Ijesztőnek tűnő, de nagyon hatásos gyógymódot találtak a bélbetegségekre

GettyImages-1403620264

A kampósférgek jelenthet gyógyszermentes alternatívát a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek – ezt állítják új-zélandi kutatók, akik a közelmúltban tették közzé egyéves klinikai tanulmányuk eredményeit. Eszerint a kampósférgek biztonságos és hosszan tartó kezelést jelentenek a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknek.

Az új-zélandi Malaghan Intézet kutatói már évek óta vizsgálják a kampósférgek lehetséges terápiás előnyeit az allergiás és gyulladásos betegségek kapcsán. Ez a nemrég lezajlott kutatás volt az első, amely azt vizsgálta, hogy a kampósférgek kiválthatják-e a gyógyszeres kezelést a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek esetében. A vizsgálat kimutatta, hogy ez a fajta terápia jól tolerálható, biztonságos és megvalósítható.

Az életminőséget is ronthatja a gyulladás

A terápia azoknak nyújthat segítséget a gyógyulásban, akik olyan gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvednek, mint a fekélyes vastagbélgyulladás, vagyis a colitis ulcerosa, valamint a Crohn-betegség. Ezek az emberek gyakran küzdenek olyan panaszokkal, mint a hasmenés, végbélvérzés, alhasi fájdalom, fáradtság és fogyás. Súlyosságuktól függően ezek a tünetek befolyásolják a betegek életminőségét, de megeshet az is, hogy a beteg életét is veszélyeztethetik.

A bélrendszert érintő betegségek tüneteit eddig csak gyógyszerekkel tudták kordában tartani
A bélrendszert érintő betegségek tüneteit eddig csak gyógyszerekkel tudták kordában tartaniAndrey Mitrofanov / Getty Images Hungary

A kezelési lehetőségek egyelőre a tünetek csillapítására és a fellángolások, szövődmények megelőzésére korlátozódnak, gyakran azonban komoly mellékhatásokkal járnak. Ezek a mellékhatások azonban elkerülhetők lennének, ha kampósférgekkel fertőznék meg azokat a betegeket, akiknek a tápcsatornaszöveteik krónikus gyulladásban vannak. 

A férgek nem okoztak panaszt

Az új-zélandi kutatók a vizsgálat során olyan betegeket fertőztek meg kampósféreglárvákkal, akiknek a fekélyes vastagbélgyulladása épp az enyhülés szakaszába lépett. A kutatásban bevont személyeket egy éven keresztül megfigyelték, akik rendszeres visszajelzéssel tudatták, milyen állapotban van a bélrendszerük, milyen változásokat, esetleg kellemetlen tüneteket tapasztalnak. Az orvosok célzott vizsgálatokat is végeztek, hogy ellenőrizhessék a gyulladásos paramétereket, a betegek bélflóráját és immunsejt-összetételét.

A férgekkel megfertőzött betegeket egy éven keresztül megfigyelték
A férgekkel megfertőzött betegeket egy éven keresztül megfigyeltékKateryna Kon/science Photo Libra / Getty Images Hungary

A kontrollcsoporthoz képest a terápiás csoportban csupán annyi mellékhatást jegyeztek fel, hogy a résztvevők a lárvabeültetést követően 6-8 héttel enyhe gyomortünetekre panaszkodtak, amelyek azonban a 10-12. hetére elmúltak. Ezzel együtt a férgek nem provokáltak olyan immunválaszt a szervezetben, amely miatt fellángolt volna a betegség. 

Az új gyógymód mellékhatások nélkül enyhíti a tüneteket

Az orvosok szándékosan döntöttek úgy, hogy remisszióban, vagyis a betegség éppen enyhülő szakaszában lévő betegeket vonnak be a vizsgálatba. Ennek az az oka, hogy úgy gondolták, hogy a kampósférgek hatása nem biztos, hogy elég erős ahhoz, hogy valakit aktív betegségből a betegség remissziójába vezessen. 

Azonban, ha valaki remisszióban van, a kampósféreg ott tarthatja, megakadályozva a betegség fellángolását, és csökkentve a gyógyszeres kezelés káros hatásait.

A gyulladásos betegség remissziójában a betegek kevesebb fájdalmat és kényelmetlenséget tapasztalnak, szemben azzal, amikor a betegségük épp az aktív szakaszát éli. A remisszió megőrzése érdekében a betegeknek általában naponta gyógyszereket, főként szteroidokat kell szedniük a fellángolások megelőzése érdekében. Ha azonban valaki elfelejti bevenni a tablettáit, az növelheti a fellángolások kockázatát, ez pedig befolyásolhatja az életminőségét, ami szövődményhez vezethet, és még erősebb gyógyszerekre lehet szüksége, mint korábban.

Akár a gyógyszert is elhagyhatják a betegek

Az új-zélandi tanulmány egyik kulcsfontosságú megállapítása, hogy egyetlen kampósféreg-kezelés több évig, vagy akár tovább is kifejtheti hatását a szervezetben. Ez azt jelenti, hogyha a kampósféreg hatékonyan megakadályozza a betegségek fellángolását, akkor akár a betegeknek többé nem is kell naponta gyógyszert szedniük.

Helyes életmód mellett és a kampósférgek segítségével együtt lehet élni a betegséggel
Helyes életmód mellett és a kampósférgek segítségével együtt lehet élni a betegséggelDiy13 / Getty Images Hungary

A klinikai kísérlet célja egyelőre a kezelés biztonságosságának felmérése volt, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a betegek szervezete jól tolerálta.

A kutatócsoport a jövőben újabb klinikai vizsgálatokkal szeretné hasznosítani a most megszerzett tapasztalatokat. Azt remélik, hogy nemcsak a fekélyes vastagbélgyulladás, hanem más betegségek kezelésére is alkalmazhatják majd a kampósféreg-terápiát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra