Nagyon rossz hír érkezett a Coviddal kapcsolatosan

GettyImages-1372504585
Olvasási idő kb. 2 perc

A Covid újra terjed Magyarországon: a legfrissebb híradások arról szólnak, hogy országos szinten is növekszik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, egyes városokban pedig kifejezetten megugrott az.

Míg Pécs és Miskolc esetében is stagnál az adatok szerint a koncentráció, Budapesten emelkedik. Csökkenés egyedül Nyíregyházán mutatkozott. 

2024 januárja óta szinte kizárólagosan a JN.1 okoz megbetegedéseket hazánkban: február óta a SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt a szennyvízminták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, egy új módszer bevezetése után azonban az alacsony koncentrációjú mintákból is lehetővé vált ez. 

Így sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst, azonban továbbra is a JN.1 a meghatározó.

A koronavírussal kapcsolatosan meglehetősen rossz hír érkezett
A koronavírussal kapcsolatosan meglehetősen rossz hír érkezettImages By Tang Ming Tung / Getty Images Hungary

A koronavírus-kitörések előhírnöke lehet az eredmény

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációját 2020 júliusa óta mérik a szennyvízből meghatározott pontokon. A vármegyeszékhelyek mellett Budapesten, illetve 5 agglomerációs településen vizsgálják a szennyvizet: indokoltabb a nagyobb városokban elvégezni a vizsgálatokat, mivel kisebb települések esetében a vírusok egyenletlen eloszlása nem adna reális eredményt.

A magyar lakosság több mint 40 százalékát fedik le azok a minták, amelyeket megvizsgálnak.

A mintavételt követő 48 órán belül végzik el a vizsgálatokat, a variánsokkal kapcsolatos információkat pedig új generációs szekvenálási módszerekkel szerzik. Az egyes mintavételi helyeken zajló változások regisztrálása segíthet abban, hogy a hatóságok előre tudják jelezni azokat a területeket, amelyeken berobbanhat a vírus: az, hogy most három nagyvárosban is az elmúlt időszaknál magasabb mértéket ért el a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, semmiképpen sem jó hír.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek