Csuklik a gyerek? Az orvos szerint így segíthetsz

GettyImages-917924178

A citromos vízen kívül vannak egyéb otthon alkalmazható gyógymódok is a csuklás ellen. Bár a csuklás általában csak rövid ideig tart, mégis igen bosszantó és kellemetlen érzés, amit a gyerekek talán nehezebben viselnek, mint a felnőttek.

A csuklást a legtöbb ember megtapasztalja élete során. Különösen gyakori csecsemőknél és kisgyermekeknél, miután az ő emésztőrendszerük még kevésbé érett, így esetükben fokozottabb a gázképződés

Az orvosok ezeket javasolják csuklás ellen

A csuklás sokkal inkább aggasztó, mint fájdalmas folyamat, ennek ellenére sok szülő kétségbeesve igyekszik segíteni, hogy gyermeke minél gyorsabban megkönnyebbülhessen. Sajnos nincsenek garantált otthoni gyógymódok a csuklás megszüntetésére, de van néhány módszer, amellyel útját állhatjuk. Ezeket a lehetőségeket – egy újabb friss kutatás végeredményeként - tették közzé amerikai gyermekorvosok. 

Ne ijesztgessük, inkább nyugtassuk meg a gyereket, ha csuklik
Ne ijesztgessük, inkább nyugtassuk meg a gyereket, ha csukliktwinsterphoto / Getty Images Hungary

Ha csuklik a gyerek, vessük be az alábbiak valamelyikét:

1. Vegyük rá a gyermekünket, hogy tíz másodpercig tartsa vissza a lélegzetét

A csuklás egy önkéntelen reflex, amely akkor következik be, amikor a rekeszizom összehúzódik. Emiatt a hangszalagok hirtelen összezáródnak, és visszajelző csuklás hangot keltenek. A lélegzet visszatartása segít lelassítani ezeket a jeleket, és csökkenteni az összehúzódásokat. Miután a kisgyermekek nehezen tarthatják vissza a lélegzetüket, biztassuk őket arra, hogy fújjanak nyálbuborékot, mert ezzel ugyanazt a hatást érjük el

2. Adjunk a gyereknek egy pohár hideg vizet

A hideg víz ivása segít enyhíteni a csuklást, ugyanazon oknál fogva, amiben a lélegzet visszatartása. A vízivás továbbá arra is jó, hogy a szervezet elkezdje szabályozni az agy és a rekeszizom közötti jeleket, ami csökkentheti az összehúzódásokat.

3. Próbáljunk meg nyugodtak maradni

A kutatás bebizonyította, hogy a szorongás, a stressz és az izgalom is okozhat csuklást, éppen ezért a folyamat megszüntetésében kulcsszerepe van annak, hogy higgadtak maradjunk. 

A csuklással küzdő gyerek egyébként is izgatott, éppen ezért a legjobb, amit tehetünk, ha mi magunk is nyugodtak maradunk, hiszen a gyerekek a hozzájuk közel álló felnőttek érzelmeiből táplálkoznak.

Vegyünk mély levegőt, mondjuk el a gyereknek, hogy biztonságban van, és a csuklás elmúlik. 

4. Adjunk egy kevés cukrot a gyereknek

Tegyünk egy teáskanálnyi cukrot a gyerek nyelvére, ami lassan elszopogatva enyhíti a csuklást azáltal, hogy stimulálja a vágusz ideget, ami szerepet játszik az agy és a rekeszizom közti jelek továbbításában.

5. Óvatosan húzzuk meg a gyerek nyelvét

A nyelv meghúzása a cukorfogyasztáshoz hasonlóan segít enyhíteni a csuklást, miután csökkenti a rekeszizom-görcsöket. A gyerek nyelvét tiszta kézzel fogjuk meg a nyelv hegyénél, és egyszer-kétszer finoman húzzuk előre.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az esetek túlnyomó többségében a csuklás magától megszűnik, és nincs szükség orvosi beavatkozásra. Ha azonban a csuklás 48 óránál tovább tart, vagy zavarja a gyermeket az étkezésben, alvásban vagy a légzésben, kérjünk orvosi segítséget.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra