Terjed az iskolakezdő vírus, mutatjuk, hogyan védekezhetsz ellene

GettyImages-1301937207
Vermes Nikolett

Az idei iskolakezdés sem mentes a hirtelen érkező vírusoktól, amelyek a gyerekeket támadják. Azonban ezzel a megbetegedéssel szemben ma még egyszerűen és hatékonyan felléphetünk.

A szülők mindent megtesznek gyerekeik egészsége érdekében, de ezt a vírust nem lehet elkerülni. Az iskolakezdéssel újra szabadon cserélhetnek gazdatestet a kórokozók. A gyerekek ismételten zárt térben vannak, közel egymáshoz és egymás holmijához. Ezért azok a fiatalok, akiknek egy kicsit is gyengébb az immunrendszerük, nehezen kerülhetik el a fertőzéseket. Szülőként azonban két fontos dolgot is tehetünk a megelőzés érdekében.

Az iskolában terjedő vírusok ellen a jó immunrendszer véd

Az ősszel terjedő vírus ellen egyedül a hatékony megelőzéssel lehet védekezni, vagyis immunerősítéssel. Javasolt a komplex vitaminkészítmények szedése, a változatos és egészséges étkezés, valamint a kellő mennyiségű alvás. Ezek egyszerű lépések, ám ha csak egy napig vannak érvényben, vajmi keveset használnak.

Az immunrendszer megerősítése egy folyamat, amelyet az év minden szakaszában komolyan kell venni.

Akik például csak iskolaidőben gondoskodtak gyerekük immunrendszerének védelméről és C-vitamin-utánpótlásról, ne csodálkozzanak, ha a kicsik az első hetekben valamilyen panasszal állnak elő. Ugyanakkor minden létező betegség megelőzésére egyszerűen nem vagyunk képesek, és nem is kell hibáztatnunk magunkat: megesik, hogy hiába sportol, van eleget szabad levegőn és eszik egészségesen a gyerek, akkor is ledönti a lábáról a láz. 

Az első az immunerősítés, így az iskolai vírusok ellen is hatékonyabban védekezik a szervezet
Az első az immunerősítés, így az iskolai vírusok ellen is hatékonyabban védekezik a szervezetGettyImages

Lehet, hogy influenza?

Az influenza ellen ugyan létezik védőoltás, ám a koronavírusos megbetegedések mellett, mint minden vírus, ez is felerősödött. Egyik fő jele a láz. Ez egy normális védekező mechanizmus, amely segít leküzdeni a testet támadó fertőzést, ezért csak akkor kell csillapítani, ha nagyon magas, vagy a gyerek közérzetét erősen lerontja.

A láz állapotának változásából lehet következtetni a betegség lefolyására is.

Ha a láz csökkenését követő 24 óra elteltével nem jelentkezik újra a magas testhőmérséklet, akkor a gyerek szervezete megküzdött a vírussal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mehet is közösségbe: a láz mellett a hányás és a hasmenés is jó ok arra, hogy a gyerek otthon maradjon. A másik fontos megelőzési módszer pedig pont ez: betegen ne engedjük a gyereket közösségbe, ha meggyógyult, akkor is lássa orvos, aki megjelöli az első napot, amikor már óvodába, iskolába lehet menni. Ez persze a szülőkre óriási terhet ró, hiszen sokszor szabadságot kell kivenni, hogy otthon maradhassanak ápolni. Azt viszont érdemes megértenünk, hogy minél több beteg gyerek megy közösségbe, a miénk is annál hamarabb robban le újra.

Az egészséges táplálkozással sokat tehetünk
Az egészséges táplálkozással sokat tehetünkGettyImages

Miért van ilyen sok beteg?

Sajnos az idei évben is jellemző lehet a tripla járvány. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus és az influenza kórokozója mellett jelen van a légúti panaszokért felelős RSV-vírus is. Ember legyen a talpán, aki megállapítja, éppen melyikben szenved a lázas gyerek: nem árt tudni, hogy a patikákban kapható Covid-gyorstesztek fennálló betegség mellett is lehetnek negatívak: csak akkor érdemes diagnosztikai jelleggel komolyan venni az eredményt, ha az pozitív. Az oltás – amit influenza ellen is érdemes minden évben beadatni – megóvhat a fertőzéstől, vagy legalább a súlyos tünetek megjelenésétől. Az RSV ellen egy hónapig tartó védőoltást lehet kérni, aztán folyamatosan ismételni, de csak a veszélyeztetett gyerekek számára elérhető.

A többi vírus ellen azt tehetjük, amit mindig: sok folyadék, vitaminok, esetleg a gyerekorvos tudtával és beleegyezésével különböző vírusellenes gyógynövénykészítmények alkalmazása. Amelyek persze nem hatnak a továbbra is jelen lévő és fertőző baktériumokra – helló, mandulagyulladás! –, de az antibiotikumok felelős használata szerencsére lehúzza a gyulladásokat. 

Van remény!

Egy gyerek szervezetének legfőbb feladata a fejlődés, ezért könnyen alkalmazkodik, és legtöbb esetben gyorsan is gyógyul. Minél több évet töltött el közösségben a poronty, annál kevesebbszer betegszik meg. Mi, szülők pedig egyre profibbak leszünk az otthoni ápolásban. Már tudjuk, milyen orrot mosni, párásítani, inhalálni, mivel kell borogatni, azaz egyre hatékonyabban rövidítjük le a betegséggel töltött időt. Egy szép napon pedig eljön egy olyan szeptember, amiben a gyerekünk egyáltalán nem betegszik meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra