Nátha, influenza vagy Covid? Így derül ki a tünetekből

GettyImages-1221887391

Az ősz beköszöntével ismét elszaporodtak a légúti megbetegedések, de mivel a nátha, az influenza és a Covid egyszerre tombol, nem könnyű eldönteni, hogy éppen mi okoz panaszokat.

Magyarországon a Covid EG.5, vagyis „Eris” néven ismert variánsa mellett fertőz a Pirola törzs is. Az Eris csak enyhébb tüneteket okoz, de a Pirola  szokatlan panaszokat produkálhat. Cikkünkből megtudhatod, hogy a két variáns milyen tünetekről azonosítható, illetve miben tér el a náthához és az influenzához képest.

Milyen tünetekről ismerhető fel a nátha és az influenza?

Az influenza egy cseppfertőzés útján terjedő, fertőző, vírusos betegség, amely a felső és az alsó légutakat egyaránt érintheti. Jellemzően torokfájással, gyengeséggel, izomfájdalommal és lázzal jár, de hidegrázás, fejfájás, rossz közérzet, fáradékonyság, száraz köhögés, orrfolyás, orrdugulás, étvágytalanság, hányás és hasmenés is kísérheti.

Az influenza a náthánál súlyosabb tüneteket okozhat
Az influenza a náthánál súlyosabb tüneteket okozhatSimpleImages / Getty Images Hungary

A nátha vagy megfázás ezzel szemben egy jóval gyakoribb, felső légutakat veszélyeztető vírusos megbetegedés, amelyet elsősorban orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás kísér, ám emellett felléphet láz és köhögés is.

A nátha leginkább úgy különböztethető meg az influenzától és a Covidtól, hogy azok kifejezetten jellemző tünetei – mint a hidegrázás, az izomfájdalmak, az ízületi fájdalmak, a torokfájás, a száraz, kínzó köhögés, valamint a hasfájás, hasmenés – nem terjednek ki rá.

A fejfájás az egyszerű megfázásra ritkán jellemző. A szokatlan, fájdalomcsillapítóra kevésbé enyhülő, visszatérő fejfájás gyakrabban jelez egyéb fertőző megbetegedést.

Milyen tünetekről ismerhető fel a Covid Eris variánsa?

Az először idén februárban azonosított, rendkívül fertőzékeny Eris a többi omikron változathoz hasonlóan a felső légutakat érinti, és általában enyhébb tünetekkel jár, amelyek könnyen összetéveszthetők más légúti betegségek tipikus panaszaival. Idetartozik a köhögés, az orrdugulás, a tüsszögés és a torokfájás.

A Covid és az influenza tünetei igen hasonlóak lehetnek
A Covid és az influenza tünetei igen hasonlóak lehetnekstefanamer / Getty Images Hungary

A korábbi Covid-törzseknél előforduló szaglásvesztés itt nem annyira domináns, illetve a fertőzés kevésbé fenyegeti a tüdőt.

A vírus azonban ebben a formában is nagyobb kockázatot jelent azokra nézve, akiket nem oltottak be vagy legyengült az immunrendszerük.

Milyen tünetekről ismerhető fel a Covid Pirola variánsa?

A Pirola-törzset augusztus végén azonosították az Egyesült Királyságban, azóta pedig 15 országban, köztük Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban mutatták ki. Magyarországon egyelőre nem érkezett hír az új variáns által okozott megbetegedésről, de nincs kizárva, hogy később itt is megjelenik.

A szokásos tüneteken túl, mint az orrfolyás vagy orrdugulás, a fejfájás, a fáradtság, a torokfájás és a tüsszögés, a Pirola néhány szokatlan panaszt is okozhat. Ezek a következők:

  • bőrkiütés,
  • a száj vagy a nyelv elváltozásai,
  • vörös és fájdalmas ujjak vagy lábujjak,
  • hasmenés,
  • rekedt hang,
  • viszkető vagy vörös szemek.

Mivel a Covid enyhe formája – különösen a védőoltásban részesültek esetén – náthaszerű, banális tüneteket okozhat, a szakemberek azt javasolják, hogy amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, lehetőség szerint ne menj közösségbe, és tartsd be a környezetedben élők védelmét szolgáló óvintézkedéseket.

A maszk mindhárom ellen véd 

Dr. Duda Ernő virológus a fentieket aláhúzva megjegyezte, a maszk valamennyi légúti fertőzés ellen hatásosan véd, de még a tüdőártalmakat okozó légszennyeződés egy részét is kiszűri. „Nem véletlen, hogy olyan népszerű például Japánban, ahol az emberek fokozottan vigyáznak az egészségükre” – tette hozzá a professzor.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra