Kiderült, miért csuklasz: mutatjuk a módszert, ami tényleg elmulasztja

GettyImages-1411844684
Vermes Nikolett

Általában váratlan helyzetben jelentkezik, bizonytalan, hogy mikor lesz vége, és gyakran kellemetlenséget okoz. Hogy rövid időn belül, hatékonyan megszüntessük a csuklást, ismerni kell az okozóját.

Számos tévhit kering a csuklás körül, legyen szó annak eredéséről vagy csillapításáról. A legelterjedtebb, hogy egy ijesztéssel elmúlik. Pedig ennél sokkal humánusabb megoldások is léteznek. Mint minden fiziológiai tünetet, a csuklást is a gyökerénél kell elfojtani.

A csuklás rekeszizomgörcs 

A közismert „csuklás” kifejezés arra a furcsa hangra utal, amit a biológiai folyamat közben hallunk. Miért ad ki ilyen zajt a testünk? A rekeszizom görcsös összehúzódása gyors légzést idéz elő, az ezt kísérő fura hangot pedig az okozza, hogy a levegő a reflexesen záródó hangrésen átpréselődik. Tehát a csuklás mögött mindig a rekeszizomgörcs áll. Hasonló ahhoz, amikor begörcsöl a vádli vagy a talp, azzal a különbséggel, hogy erős fájdalom helyett egy hang kíséri. Éppen ezért az izom-összehúzódás ellen ismert módszer a legjobb! Vagyis a nyugodt állapot. De hogyan lazítsuk el a rekeszizmot? Hiszen nem tudjuk megfogni és finoman átmozgatni, mint a példaként említett vádlit vagy talpat.

A helyes levegővétel a mindennapokban is fontos
A helyes levegővétel a mindennapokban is fontos

Orron be, szájon ki

A lazítást szigorúan kell venni! Vagyis, üljünk le vagy feküdjünk a hátunkra, vegyünk fel egy kényelmes testhelyzetet, és engedjük, hogy a görcs a test nyugalmával együtt magától elmúljon. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor ez kizárt. Munkában, az utcán vagy egy tömegben nem tudunk mindig leülni vagy a hátunkra feküdni, és lazítani. Ilyenkor egy másik, nyugalmi állapotot eredményező módszert kell választani, a légzéstechnikát. Lassítsuk le a légzésünket, figyeljünk arra hogy orron át vegyünk levegőt, és szájon át fújjuk ki. Ez pillanatok alatt ellazítja a teljes testet, hiszen kedvezően stimulálja. A görcs pedig feloldódik a helyes légzésgyakorlat következtében.

Az étkezési szokás lehet a háttérben 

A megijesztés, a fél lábon ugrálás vagy a fejenállás is elmulasztja a csuklást, hiszen ez kisebb sokkhatást eredményez a szervezet számára, majd ennek hatására a test úgymond elfelejti, hogy a rekeszizom görcsben áll. Tehát a házi praktika is hatékony, viszont inkább tűzoltás, mint helyes megoldás. De mitől rándul össze a rekeszizom? Ennek számos oka van, nem véletlen, hogy minden életkorban, minden helyzetben megtapasztaljuk. Általában a rossz levegővétel okozza, mondjuk, amikor a túl gyors tempójú étkezés vagy ivás miatt kapkodva lélegzünk. Gondoljunk bele, hogy a „csak bekapok valamit” felkiáltások többnyire csuklással végződnek. A szervezetünk nem egy gép, hanem egy bonyolult és csodálatos biológiai rendszer, és ha helytelenül bánunk vele, akkor reagál. Ugyanez igaz a testtudatos cselekedetekre, mint a pontos légzés, a lassú étkezés vagy a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés. Amennyiben ezekre figyelünk, csökkenthetjük a csuklás előfordulásának esélyét. 

Amikor szélsőséges a csuklás

Előfordul, hogy a gyakori csuklás egy betegségre figyelmeztet. Gyomorpanaszok esetében emésztőszervi kórra is utalhat. Ezenkívül a sűrűn jelentkező görcsök hátterében komolyabb egészségügyi probléma is állhat. „A csuklás lehet beidegzési zavar vagy hasi probléma miatt, ezért azt javaslom, hogy kérjék ki a gasztroenterológus véleménye mellett egy ideggyógyászét is” – mondja dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra