Íme, az aranyérmes antioxidáns: védi a szemed, gyomrod, cukrod, szíved, és még finom is

GettyImages-1392521569

Dunát lehet rekeszteni, illetve talán az Amazonast is a házipatika-tippekkel, a szuperegészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel. A fokhagyma, a méz, a gyömbér, a spenót, a lazac és a brokkoli csak néhány az egészséges táplálkozás alappilléreinek számító alapanyagok közül. Bizonyára mind csodaszer, de az összes nagyágyú között is talán a legtutibb tipp a szinte minden rosszat csökkentő és minden jót növelő, egyedül az anyagi gondokra nem hatásos gyógyír: az áfonya, a vagány.

Áfonya, a vagány egyébként egy 1975-ös szovjet műalkotás, egy 92 perces romantikus vígjáték, szatirikus komédia, mozifilm és remek korrajz Áfonyáról, a környék mindenhez értő szerelőjéről.

A sötétlila csodabogyót pedig vele szemben már az indiánok is felfedezték maguknak, és számos módon aknázták ki megannyi jótékony egészségügyi hatását. Az áfonya azóta a mindennapi gasztronómia szerves része, amelyhez friss és fagyasztott formában is hozzá lehet jutni tulajdonképpen minden évszakban, bár kilónkénti ára még szezonjában, júliustól szeptemberig is, szabad szemmel jól látható összeg. 

Kiskertemben…?

Aki ezen úgy próbálna meg segíteni, hogy saját maga vetemedne veteményesében áfonyatermesztésre, annak figyelembe kell venni sok, kihívást jelentő részletet: az áfonyatő vásárlásakor szinte nem is lehetünk elég körültekintőek, ugyanis a jóhiszemű amatőr kertészt gyakran csőbe húzzák áfonyaként árusított, de valami egészen más bogyót, jobb esetben csak valami silányabb, keresztezett fajtát rásózva.

Ilyenek az igazi gurulós, egészséges szemek
Ilyenek az igazi gurulós, egészséges szemekStefan Tomic / Getty Images Hungary

Rosszabb, de sajnos igen sok esetben, egyenesen fertőzött töveket árusítanak, például Romániából rendszeresen érkeznek ilyen példányok, akár hepatitis A-val fertőzött tövek is, amiktől pedig tanácsos lenne távol tartanunk magunkat.

Akár a saját termesztésű, akár a vásárolt áfonya rendszeres fogyasztása mellett dönt valaki, az sokat tesz az egészségéért. A bioáfonyát vásárlók teszik a legtöbbet, az aszalt áfonya evői is jól járnak, bár cukortartalmára figyelniük kell, de még a fagyasztott formában áfonyát vásárlók sem fosztják meg magukat az áfonya jótékony hatásaitól, mert kutatások igazolják, hogy a fagyasztás nem teszi tönkre jótevő tulajdonságai javát.

Annyiféleképpen fogyasztható, és mindig finom
Annyiféleképpen fogyasztható, és mindig finomArx0nt / Getty Images Hungary

Melyek ezek?

  • Antioxidáns rekorder: az alma, a sárgarépa, a brokkoli vagy a sütőtök elbújhat antioxidáns-tartalma mögött, de még az antioxidáns- és rákmegelőző versenyben szintén igen előkelő helyet elfoglaló szeder, szilva, eper, málna, bab is csak az áfonya után kullog a sorban.
  • Elősegítve a kollagéntermelést, erősíti a kapilláris rendszert, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is nagy szerep jut neki.
  • Csökkenti a vérnyomást, kutatások által igazoltan, kortól és nemtől függetlenül, s akinek nincs efféle panasza, annak az egészséges érték megőrzéséhez járul nagyban hozzá. Mindemellett gátolja a vérrögképződést is.
  • Az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát is képes bizonyítottan csökkenteni a kis zamatos golyó.
  • A vércukorszint ingadozásának kompenzálására is alkalmas a tudomány szerint.
  • Ha „csak a szemünk kívánja”, az sem csoda, mert véd a napfény káros sugaraitól, és a retinát is óvja.
  • A memória- és a kognitív zavarok kialakulása ellen is hatékony a kutatók eredményei alapján, melyeket átlag 76 éves alanyokon mértek. Gátolja az öregedést.
  • A koleszterinszintet is csökkenti, így aztán újabb bajoktól óvhat meg már három hónapnyi rendszeres fogyasztás után érezhetően.
  • Antibakterális hatásának köszönhetően enyhíti az emésztőrendszer gyulladásait, rostokban gazdag jellegének hála hatékonyan lép fel mind hasmenés, mind székrekedés esetén.
Felér jó pár tabletta gyógyszerrel egy ilyen tál
Felér jó pár tabletta gyógyszerrel egy ilyen tálGado / Getty Images Hungary

A többi magas antioxidáns-tartalmú zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan az áfonya is annál hatásosabb, minél intenzívebb jellegzetes lila színe. 

A napi ajánlott mennyiség 15-20 dkg.

A gyümölcs rosszul reagál a vízre, ezért megmosni csak közvetlenül fogyasztás előtt tanácsos, a már puha vagy nyálkás felületű bogyót pedig nem szabad már megvenni. C-vitamin-tartalma viszonylag mérsékelt, na de most komolyan, mindezek után ez kit zavar?

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra