Ha ilyen foltot találsz magadon, azonnal fordulj orvoshoz

GettyImages-823524954
Olvasási idő kb. 5 perc

A bőr rákos elváltozásai sok esetben egyáltalán nem látványosak egészen addig, amíg már szinte visszafordíthatatlanná nem válnak a folyamatok. A megelőzés mellett a korai felismerésen is rengeteg minden múlhat. Ezekre a jelekre figyelj, ha észreveszel hasonlót, sosem felesleges orvoshoz fordulnod!

Apró púp, lapos foltocska. Ha nem nő gyorsan, és nem változik a színe sem, biztosan nem káros… Van viszont egy olyan típusa a bőr rákos elváltozásának, ami feltűnésmentesen terjed, és mire észrevennéd, már késő. Ismerd meg a bazáliómát általunk, hogy ne kelljen testközelből!

Amikor a bőr daganatos betegségei kerülnek szóba, a legtöbben az anyajegyek és feltűnően színes kitüremkedések látványos változásaira gondolnak. A bőrrák azonban szinte láthatatlanul is megjelenhet, fényre igen érzékenyen, észrevétlenül terjedhet testszerte, egészen a csontokig. 

A bazálióma Magyarországon a leginkább elterjedt bőrelváltozás, a hámréteg legalsó rétegéből eredő bőrrák. Eleinte apró, fénylő, tömör, gumós csomó, de néha csak egy sima folt. Másoknál hetekig nem gyógyuló heg vagy seb, mely bármilyen észrevétlen kis sérülés következtében oda kerülhetett. Mivel nagyon lassan növekszik, fel sem tűnik, annyira nem látványos, hogy kifejezetten keressük, amíg bőrgyógyász nem diagnosztizálta rajtunk. 

A rákos sejtek a bőr UV-fénnyel érintkező részein a legelterjedtebbek
A rákos sejtek a bőr UV-fénnyel érintkező részein a legelterjedtebbekVolodymyr Zakharov / Getty Images Hungary

Rendszeres önvizsgálattal megelőzhető

A bazálióma veszélye abban rejlik, hogy a mélyebb szövetekre átterjedve a csontokat, porcokat is felőrölheti, mert nem horizontálisan terjed. Az egyetlen szerencse, hogy kifejezetten a bőrt, illetve a lokálisan a sejtcsomó alatti területet érinti, és csak nagyon ritkán képez áttéteket. Sajnos azonban az esetek nagy részében kiújulhat

Nem véletlenül hangsúlyozzák a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatok fontosságát, ha a családban már előfordult melanóma vagy egyéb bőrrákos megbetegedés, netán sok szabálytalan küllemű, növekvő vagy színét változtató anyajegye van valakinek, ezek mind hajlamosító tényezők lehetnek. 

Ma már léteznek olyan számítógépes anyajegyszűrő programok is, melyek képesek feltérképezni az anyajegyeket, és rögzítik is az eredményt, ezért később össze lehet hasonlítani az így készült fotókat, és minden apró változást dokumentálni. Egy lassú és emiatt észrevétlenül terjedő bazáliómás folt felismerésében ez úttörő jelentőségű lehet. 

Melanóma vagy bazálióma? 

A melanómával ellentétben a bazálsejtes karcióma (basalioma) nem az anyajegyeket érinti, hanem az ép bőrfelszínt támadja meg, halvány elszíneződésként kezdődik. Többnyire az UV-sugárzásnak leginkább kitett testrészeken, a fejbőrön, az arcon, a füleken, a vállon, a háton, a karokon, ritkábban a ruhák által takart felületeken is előfordulhatnak bazáliómás sejtek.

Ha akár a képalkotó vizsgálatok, akár az önmegfigyelés során felmerül, hogy tényleg változnak a testünket borító foltok, és kiderül, hogy valóban bazáliómáról van szó, a betegség kezdeti időszakában speciális krémmel vagy klinikai körülmények között folyékony nitrogénnel is kezelhetik bőrgyógyászok az érintett bőrfelületet.

Súlyosabb esetben eltávolítják a sejtburjánzást, illetve azt a szövetrészt is, ahová a bőrfelszín alatt átterjedt. Amennyiben az elváltozás olyan mértékű, hogy azt sebészi úton már nem lehet kezelni, sugárterápiával gyógyítanak. A műtétet követően nagyon fontos a rendszeres hegkontroll az első fél évben, majd az évi rendszeres anyajegyszűrés. 

Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológusa több cikkében hívta már fel a figyelmet arra, hogy az UV-sugárzás, a szoláriumozás, a megfelelő bőrvédelem hiánya mind rizikófaktora lehet a bazáliómának, főként, ha már volt előzménye ennek a daganatos megbetegedésnek. Kockázati tényezőnek tartják ezek mellett a kutatások szerint, ha valaki férfi, világos bőrű, 50 év feletti, illetve ha jellemzően barnulás helyett leég a bőre nyaranta.

„Szerencsére nagyon sokat lehet tenni a fényvédelem érdekében megfelelő, magas faktorszámú készítményekkel és teljes testet takaró, szellős öltözékkel. A szolárium használatát pedig nagyon régóta nem javasoljuk, hiszen tudományosan bizonyított az UV-sugárzás és bőrrák közötti összefüggés” – összegez dr. Borbola Kinga.

Sose feledkezzünk meg a megfelelő fényvédelemről!
Sose feledkezzünk meg a megfelelő fényvédelemről!Westend61 / Getty Images Hungary

A bőrünk a tét

A meleg nyári napok közeledtével nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fényvédelem mennyire fontos a bőrrák megelőzésében. A bőrünk ugyan saját maga is védekezik, de a pigmenttermelés csak részben elegendő ahhoz, hogy a sugárzástól megóvjuk magunkat. A legegyszerűbb, ha a déli órákban árnyékban vagy otthon maradunk, amennyiben megtehetjük, hiszen ekkor a legmagasabb az UV-sugárzás. Az érzékeny bőrűek számára – márpedig a bőrrák szempontjából leginkább veszélyeztetettek éppen ők – a fizikai fényvédelem, a kalap vagy napernyő, lenge, végtagokat fedő ruházat is megoldás lehet. Ezt egészíti ki a ruhával nem fedhető testrészekre használt fényvédő krémek rendszeres, naponta többször is megismételt használata. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek