Ez történik az agyunkban, ha suttogós videókat nézegetünk

GettyImages-144349629

Ha szereted hallgatni a halk neszezést, ha jólesik a minden apró hangot hallató suttogás, és közben még a fejtetődön is elindul a bizsergés, akkor te bizony minden porcikáddal átéled az ASMR-t. Pedig nem sokan képesek erre: egy ASMR-szakértő szerint a világ népességének csupán legfeljebb 10-20 százaléka.

Kétféle ember létezik: aki szereti az ASMR-t, és akinek minden idegszála megfeszül, ha suttogós, mikrofont kopogtatós, sistergős videót lát. Bármelyik tábort is erősítjük, az biztos, hogy az ASMR senkit sem hagy hidegen. De vajon mi lehet ezek titka? A tudomány már tudja rá a választ. 

Gyerekkori érzések

A virginiai Shenandoah Egyetem professzorát, dr. Craig Richard ASMR-szakértőt már gyermekkora óta foglalkoztatja az ASMR-rel járó, mélyen ellazító érzés. Kisfiúként ugyanis annyira megbabonázta egy, a festészetről szóló tévéműsor során tapasztalt, „csodálatos agyi elmosódás és ellazulás”, hogy felnőttként nemcsak hogy könyvet írt a témában, hanem létrehozta az ASMR Egyetemet, és kutatni is kezdett. 

Vannak olyan emberek, akiket ellazít a suttogás
Vannak olyan emberek, akiket ellazít a suttogás1joe / Getty Images Hungary

Fiziológiai elváltozások

Dr. Richardot és kollégáit az foglalkoztatta leginkább, hogy az ASMR-tapasztalás hoz-e valamilyen fiziológiai elváltozást. A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a szerelemhormonként is ismert oxitocinnak kulcsfontosságú a szerepe, miután e hormon felszabadulását kiváltó viselkedés hasonlít az ASMR-t kiváltó viselkedéshez. Ez pedig jobbára az oxitocin igen áldásos, relaxáció- és kényelemérzést serkentő tulajdonságának köszönhető.

„Az egyszerű ellazuláson kívül az előnyök közé tartozik a szorongás és az álmatlanság csökkentése, de az ASMR a krónikus fájdalomtól és depressziótól szenvedők számára is segítséget nyújthat.”

Történések az agyi régiókban

Az ASMR-kutatás ugyan még mindig gyerekcipőben jár, hiszen e jelenség neurológiai és fiziológiai alapját egyelőre csupán néhány tanulmány vizsgálta, azt viszont Giulia Poerio, az Essexi Egyetem pszichológusa is megerősíti, hogy az ASMR „megmozgatja az agyat”. Jól bizonyítja ezt a tíz ASMR-érzékeny részvételével készült vizsgálat is, amely során kiderült, hogy a fejtetőn induló bizsergés időszakai fokozott aktivitással jártak együtt többek között az önérzeti gondolkodással, a jutalom aktiválásával, valamint az érzelmi izgalommal kapcsolatos agyi régiókban.

„Az érzékeny egyének mind a szívfrekvencia csökkenését, mind a bőrvezetési válasz növekedését mutatják az ASMR-videók megtekintésekor a kontroll résztvevőkhöz képest. Ez az eltérő fiziológiai profil rávilágíthat az ASMR érzelmi összetettségére.”

A pszichológus szerint a megfigyelt szívfrekvencia-csökkenés is alátámasztja azokat az állításokat, amelyek szerint az ASMR az érzelmeinkre is jótékonyan hathat.

A suttogós videók és hangok jótékonyan hathatnak az érzelmeinkre is
A suttogós videók és hangok jótékonyan hathatnak az érzelmeinkre isRiska / Getty Images Hungary

Építőkockáktól az ételekig

A fejtetőn bizsergető érzések világába fejest ugrani sosem késő. Pláne úgy, hogy ma már milliónyi videó között kereshetjük meg az igazit. A Spotifyon rálelhetünk például egy olyan listára, amelyben akár egész nap építőkockákat hallgathatunk, de bárhol a világhálón találhatunk olyan videókat is, amelyekben emberek jól hallhatóan és láthatóan óriási adag ételeket habzsolnak és nyelnek le – rágás nélkül, majdhogynem egyben. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra