Gazként irtják ezt a növényt, de már rákellenes hatására is fény derült

GettyImages-1149125241

Egyik legerősebb méregtelenítő hatású növényünk kiváló vértisztító és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Kutatási eredmények szerint a prosztatát érintő betegségek, köztük a prosztatarák ellen is hatásos lehet.

Ezt a vadon zöldellő gyógynövényt szinte minden árokparton megtaláljuk, de el is kerüljük messziről. Pedig ehető és iható formában is elfogyaszthatnánk, ugyanis az egészségünkre nézve számtalan pozitív hatással rendelkezik.

Csípős levelei egy pillanat alatt kiütésekkel boríthatják testünk minden pontját, de elfogyasztva rengeteg bajra adhat gyógyírt. Az ősidők óta ismert csodaszert annak ellenére használják még külsőleg is rengetegen, hogy mennyire kínzó következményekkel jár a csípése. A csalán ugyanis nemcsak ízületi bántalmak esetén segíthet rajtunk, de a szezonális allergiát és a prosztatarákot is gyógyíthatja!

Már a római katonák is bedörzsölték magukat a levelével, a hideg ellen így védekeztek
Már a római katonák is bedörzsölték magukat a levelével, a hideg ellen így védekeztekpappamaart / Getty Images Hungary

Csalánra találva

A szívforma, tüskés levelekkel az égbe törő gyógynövény jótékony hatásait már az ókori Egyiptom és a Római Birodalom polgárai is rendszeresen használták orvosságként. Az ókori civilizációk gyógyítói számtalan betegségre felhasználták leveleit, teáját és kiáztatott összetevőit. A római legionáriusok egyenesen imádták, hiszen hadjárataik során sokszor kellett a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletű terepen harcolniuk vagy szolgálatot teljesíteniük. Bevett szokássá vált közöttük, hogy a csalánlevelet bőrükbe dörzsölve melengették kihűlt végtagjaikat, s ébren maradni is segített a csípős érzés. Mérgezések, kígyómarások enyhítésére is alkalmazták, leveléből pedig már akkoriban is vízhajtó teát főztek.

A csalánból készült főzet ugyanis fokozottabb kiválasztásra serkenti a vesét, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, salaktalanít és vértisztító hatással bír azáltal, hogy csökkenti a vér húgysavszintjét. 

A növény pihés-szúrós levelei rengeteg vitamint tartalmaznak, melyek nyers formában is beépülnek a szervezetünkbe, ha csalánt eszünk. Gazdag számtalanféle B-, valamint A-, C- és K-vitaminban, s olyan ásványi anyagokban, mint például a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor vagy a kálium. Egyaránt találunk benne immunerősítő és az izmok növekedését serkentő linolsavat, a premenstruációs fájdalmakat csökkentő hatású linolénsavat és egyéb, a szervezet működését támogató zsírsavakat is.

A prosztata betegségei, például rákos elváltozásai minden második 50 év feletti férfit érintenek. A csalán megoldás lehet számukra
A prosztata betegségei, például rákos elváltozásai minden második 50 év feletti férfit érintenek. A csalán megoldás lehet számukraMartenBG / Getty Images Hungary

Számos összetevője antioxidáns hatású, de képes a vérnyomást is csökkenteni azáltal, hogy javítja testünk nitrogén-oxid-termelését, s tágítja az ereket. Képes a szívizom ellazítására is. Jelenleg is vizsgálják a cukorbetegek ellátásában való használhatóságának határait, állatok esetében ugyanis már bebizonyosodott, hogy hatékonyan kezelhető vele az inzulinszint. Nemrég ráadásul rájöttek arra is, hogy komoly szerepe lehet a szinte gyógyíthatatlannak hitt prosztatarákos kezelésekben. Az eddig is ismert volt, hogy az időskori prosztatamegnagyobbodásos gondok esetén a csalánfogyasztás képes megállítani a betegséget súlyosbító folyamatokat azáltal, hogy közvetlenül hat a tesztoszterontermelésre, de az Università di Bologna kutatói ennél is tovább jutottak. 

A férfibajok gyógyítója

Olyan prosztatabetegségek gyógyításában vizsgálták a csalán és néhány egyéb, szintén évszázadok óta elterjedt gyógyhatású növény és a belőle készült kivonatok hatásait, mint például a jóindulatú hipertrófia, a prosztatagyulladás és a krónikus kismedenceifájdalom-szindróma, s egyértelműen pozitív eredmények születtek a vizsgálatok végén. 

A rák ellen már az étrendünkkel is sokat tehetünk
A rák ellen már az étrendünkkel is sokat tehetünkCCat82 / Getty Images Hungary

A korábbi epidemiológiai felmérésekből már ismert volt, hogy az étrend milyen fontos szerepet játszhat a prosztatát érintő rákos betegségek előfordulásának megelőzésében, ezért merült fel az antioxidánsokban bővelkedő csalán beépítése a rákos férfiak étrendjébe is. Mint kiderült, egyéb terápiákat kiegészítve egyfajta védőfaktorként működhet a prosztatarák ellen. Kiderítették azt is, hogy magas zsírsavtartalma miatt gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatással bír, ami szintén esélyt adhat a daganatos prosztatával élő betegek gyógyulására. 

Ha megesszük, akkor is csíp?

A csalánt leginkább szárított formában, teaként fogyasztjuk, forrázata szerencsére egyáltalán nem csípős. De akár főzve, főzelékként vagy levesként, akár pesztóba darálva esszük majd, nem kell amiatt aggódnunk, hogy a nyelvünk csalánkiütéses lesz majd tőle. Izgalmas ízkombinációt adhat zsenge hajtásainak csalánmézként való felhasználása is. A gasztronómia tágas palettájának minden szegmensében megállhatja a helyét ez az egész országban számolatlanul az égbe törő növény, úgyhogy gazdaságos módon kísérletezgethetünk vele.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra