Tippek a szaglásod és ízérzékelésed visszatéréséért: a Covid utáni parozmia furcsa világa

GettyImages-1343262534

Elvesztetted a szaglásod a betegség következményeként? Az átmeneti állapotot még nem értik a kutatók teljesen, de van már ötletük arra, hogyan végezz szaglástréninget a Covid okozta probléma kiküszöbölésére.

Amikor a férjem egy pénteki karanténebéd közepén furcsa arckifejezéssel kezdte el turkálni maga előtt a gombapörköltet és a házi gnocchit, majd óvatosan belekóstolt a gyerekeknek készített currys csirkébe, rögtön sejtettem hirtelen jött válogatósságának okát: őt is utolérte a koronavírus-fertőzéssel gyakorta járó szaglás- és ízlelésvesztés. A Covid-fertőzés közepette nem tűnik talán olyan súlyos következménynek, ha nem érzünk illatokat és ízeket, hiszen sokkal nagyobb bajunk is származhatna a SARS-CoV-2-vel való randevúból, de ettől még felforgatja az ember életét, ha átmenetileg megfosztják két érzékétől. A szaglástréning megoldhatja a gondot!

Hónapokig is tarthat az állapot

Szaglás, ízlelés, látás, hallás, tapintás: ha az első kettő elveszik, máris oda 40 százaléka a világról való tudásunknak. Ennél sokkal rosszabb is lehet a helyzet: ízek nélkül sokan elvesztik étvágyukat, ami súlycsökkenéshez is vezethet, a fantomillatokat – vagy éppen szagokat – érzékelők számára pedig kedvenc ételeik illata válhat elviselhetetlen bűzzé.

Illóolajok és fűszernövények szagolgatását ajánlják a Covid okozta szaglásvesztés esetén
Illóolajok és fűszernövények szagolgatását ajánlják a Covid okozta szaglásvesztés eseténEmilija Manevska / Getty Images Hungary

Az anozmia, azaz a szaglásvesztés hossza változatos lehet: van, aki néhány napig él csak egy sterilen szagtalan világban, de előfordulhat az is, hogy heteken vagy akár hónapokon át tart ki ez az állapot. Egy amerikai kutatás szerint az USA-ban egymillióan vannak azok, akik több mint egy éve nem éreznek illatokat.

Az anozmiában érintettek 72 százalékánál egy hónap kell csak ahhoz, hogy helyreálljon szaglásuk, de akadnak olyanok is, akik számára ez a folyamat jóval lassabb. Az egészségügynek is meg kell birkóznia ezzel a feladattal –

egyszerű kellemetlenségnél több is lehet ugyanis az állapotból, ha a szaglását elvesztett ember például azért eszik romlott ételt, mert nem tűnik fel neki, hogy azt már nem szabad elfogyasztania.

Arról nem is beszélve, milyen kellemetlenségeket jelenthet a mindennapokban az, ha valaki nem érzi saját testszagát.

Fantomillatok világa

A parozmia egy még furcsább világot nyit meg az érintettek előtt. Lehet, hogy a beteg korábban rajongott a kávéért, de most a rothadás szagát érzi minden alkalommal, amikor a csészét az ajkához emeli. A parozmiások olyan szagokat érzékelnek, amelyek nincsenek ott: ezek lehetnek fantomillatok, de az is lehetséges, hogy egy illatot valami teljesen másra fordít le szervezetük a fertőzés következményeképp.

Számukra még nehezebb lehet egészséges táplálkozást fenntartani, ha az ételek nagy részénél illat helyett valamilyen bűzt éreznek.

Nekik rövid távon egyetlen lehetőségük marad: a kísérletezés azoknak az ételeknek a megtalálására, amelyek nem árasztanak olyan képzelt illatot, ami megakadályozza számukra azok elfogyasztását.

A kutatók előtt még mindig rejtély, hogy pontosan mi is okozza ezt a drasztikus változást a koronavíruson átesők egy részének szagérzékelésében. Azt nem tartják valószínűnek, hogy a neuronok sérülnének, nagyobb az esélye annak, hogy az orrban található receptorok működésében változik meg valami átmenetileg. Ebből fakad az a tény is, hogy kimondott terápiája nem létezik a szaglásvesztésnek, de a szaglástréninget kifejezetten ajánlják az érintetteknek.

Így edzd az orrod!

Az orr fizioterápiája: így is nevezik a szakemberek azt az „edzést”, amelynek szaglószervünket érdemes kitenni annak érdekében, hogy visszatérhessenek az illatok mindennapjainkba. Illóolajok és fűszernövények szagolgatását ajánlják, legalább húsz másodperces időtartamban – nem elég ugyanakkor megillatolni azokat, a szakemberek szerint bármilyen gyengén is érezzük esetleg az illatokat, érdemes az azokhoz köthető korábbi emlékeinket felidézni közben. Rózsa, citrom, szegfűszeg és eukaliptusz használatát javasolják, de ha van egy olyan illat, amelyhez a tréninget végző jobban kötődik, arra bátran kicserélheti ezeket.

A szakemberek javaslata szerint 

napi két alkalommal, 4-6 hónapon át kell végezni ezeket a speciális gyakorlatokat annak érdekében, hogy jobb eséllyel térjen vissza szaglásunk.

Arra is figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy nem érdemes túl nagy elvárásokat támasztanunk: lehet, hogy a visszatérő szaglásunk gyengébb lesz, mint amilyen a betegséget megelőzően volt. Türelmesnek kell maradnunk, a gyakorlatokat pedig rendszeresen érdemes végezni.

A szakemberek azt javasolják, ne teljesen saját szakállunkra próbáljunk dolgozni szaglásunk visszaállítása érdekében: azt ajánlják, akinek két hete nincs szaglása, először forduljon orvoshoz, hogy vele együtt állapíthassák meg az ideális terápiát. A szaglásukat elvesztetteket itthon már külön központ is várja a SOTE-n.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra