Micsoda nő! – 15 érdekesség a ma születésnapos romkomról

1990-ben ezen a napon mutatták be Garry Marshall megosztó, de oly sok ember által nagyon is szeretett Micsoda nő! című romantikus vígjátékát. Ennek apropóján összeszedtünk róla 15 rövid érdekességet, amiről talán még te sem hallottál a filmről.

30 éve már, hogy Julia Roberts és Richard Gere összegabalyodott. Edward, a gazdag, szívtelen üzletember Los Angelesben találkozik a bohókás prostituálttal, Viviannel, és annyira megkedveli a lányt, hogy megkéri, fizetség fejében maradjon vele egy hétig, és játssza el, hogy igaziból együtt vannak. Arra azonban egyikük sem számít, hogy a pénzért vásárolt szerelem mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja.

A klasszikus szerelmi sztorit jól ismerjük, ahogy betétdalait is, ikonikus jeleneteit és szállóigévé vált sorait. Na de vajon vagy-e annyira rajongó, hogy az alábbi érdekességeket is kívülről tudod?

#1 Vivian szerepére sok színésznő szóba került: az akkori idők egyik nagy szexszimbóluma, Kim Basinger, a Leia hercegnőként ismert Carrie Fisher, az Elemi ösztönben aztán berobbant Sharon Stone, az akkor már világhíres Madonna, vagy az akkor még kisebb hírnévnek örvendő Michelle Pfeiffer is. Winona Ryder és Drew Barrymore is részt vettek a castingon, ám a rendező végül túl fiatalnak gondolta őket a szerepre.

#2 A jelenet, amikor Edward viccesen rácsapja Vivian ujjaira az ékszerdobozt, benne a nyaklánccal, Richard Gere saját improvizációja volt, ahogy az ezt követő nevetés is Julia Roberts spontán reakciója. A rendezőnek aztán annyira tetszett a jelenet, hogy végül benne maradt a filmben.

#3 A film eredetileg egy sötét hangulatú, Los Angeles prostitúciójáról szóló dráma lett volna. Az elképzelés szerint Vivian heroinfüggő, az üzletember és közte pedig nem lángol fel a szerelem, így a pénzt felvéve ment is vissza az utcára. Egy ilyen sztori vajon mennyire lett volna népszerű?

#4 A készítők úgy gondolták, Edwardhoz egy Porsche vagy egy Ferrari illene, a két cég ugyanakkor elzárkózott az elől, hogy egy prostitúcióval foglalkozó filmmel bárminemű kapcsolatba hozzák őket. A főszereplőnek végül egy Lotus sportkocsija lett, és a gyártó kockázatvállalása megtérült: a Micsoda nő! bemutatása utáni két évben triplázták a bevételeiket.

#5 Egy kis kikacsintás: az opera, amelyre Edward elviszi Viviant, Verdi Traviatája, ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regényének adaptációja. Mit ad Isten, a mű pont egy gazdag férfi és egy prostituált szerelméről szól.

#6 A film címe eleinte nem hangzott olyan bájosan: 3000 dollár. Edward ugyanis ennyi pénzben egyezett meg fizetségként Vivian szolgáltatásaiért. A cím végül aztán a betétdalként szereplő Roy Orbison szám miatt lett Pretty Woman.

#7 Richard Gere és Julia Roberts között egyértelmű kémia volt már az első találkozáskor is, de Gere egyáltalán nem akarta a szerepet. Már éppen telefonon beszélt a producerekkel, hogy nemet mondjon, amikor Roberts odacsúsztatott elé egy cetlit, amire az volt írva: Légy szíves, mondj igent. Gere belement a dologba.

#8 A szexjelenet alatt Julia Roberts annyira ideges és feszült volt, hogy egy ér egészen kidudorodott a homlokán. Garry Marshall fogta magát, és maga is bebújt az ágyba, majd a színésszel együtt addig masszírozták a színésznő homlokát, míg az el nem tudta engedni magát annyira, hogy folytatni tudják a forgatást.

#9 A híres Micsoda nő! plakáton nem Julia Roberts teste látható, hanem a színésznő testdublőrjére montírozták rá az arcát. A szexjeleneteket viszont – amikre legtöbbször a testdublőrt alkalmazni szokták – mind a színésznő csinálta. A plakát érdekessége még, hogy Richard Gere haja fekete, holott a filmben őszes.

#10 A korábban említett nyaklánc valójában is rendkívül drága volt: 250 ezer dollárt ért, és fegyveres őr kísérte a forgatáson.

#11 John Travoltát is meghallgatták Edward szerepére, Sylvester Stallone pedig nemet mondott. De Christopher Reeve, Denzel Washington és Daniel Day-Lewis is felmerült a főszerepre.

#12 Láttad már a film kimaradt jeleneteit? Van itt romantikus lovaglás a naplementében, vagy egy olyan jelenet, ahol Edward majdnem megverekszik egy csapattal, akik drogpénzt akarnak kicsiholni Vivianből.

#13 A jelenetnél, amelyben Vivian a földön fekve nézi az I Love Lucy című fekete-fehér vígjátékot, Garry Marshallnak muszáj volt Julia Roberts lábát csiklandoznia, hogy kihozza belőle ezt az önfeledt, bohó nevetést.

#14 A DVD audiokommentár szerint a zongorahangokat, amelyek a szexjelenet elején hallatszódnak, kénytelenek voltak utólag újra felvenni. A billentyűk ugyanis, amiket a felvétel közben véletlenül leütöttek, olyan szokatlan disszonanciát adtak, hogy nevetségessé, és ezáltal használhatatlanná vált a felvételkor felvett teljes hangsáv.

#15 Humoros így fogalmazni, de a Micsoda nő! tulajdonképpen Disney-film, ugyanis mindmáig a cég birtokolja a film jogait. Ennek fényében a történetet interpretálhatjuk egy modern kori, felnőtt Hamupipőke-sztoriként. A vígjáték egyébként egészen nagy büdzséből gazdálkodhatott, ami elég busásan megtérült, akkora sikert aratott.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy a bakivideókat láttad már? Ha nem, most pótolhatod:

Ha nem volt elég a filmes érdekességekből, ajánljuk a Mátrixról vagy a Harcosok klubjáról írt cikkeinket is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek