Miért nem csókolóznak az örömlányok? Az intim gesztus a párkapcsolatból is eltűnhet

GettyImages-149234559
Malina Adrienn

Létezhetünk csók nélkül? Mi könnyedén rávágjuk, hogy ugyan, dehogy! Sok kultúrában viszont egyáltalán nem volt szokás csókolózni addig, amíg az európai hódítók meg nem honosították ezt a szokást. A nyilvános csókolózásra még most is sok helyen „csúnyán néznek”. De mi a helyzet akkor, ha a csók velünk él, mégis eltűnik egy párkapcsolatból?

A csók másfajta megvilágítást kapott, amikor 1990-ben bemutatták a Pretty Woman (Micsoda nő!) című filmet. Ki nem ismerné? A romantikus vígjáték Garry Marshall rendezésében, Julia Roberts és Richard Gere főszereplésével, a 90-es évek egyik legnagyobb bevételét produkáló mozisikere volt.

A gazdag úr és a prosti viszonya. Ebből a filmből tudtuk meg, hogy a csók sokkal intimebb még az örömlányok számára is. A szex az oké, na de a csók? Azt nem érdemelheti ki mindenki. Az igazi csókhoz érzelmek kellenek, sokkal bensőségesebb, mint egy szexuális aktus.

A szexmunkás lányok közül sokan azt vallják, hogy a csók elmossa a határvonalakat a szakmai és a személyes, a kényelem és a kényelmetlenség között. A másik fél megcsókolása azzal jár, hogy bekerülnek egymás személyes terébe, amikor már elmosódnak a határvonalak. 

„Nem érdekli őket, hogy még ott van a cigaretta íze a szájban, vagy nem mostak fogat, vagy a leheletük olyan, mintha a pokol kapujában járnánk. Általában nem törődnek azzal a fojtogató érzéssel, hogy milyen, amikor a hideg nyelvüket a szádba nyomják addig a pontig, hogy már nem tudsz lélegezni”

– osztja meg élményeit az egyikük.

A tapasztalatok szerint nem minden férfi ilyen, de nem lehet garantálni, hogy ki lesz tisztelettudó, és ki nem. Van olyan lány, akinek gondot okoz, hogy megcsókolja az ügyfelét, míg mások több száz vagy ezer férfival is megteszik. Előfordul, hogy egy vonzó ügyfél esetében nagyon is vágynak a csókra, ami csak akkor marad el, ha ezt kifejezetten kéri a másik fél.

A Pretty Woman óta tudjuk, az örömlányok nem csókolóznak
A Pretty Woman óta tudjuk, az örömlányok nem csókolóznakHulton Archive / Getty Images Hungary

Az ajak az egyik legérzékenyebb pontunk

A csók a természet egyik legintimebb tevékenysége, és nem csak az emberek, az állatok is csinálják, bár esetükben egészen máshogy néz ki, mint amit mi ismerünk csókként. 

Az ajkaink egyébként érzékenyebbek, mint a női nemi szerv.

Közel 10 ezer idegvégződés van az ajkunkban, míg a csiklóban nagyjából 8 ezer. Ezért szeretünk annyira csókolózni, ezért van az, hogy egy csóktól már érezzük a „pillangókat” a gyomor tájékán, ezért vagyunk képesek mosolyogni egy csók után, és így tovább.

Egy extra érdekesség, hogy a csókolózás már az anyaméhben kezdődik. Nézz meg egy csókjelenetet bármely hollywoodi filmben, festményen, szobron, vagy akár figyeld meg saját magadat. A leggyakrabban jobbra billenő fejeket fogsz látni. De ez nem csak egy hollywoodi trükk a tökéletes csókjelenetre. 

Egy német kutató több mint 100 házaspárt figyelt meg, és megállapította, hogy csókolózás közben kétharmaduk jobbra dönti a fejét.

A szakértők úgy gondolják, hogy ez az ösztön az anyaméhből ered, amikor ösztönösen jobbra billentjük a fejünket.

A férfiak úgy gondolják, hogy a csók fontosabb a kapcsolat kezdetén
A férfiak úgy gondolják, hogy a csók fontosabb a kapcsolat kezdeténWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

Eltűnhet a csók?

A csókolózásról szóló kutatások azt sugallják, hogy a férfiak és a nők eltérően gondolkodnak a csókról. Például a férfiak úgy gondolják, hogy a csók fontosabb a kapcsolat kezdetén vagy a szexuális élményhez vezető időszakban. A nők viszont az egész kapcsolat során nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a csókolózásnak, és nem csak az elején.

Egy brit felmérés szerint a legtöbben, akik már régóta párkapcsolatban vagy házasságban élnek, már nem csókolóznak annyit, nemcsak szex közben nem, hanem máskor sem. A felmérés szerint négy párból három nem csókolózik szex közben. Amíg friss a kapcsolat, addig a szerelmesek sokszor keverednek csókcsatába, aztán ez fokozatosan leépül. 

Azok viszont, akik gyakrabban csókolóznak partnerükkel, magasabb szexuális elégedettségről számoltak be, sőt a csók pozitívan befolyásolja az orgazmus átélését. Ugyancsak a több csók számlájára írható a biztonságérzet és az erős kötődés is.

A csók egy apró, romantikus része a párkapcsolatnak, de fontos, hogy ne feledkezzünk meg róla. Amennyiben hosszasan kell ezen törnöd a fejed, hogy mikor tapadtak össze utoljára az ajkaitok a pároddal, akkor ideje változtatni. Könnyen lehet, hogy veszélyben az intimitás.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra