Veszélyes gázzal telhet meg az autód: a szokatlanul nyárias időben máris magas a talajközeli ózon szintje

GettyImages-1057111144

A meleg és az erős napsütés hatására kora délutánra emelkedik igazán magasra a gáz koncentrációja az úttest fölött: autód rendszerei sem képesek kiszűrni azt, bármit is ígérjenek.

A talajközeli ózon úgy keletkezik, hogy a közlekedési eredetű légszennyezésből a nitrogén-dioxid napfény hatására nitrogén monoxiddá és atomos oxigénné bomlik, majd az atomos oxigén egy oxigén molekulával ózont alkot - hívja fel Facebook-bejegyzésebn a figyelmet a Levegő Munkacsoport.

Ez a gáz szervezetünkben oxidatív stresszt alakít ki, amely változatos tünetekkel jár. A skálán a legenyhébb tüneteket a a bőr, a szem és a nyálkahártya irritációja jelenti, de akár légzési nehézségek és tartós tüdőkárosodás is kialakulhatnak az ózonnak való kitettség következtében.

A káros hatásokat segít kiküszöbölni antioxidánsok, közte C- és D-vitamin főként szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel való bevitele, de segít a folyadékbevitel emelése is.

Az ózon maximumát a kora délutáni órákra éri el, ezért ilyenkor érdemes elkerülni a nagyon forgalmas helyeket, főként azoknak, akik asztmás, keringési vagy légúti betegséggel élnek.

A kültéri sporttevékenységet mindenkinek előnyösebb a kora reggeli vagy az alkonyi órákra időzítenie.

Fontos tudni, hogy az autóban sem vagy biztonságban a talajközeli ózontól: nem létezik ugyanis olyan szűrő, mely képes lenne megakadályozni az ózon utastérbe jutását.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek