben és ásványi anyagokban, például vasban, magnéziumban, nátriumban, kalciumban, szilíciumban, rézben, foszforban, cinkben és mangánban, és rendkívül jó béta-karotin-forrás. Fogyaszthatjuk magát a növényt is, vagy teát is készíthetünk belőle. Kúraszerűen szabad alkalmazni, 3 hét után tartsunk szünetet.

A cukorbetegség kialakulása

A kettes típusú cukorbetegség az életkor előrehaladtával alakul ki, elsősorban az elhízás, magas zsírtartalmú ételek, mozgásszegény életmód hatására. Alapvető jellemzője a metabolikus szindróma, amelyet magas vérnyomás, szív- és érrendszeri rendellenességek, koszorúér-betegség és diszlipidémiák jellemeznek. A betegség hatására kialakuló folyamatosan magas vércukorszint számos szervünket károsíthatja, a magas szintű krónikus gyulladás miatt. Ha magas a betegség kockázata, vagy már ki is alakult, fontos a folyamatos orvosi kontroll és a betegség megfelelő gyógyszeres kezelése, amennyiben szükséges. A gyógynövények fogyasztásáról mindig egyeztessünk a kezelőorvossal. 

A salátánkat is gazdagíthatjuk pitypanglevelekkel
A salátánkat is gazdagíthatjuk pitypanglevelekkelfuzzbones0 / Getty Images Hungary

Gyulladások ellen

A pitypang olyan anyagokat tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy ellensúlyozzák ezeket a hatásokat, például cikórsav, klorogénsav, szeszkviterpén-lakton és legfőképpen a taraxaszterol található benne. A taraxaszterol egy triterpén, amely egész évben nagy mennyiségben jelen van a pitypang gyökereiben. Gyakori például a hüvelyesekben, gabonafélékben, diófélékben és magvakban, valamint növényi olajokban. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és terápiás szerként tartják számon a gyulladásos betegségek kezelésében.

Antioxidáns hatás

A klorogénsav a pitypang leggazdagabb fenolos összetevője. A növény minden részében megtalálható (gyökerek, virágok, levelek és szárak) erős antioxidáns. Enzimekhez vagy fehérjék több alegységéhez kötődve megváltoztatja azok biológiai aktivitását, így antidiabetikus, antioxidáns és antikarcinogén szerként használható.

Közvetlenül a hasnyálmirigyre hat

A pitypangkivonatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy serkentheti az inzulin felszabadulását a hasnyálmirigy β-sejtjeiben, ami következésképpen ellensúlyozza a hiperglikémia hatásait. Állatkísérletekben azt is kimutatták, hogy a pitypanglevél-kivonat gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ami védelmet nyújthat a kolecisztokinin által kiváltott akut hasnyálmirigy-gyulladás ellen.

A gyerekek kedvence segíthet a cukorbetegség kialakulása ellen is
A gyerekek kedvence segíthet a cukorbetegség kialakulása ellen isElva Etienne / Getty Images Hungary

Magas az inulintartalma

A gyökerek akár 45%-a inulinból áll, ami egy prebiotikus rost. Már önmagában a rostok bevitele is pozitív hatású, hisz lassítja az emésztést, a szénhidrátok felszívódását, így megakadályozza, hogy hirtelen, ugrásszerűen emelkedjen a vércukorszint. De állatkísérletekben az inulin megváltoztatta a bél metabolitjait, és csökkentette a zsigeri zsírszövetet, ezáltal javult a glükóztolerancia. Ez nemcsak a kialakult cukorbetegség esetén előnyös, de segíthet megelőzni a kialakulását is. Emellett támogatja a bélflóránkat, így erősíti immunrendszerünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek