Ez az applikáció megmondja, indulnod kell-e az orvoshoz gyermekeddel

GettyImages-540070267

Ingyenesen letölthető, tünetellenőrző applikációt készített a Semmelweis Egyetem. A Semmelweis HELP nevű alkalmazás és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége vagy balesete esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz. Az applikáció ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető http://help.semmelweis.hu címen. 

Segít a betegségek ellátásában is

A fejlesztés a 18 év alatti korosztály elsősorban heveny tüneteinek ellenőrzésére használható. Az elsődleges cél az, hogy a beteg gyerekek a megfelelő ellátási szintre jussanak.

Az applikáció abban is segít, hogy ha beteg a gyerek, akkor pontosan milyen orvosi ellátást igényel
Az applikáció abban is segít, hogy ha beteg a gyerek, akkor pontosan milyen orvosi ellátást igényelMarko Geber / Getty Images Hungary

Az applikáció kifejlesztői sok segítséget rejtettek el a felhasználóknak, de fontos az alkalmazás higgadt és körültekintő használata. Jelenleg több mint 220 betegség tüneteit tartalmazza, de ezt folyamatosan bővítik majd. 

Az applikáció emellett automatikusan tanácsokat is ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy fájdalomcsillapítás módszereiről. 

Az egyetem weboldalán pedig egy tudástár is elérhető, amely ábécérendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítésével kiegészítve.

A tervek szerint a jövőben az applikáció további fejlesztésekkel bővül a felnőtt korosztály számára, mint például szülészet-nőgyógyászat, kardiológia.

Nem helyettesíti az orvost

Kovács Eszter, a Semmelweis HELP ötletgazdája, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta: nagyon büszkék rá, hogy az applikáció egy, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által validált eszköz, amelyet másfél év tervezés és fejlesztés után fél éven keresztül teszteltek az egyetem orvosai, jogászai és kisgyermekes kollégái. Mint elmondta: a rendszer nem mesterséges intelligencia alapú, és nem ad diagnózist, nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de abban segít, hogy az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét megmutatja, illetve segíti a szülő döntését, amikor azon hezitál, hogy elinduljon-e például szombat este az ügyeletre.

Az igazgatóhelyettes hozzátette: az egészségünkkel kapcsolatosan a megfelelő helyről szerzett információ életet menthet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra