A cikória szervezetre gyakorolt hatásait bogarászva először az fogalmazódott meg bennem, hogy ezt én eddig miért nem tudtam? Aztán jobban elmélyülve a pozitív következmények hosszú listájában azt kérdeztem magamtól, én miért is nem ezen élek? Majd a végeláthatatlan sort tovább vizsgálgatva már csak arra tudtam gondolni, miért nem ezt fogyasztja éjjel-nappal az egész emberiség? Elképesztő, mennyi bajt előzhetsz meg vele.
Ha rövidre akarnánk zárni a kérdést, inkább annak felsorolására szorítkoznánk, mire nem jó a cikória. Ehelyett inkább felvillantjuk a legfontosabbakat azok közül a panaszok közül, amikre a hatékony válaszként lép fel.
Akik tehát e tünetekre keresnek praktikus házipatika-megoldást, azoknak érdemes a naponta fogyasztandó élelmiszerei sorába illeszteni a cikóriát:
- szív- és érrendszer védelmére,
- érelmeszesedés megelőzésére,
- az immunrendszer erősítésére,
- emésztési és gyomorproblémákra,
- ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére,
- a vércukorszint leszorítására,
- a magas vérnyomás mérséklésére,
- a vesekő elleni küzdelemre,
- daganatos megbetegedések megelőzésére,
- nyugtatónak,
- testsúly-kiegyenlítőnek.
Mindez nem lenne lehetséges, ha nem tartalmazna annyi értékes ásványi anyagot és vitamint:
- Gazdag rostokban,
- ásványi sókban,
- cinkben,
- vasban,
- magnéziumban,
- kalciumban,
- káliumban,
- foszforban,
- mészben,
- karotinban,
- K-vitaminban,
- A-vitaminban,
- C-vitaminban.
Kávék
A kávé alternatívájaként porított gyökerét megfőzve már a 17. században is előszeretettel fogyasztották, főleg amikor a hagyományos babkávé-utánpótlás akadozott.
Azóta sok zacc folyt már le a lefolyókon, hogy tisztítsa azokat, és mára elmondható:
minden macikávé cikóriakávé, de nem minden cikóriakávé macikávé.
Vagyis az édesített, cikóriából készült „kávét” gyerekek is fogyaszthatják. A sok felnőtt által méltán kedvelt cikóriakávé jellegzetesen kesernyés ízéért, ahogy a cikória sok egészségmegőrző tulajdonságáért is, egy inulin nevű anyag a felelős, amely a növény gyökerében jelentős arányban fellelhető.
De mi az az inulin?
Az inulin egy prebiotikus, emészthetetlen rost, vagyis a bélflórát alkotó jótékony baktériumok tápláléka. Mivel a szervezet nem emészti meg, sértetlenül jut el a vastagbélbe, ahol az immunrendszer jelentős része található, és ott erősíti testünk védekező mechanizmusát. Köszönhetően annak, hogy egy fruktózláncokból álló poliszaharid, vagyis összetett cukorról van szó, amelynek kalóriatartalma a cukorénak csak egyharmada, kiváló és kímélő édesítőszer, ami javítja az emésztést, és csökkenti a koleszterinszintet. Emellett hatékony méregtelenítő is.
A tudománynak is megvan róla a véleménye
- 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált nőknél vizsgálták egy Irakban végzett tudományos kísérletben az inulin vércukor- és antioxidánsszintre gyakorolt hatását. Az eredmények értelmében a fokozott inulinbevitel javítja a glikémiás és az antioxidáns-indexet is.
- A Newcastle-i Egyetem Amszterdamban és Newcastle-ben lefolytatott vizsgálatai azt igazolták, hogy már kis mennyiségű extra inulinbevitel is növelheti a széklet gyakoriságát 40–75 év közti alacsony székletgyakoriságú betegeknél. A cikóriában jelen lévő inulin tehát javítja az emésztést, megszünteti a puffadást, összességében élénkíti az anyagcserét.
Antitrombotikus, antiaritmiás és antioxidáns is
A daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti, kifejezetten az emlőrák és a vastagbélrák esetében vethető be eredményesen.