Ez az applikáció megmondja, indulnod kell-e az orvoshoz gyermekeddel

GettyImages-540070267

Ingyenesen letölthető, tünetellenőrző applikációt készített a Semmelweis Egyetem. A Semmelweis HELP nevű alkalmazás és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége vagy balesete esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz. Az applikáció ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető http://help.semmelweis.hu címen. 

Segít a betegségek ellátásában is

A fejlesztés a 18 év alatti korosztály elsősorban heveny tüneteinek ellenőrzésére használható. Az elsődleges cél az, hogy a beteg gyerekek a megfelelő ellátási szintre jussanak.

Az applikáció abban is segít, hogy ha beteg a gyerek, akkor pontosan milyen orvosi ellátást igényel
Az applikáció abban is segít, hogy ha beteg a gyerek, akkor pontosan milyen orvosi ellátást igényelMarko Geber / Getty Images Hungary

Az applikáció kifejlesztői sok segítséget rejtettek el a felhasználóknak, de fontos az alkalmazás higgadt és körültekintő használata. Jelenleg több mint 220 betegség tüneteit tartalmazza, de ezt folyamatosan bővítik majd. 

Az applikáció emellett automatikusan tanácsokat is ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy fájdalomcsillapítás módszereiről. 

Az egyetem weboldalán pedig egy tudástár is elérhető, amely ábécérendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítésével kiegészítve.

A tervek szerint a jövőben az applikáció további fejlesztésekkel bővül a felnőtt korosztály számára, mint például szülészet-nőgyógyászat, kardiológia.

Nem helyettesíti az orvost

Kovács Eszter, a Semmelweis HELP ötletgazdája, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta: nagyon büszkék rá, hogy az applikáció egy, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által validált eszköz, amelyet másfél év tervezés és fejlesztés után fél éven keresztül teszteltek az egyetem orvosai, jogászai és kisgyermekes kollégái. Mint elmondta: a rendszer nem mesterséges intelligencia alapú, és nem ad diagnózist, nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de abban segít, hogy az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét megmutatja, illetve segíti a szülő döntését, amikor azon hezitál, hogy elinduljon-e például szombat este az ügyeletre.

Az igazgatóhelyettes hozzátette: az egészségünkkel kapcsolatosan a megfelelő helyről szerzett információ életet menthet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra