Gyorsabban meggyógyulsz a megfázásból, ha ezt iszod

GettyImages-585218841
Olvasási idő kb. 6 perc

A megfázás, influenza bárkit ledönthet a lábáról, de szerencsére jó pár gyógynövény segítésünkre lehet, hogy mielőbb visszakapjuk az egészségünket.

Ha kisgyerek van családban, akkor szinte törvényszerű, hogy az óvoda vagy iskola megkezdésével elindul a náthaszezon. A nagy létszámú közösségekben elkerülhetetlen, hogy folyton elkapjanak valami csodát, amit persze haza is hoznak, és jól szétszórnak a családban. Szerencsére legtöbbször komoly aggodalomra egyáltalán nincs ok, csupán egy kis köhögés, orrfolyás utal rá, hogy elkapott valami szezonális vírust. Mert legtöbbször ezek vírusfertőzések, amire az orvos sem ajánl mást, csak teát és pihenést. Na nem mintha egy ovis gyerek ilyenkor pihenne. Inkább folyton a home office-ban dolgozni próbáló anyja figyelmét terelgeti nemkívánatos irányba. Persze ez a jobbik eset, mert az sokkal kellemetlenebb, ha ledönti az egész családot a lábáról a hazahurcolt kórokozó. És mit tudunk tenni, ha szeretnénk ezeket a napokat lerövidíteni? Bevethetünk néhány csodaszert a házi patikából, ami nemcsak a gyerekeknek, de nekünk is használ megfázás, influenza esetén.

Nem mindegy, hogy kinek készül

Amikor egy nagyobb gyereken vagy felnőttön mutatkoznak a tipikus tünetek, a fejfájás, torokfájás, köhögés vagy orrfolyás, akkor egyszerűbb a dolgunk, mert mi úgyis megisszuk azt a gyógyteát a cél érdekében, ha nem is annyira vagyunk oda az ízéért. Egy kicsit azonban rávenni, hogy olyat igyon vagy egyen, amit nem szeret, igazi tortúra, ezért érdemes olyan teákat választani, amiknek édesebb, enyhébb az íze. Így nagyobb rá az esély, hogy meg is issza, amit elé rakunk, és nem éjszakázik a bögrében a csodaszerünk, hogy aztán reggel lecsordogáljon a lefolyón. Én almalével szoktam még a legkisebbeknek felönteni, hogy biztos legyen a siker.

A bodza hatásos gyógynövény megfázás ellen
A bodza hatásos gyógynövény megfázás ellengutaper / Getty Images Hungary

Nem csak gyógynövény lehet 

Ha nem is tartunk otthon gyógynövényeket, a legtöbb háztartásban biztosan akad méz. A méz csodálatos orvosság önmagában is. Tehetjük teába, de csak

akkor maradnak épen értékes hatóanyagai, ha 40 fok alatt van már az ital,

tehát ami már iható hőmérsékletű, abba mehet. Az is épp elég meleg ahhoz, hogy szépen feloldódjon. De kanalazhatjuk magában, készíthetünk mézes kenyeret, vagy egy tálba téve mártogathatunk bele almaszeleteket. Minél több, annál jobb, mert vizsgálatok is alátámasztják, hogy hatásosan enyhíti a köhögést.

Hársfavirág

Az egyik legismertebb gyógynövény a köhögés enyhítésére a hársfa virága. Ha sétáltál már hársfa mellett virágzás idején, akkor tudod, milyen finom édes illat lengi körül. A virágából készült tea is visszaadja ezt ízeiben. Gazdag hatóanyagai közül a flavonoidok, illóanyagok segítenek a fertőzések leküzdésében, és nyálkaanyaga oldja a letapadt váladékot, enyhíti a köhögést. Teája izzasztó, lázcsillapító hatású, ezzel is segít leküzdeni a betegséget. Legtöbb helyen a forrázatot ajánlják, de a nyálkaanyagok akkor oldódnak ki a legjobban, ha langyos vízbe áztatjuk néhány órára. Akár forrázzuk, akár áztatjuk, a végén jól nyomkodjuk ki a filtert vagy a növényi részeket a szűrőben.

Bodza

A bodza szintén finom és hatásos módja, hogy gyorsan megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől, ráadásul ez a növény több módon is fogyasztható. Persze nem a bolti bodzaszörpre gondolok. Ha tavasszal tettünk el jó erős bodzaszörpöt, az is használható, hacsak el nem fogyott, de a szárított virágból tea is készíthető, ami koncentráltabban tartalmazza a hatóanyagait. De épp olyan hatásos, ha a bogyóiból készült szörp vagy lekvár formájában fogyasztjuk. Kutatások támasztják alá, hogy gyorsabban múlnak el a tünetek, és a szövődmények kockázata is jóval alacsonyabb, ha bodzakészítménnyel támogatjuk a gyógyulást.

A gyömbér csípős íze miatt inkább felnőtteknek való
A gyömbér csípős íze miatt inkább felnőtteknek valóBurcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

Akác

Az akác egy másik illatos alternatíva száraz köhögés enyhítésére, bár ezt a növényt elsősorban gyomorégés és reflux mérséklésére szokták javasolni. Míg a hárs a letapadt váladékot szakítja fel és segít megszabadulni tőle, az akác inkább akkor jó, ha nincs, ami felszakadjon, de az irritált légutak miatt erős a köhögési inger. Teája megnyugtatja a nyálkahártyákat, és csillapítja a köhögési ingert.

Aromásabb gyógynövények megfázás ellen

Felnőttként már az aromásabb gyógynövények közül is válogathatunk, mint a kakukkfű, zsálya, gyömbér, kamilla, lándzsás útifű, de persze maradhatunk az édesebb lehetőségeknél is. Bármilyen teát is választunk, legalább napi háromcsészényit igyunk meg belőle, és lehetőleg elosztva kortyolgassuk, vagy reggel, délben és este. Készíthetünk teakeveréket is, sokszor a gyógynövények egymás hatását erősítik ilyen esetben. A keverékbe tehetünk csipkebogyót is, de akkor csak langyos vízbe áztassuk, különben a C-vitamin-tartalma károsodik. Bármelyiket is választjuk, ízesíthetjük mézzel, citromlével is akár, ha úgy érezzük, hogy illik hozzá.

A hárstea segít hurutos köhögés esetén
A hárstea segít hurutos köhögés eseténSevda Ercan / Getty Images Hungary

Az illatuk is gyógyít

Megfázás esetén az inhalálás is segíthet tisztítani a légutakat. Ha az elkészült teának az illatából szippantunk nagyokat, az is hasznos, mert a felszabaduló illóanyagok a nyálkahártyákon keresztül hatnak, és megnyugtatják, csillapítják az irritációt, gyulladást. Az is nagyon hatásos lehet, ha jó erős teát készítünk, és a fürdővízhez adjuk, vagy még forrón rátesszük a hálószobában a radiátorra, hogy minél tovább meleg maradjon és párologjon. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek