Már enyhe tünetek után orvoshoz kell menni, mert végzetes következménye lehet ennek a betegségnek

GettyImages-1463546435

Férfiaknál is komoly panaszokat okozhat, de a nők néhány hét, hónap leforgása alatt eljuthatnak a megfertőződéstől a meddőségig, ha nem ismerik fel a chlamydia tüneteit: a betegség alattomosan csendes.

Enyhe panaszokat okoz a chlamydia, ez a nemi úton terjedő, baktérium okozta megbetegedés: azok a nők, akik nem veszik észre, hogy érintettek, akár meddővé is válhatnak még azelőtt, hogy orvos diagnosztizálná betegségüket.

Chlamydia, a néma betegség

„A chlamydia trachomatis nemi úton terjedő kórokozó (STI). A legveszélyeztetettebbek a 18–25 év közti fiatalok: világviszonylatban is igaz, hogy a leggyakrabban ők fertőződnek” – mondta a Díványnak a megbetegedésről dr. Melczer Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense. A chlamydiát idősebb korban is el lehet kapni, de a fiatalabbaknál főleg promiszkuitás, illetve a biztonság mellőzése hajlamosít, mivel a méhnyak hámjának éretlensége is hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben kapják el a betegséget.

A betegség fiataloknál gyakrabban fordul elő
A betegség fiataloknál gyakrabban fordul előElizabeth Fernandez / Getty Images Hungary

A nőgyógyász szerint méltatlanul kevés szó esik hazánkban a megbetegedésről: az angol szóhasználattal élve néma betegségre érdemes lenne jobban felhívni a figyelmet.

„A fiatal férfiak előbb mennek orvoshoz chlamydiás fertőzéssel, mint a nők: náluk hamar kialakul a mellékhere- vagy prosztatagyulladás, ami kellemetlen tünetekkel jár.

A lányok elkapják, enyhe alhasi diszkomfortot éreznek, itt-ott szúr, de nincs komoly problémájuk.

A gyulladásos folyamat zajlik, de tünetszegényen, elfedetten, sokszor a szakorvos sem gondol erre esetükben” – magyarázza, hozzátéve, az ő rendeléseire is a legtöbbször úgy érkeznek a női betegek, hogy párjuk pozitív leletét hozzák.

Meddőség is kialakulhat szövődményeként

Hogy miért siklanak el a nők ennyire az enyhe, de azért észrevehető tünetek fölött, annak több oka lehet. Egyrészt a menstruáció kapcsán jelentkező diszkomfortot megszokják, és bár a chlamydia tünetei nem a menzesz ideje alatt jelentkeznek, mégsem tulajdonítanak azoknak jelentőséget. Eltérő lehet dr. Melczer Zsolt szerint a fájdalomküszöb is, de

ha valaki igazán tudatosan figyel testére, meg fogja tudni különböztetni a ciklushoz köthető testérzeteket a chlamydia tüneteitől.

A felszálló jellegű fertőzés nem a hüvelyben okoz gyulladást, hanem a méhnyakban, a méhben és a petevezetékeken. Amikor eléri a petevezetéket, elhegesítheti annak falát, aminek hatására az beszűkül, akár teljesen el is zárul. Emiatt aztán valaki nem tud teherbe esni, vagy méhen kívüli terhesség alakul ki nála.

Hogy hogyan fedezhető fel a betegség? Egyrészt érdemes a fentieknek megfelelően tudatosan figyelni tested jelzéseit.

„Az éves méhnyakrákszűrésen lehet kérni chlamydiaszűrést is, a másik lehetőség pedig a patikában kapható teszt. Ebből létezik olyan, ami vizeletből is kimutatja a fertőzést. Jó, hogy ezek elérhetők, ám a szakember által levett minta pontosabb eredményt ad: az otthon elvégezhető teszt pozitivitása esetén mindenképp meg kell erősíttetni az eredményt orvossal is” – tudtuk meg dr. Melczer Zsolttól.

Az érintett nők sokszor akkor jutnak el orvoshoz, amikor ő már csak a meddőség diagnózisát tudja felállítani
Az érintett nők sokszor akkor jutnak el orvoshoz, amikor ő már csak a meddőség diagnózisát tudja felállítaniSDI Productions / Getty Images Hungary

A károsodás visszafordíthatatlan

Ha valakinél már kialakult a petevezeték-károsodás, sajnos az visszafordíthatatlan: eddig az állapotig a megfertőződéstől számítva akár néhány hét alatt el is lehet jutni. A korai diagnózis utáni antibiotikumkezelés ugyanakkor megállíthatja a fertőzés romboló hatását.

„A legtöbb esetben az egészre akkor derül fény, amikor harmincas páciensek érkeznek meddőségi kivizsgálásra, melynek része a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat. Ezt ma már öt perc alatt, ambuláns, fájdalommentes módszerrel tudjuk elvégezni. Sokszor itt jövünk rá, mi történt” – mondta el a nőgyógyász. 

Ha valakinél mindkét petevezeték elzáródott, csak lombikprogram jöhet szóba már gyermekvállaláshoz – hasonló végeredménnyel a gonorrhea járhat még.

Dr. Melczer Zsolt szerint a meddőségek akár hatodáért is felelős lehet a chlamydia: a rendszeres és promiszkuis nemi életet élő nőknek ezért már az enyhe, de szokatlan fájdalomra is érdemes odafigyelniük. A fertőződést legjobban azzal tudjuk megelőzni, ha óvszert használunk együttlétekkor.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra