5 ok, amiért egészségesebb meztelenül aludni – és egy, amiért nem

GettyImages-893526318

Vannak notórius meztelenül alvók, és akadnak olyanok is, akik csak kedvenc pizsamájukban vagy hálóingjükben bújnak szívesen a paplan alá. De vajon van-e tudományosan bizonyított előnye a meztelen alvásnak, úgy, ahogy a módszer rajongói azt ajánlják?

Természetesen ahogyan rengeteg más területet, úgy ezt is kutatták már a szakemberek, verdiktjük pedig leteszi a garast a meztelen alvás mellett. Hogy milyen előnyökre számíthatsz abban az esetben, ha ruha nélkül bújsz ágyba, azt a következőkben lehet összefoglalni.

1. A meztelen alvás pihentetőbb

A testünkben zajló folyamatokat a cirkadián ritmusunk nagyban befolyásolja: amikor este fáradni kezdünk, szervezetünk melatonint termel, testhőmérsékletünk pedig hűlni kezd. Ez a hősmérséklet-csökkenés egész éjjel megmarad, ezért ideálisabb alacsonyabbra állítani éjszakára a termosztátot, mint amilyen fokozaton nappal tartod azt.

Ha meztelenül fekszel az ágyban, segítesz szervezetednek abban, hogy könnyebben hűljön le:

ilyenkor figyelj azonban arra is, hogy ne hűlj túl, amit az évszaknak megfelelő ágynemű megválasztásával küszöbölhetsz ki.

Alvás után kipihentebben ébredhetsz, ha meztelenül bújtál ágyba
Alvás után kipihentebben ébredhetsz, ha meztelenül bújtál ágybaMaria Korneeva / Getty Images Hungary

2. Egészségesebb hüvely

Nőként meztelenül aludva megakadályozhatod azt, hogy a candidagomba hüvelyedben elszaporodjon, így a gombás fertőzések ritkábbá válhatnak. Ha esetleg mégsem akarsz lemondani az alsóruházatról, akkor a szűk és szintetikus anyagból készített bugyikat kerüld el!

3. A bőröd egészsége is javul

Akik rosszabbul alszanak, azoknak bőrén nagyobb eséllyel jelennek meg ráncok, és a püffedés, valamint a szem alatti sötét karikák is a kialvatlanság jelei. Ha meztelenül jobban alszol – lásd a pihentető alvásról szóló részben –, akkor bőröd egészségéért is sokat tettél azzal, hogy nem húztál pizsamát. A hosszabb alvás több időt nyújt bőrödnek a regenerációra: tudtad, hogy még sebeid is gyorsabban gyógyulnak tőle?

4. A férfitermékenységre is hat

Ha alsónadrágban fekszik le egy férfi, az melegítheti ágyékát, ami pedig a spermák számának csökkentése mellett azok életképességét is rontja.

Ezért a férfiaknak is érdemes félretenni a szűk alsókat, sőt, akár az alsóneműt úgy általában véve, mivel ha az ágyék hőmérséklete alacsonyabban maradhat, az pozitívan hat a spermák egészségére is.

Az alacsonyabb testhőmérséklet tehát javítja a férfiak reproduktív egészségének ezen aspektusát is.

Ha meztelenül alszol, cserélj ágyneműt gyakrabban!
Ha meztelenül alszol, cserélj ágyneműt gyakrabban!gradyreese / Getty Images Hungary

5. Javítja az intimitást, és növeli az önbizalmat

Ha meztelenül alszol párod mellett, az elmélyítheti kapcsolatotokban az intimitást. Ha ilyenkor bőr-bőr kapcsolatba is kerültök, akár szexuális felhang nélkül, az csökkenti a stresszt és a szorongást. Aki gyakran van meztelenül, annak önképe is javul, önbizalma pedig nő.

+1. És amiért sosem tennéd…

Nos, ez is a szervezet működésével kapcsolatos, alapvető jelenség. Anthony Youn sebészdoktor azt mondja, egy átlagember napi 15-25 alkalommal szellent, ami álmában is megtörténhet,

ilyenkor pedig a gázzal apró székletdarabkák is távoznak testéből.

Mindezt kutatás bizonyítja, ahogy azt is, hogy ha valakivel együtt alszol, akkor az apró darabok rajta fognak landolni – így az ő szempontjából talán érdemesebb mégis felvenni egy laza alsóneműt, akárcsak a tiszta ágynemű érdekében.

Mindennek ismeretében fogsz meztelenül aludni még?

Ha ez mégsem tántorított el, a következőket tartsd be, ha meztelenül aludnál:

  • Gyakrabban cserélj lepedőt, mint korábban tetted.
  • Legyen kéznél takaró, paplan, ha éjjel fáznál.
  • Alvás előtt mosakodj, hogy tovább maradjon tiszta az ágyad.

Ha kipróbáltad a meztelen alvást, és mégsem vált be, akkor se csüggedj: az egészséged szerencsére nem csak azon múlik, milyen körülmények közt alszol, ráadásul a ruházat vagy annak hiánya csak egy ezek közül.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek