Ennek az italnak a napi fogyasztása megvédheti az agyad az Alzheimer-kórtól

GettyImages-558118879

Egy olasz tanulmány szerint az eszpresszó fogyasztása kihatással lehet egy fehérjére, amely szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, memóriazavarokkal járó neurodegeneratív betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte 55 millió embert érint, ami arra sarkallja a kutatókat, hogy alaposabban is megvizsgálják a kialakulásához vezető folyamatokat, illetve megpróbáljanak módot találni megállítására. Az utóbbira tett kísérletet egy olasz tanulmány is, amely arra jutott, hogy egy népszerű ital elősegítheti a betegség elleni küzdelmet.

Ez az ital segíthet megállítani az Alzheimer-kórt

A friss tanulmány, amely 2023 júliusában a Journal of Agriculture and Chemistry című tudományos folyóiratban jelent meg, rávilágított, hogy az eszpresszókávé egyes vegyületei fontos szerepet játszhatnak a tau fehérjék aggregációjában.

A kávé – különösen az eszpresszó – megállíthatja az Alzheimer-kór progresszióját
A kávé – különösen az eszpresszó – megállíthatja az Alzheimer-kór progressziójátClaudia Totir / Getty Images Hungary

Ezek az agyi struktúrák stabilizálásához nélkülözhetetlen fehérjék összekuszálódott klaszterekké válnak az Alzheimer-kóros betegeknél, ami jelenlegi ismereteink alapján jelentősen hozzájárulhat a betegség progressziójához.

A Mariapina D'Onofrio biokémikus által jegyzett tanulmány az eszpresszó kémiai összetételére koncentrált – különös tekintettel az olyan vegyületekre, mint a koffein, a trigonellin (mindkettő alkaloid), a genistein nevű fehérje, illetve a csokoládéban is megtalálható teobromin.

A kutatócsoport megfigyelte, hogy ezek a molekulák hogyan lépnek kölcsönhatásba a tau fehérje rövidített formájával.

A tanulmány feltárta, hogy a magasabb koffein- vagy genisteinkoncentráció hatására a tau fehérjeszálak – amelyek jellemzően az Alzheimer-kór kialakulásához kapcsolódnak – kisebbek lettek, és nem fejlődtek nagyobb, potenciálisan káros szerkezetekké.

Noha az olasz tanulmány in vitro, vagyis kísérleti technikán alapult, ami azt jelenti, hogy az eredmények megerősítéséhez humánvizsgálatok szükségesek, ez mégis reménykeltő irány lehet az Alzheimer-kór megállítására irányuló törekvésekben.

A neurodegeneratív betegségek kapcsán még mindig sok a megválaszolatlan kérdés
A neurodegeneratív betegségek kapcsán még mindig sok a megválaszolatlan kérdésTeera Konakan / Getty Images Hungary

Ennyi kávét érdemes inni

Azt már régóta tudjuk, hogy a kávé számos értékes tápanyagot – köztük B-vitaminokat, káliumot, riboflavint, valamint fenolos vegyületeket – tartalmaz, amelyek támogatják a szervezetet a stressz és a gyulladás leküzdésében. A legújabb tudományos bizonyítékok ezt azzal egészítik ki, hogy a rendszeres kávéfogyasztás jótékony hatással lehet az agyműködésre.

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy a túlzott koffeinbevitel káros mellékhatásokkal, így például szorongással, álmatlansággal és szapora szívveréssel járhat, ezért a kávé fogyasztásánál a mértékletességre kell törekedni. Az ajánlásokban általában azt írják, hogy

legfeljebb napi 3-5 napi kávét szabad inni, ami 400 milligramm koffeinnek felel meg.

Viszonyításként, egy eszpresszó (25 ml) átlagosan 68,25 milligramm koffeint tartalmaz.

A tanulmány fókuszában lévő eszpresszó további előnyének mondható, hogy gyakran édesítőszerek és tejtermékek nélkül fogyasztják. Ez azért lényeges, mert a cukor és a telített zsírok átbillenthetik a mérleg nyelvét, így az azokból származó hátrányok meghaladhatják a kávéfogyasztás lehetséges egészségügyi előnyeit.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra