Kiderült, mi lehet a négy gyakori allergia okozója, amelytől milliók szenvednek

GettyImages-1410155712

Egy új tanulmánynak hála hamarosan talán az is megjósolható, hogy egy gyermeknél kialakul-e allergia, és ha van rá esély, akkor azt hogyan lehet megelőzni.

Noha a kutatók már megannyi vizsgálatot készítettek azzal kapcsolatban, hogy vajon egyiknek-másiknak mi lehet az okozója, ez idáig egyetlen tanulmány sem foglalkozott azzal, hogy négy súlyos gyermekkori allergiában vajon van-e valami közös. Pedig a vizsgálat készítői szerint nagyon fontos megérteni azt, hogy világszerte miért szenved több százmillió – köztük minden harmadik kanadai – gyermek allergiától, és hogy hogyan lehet azt megelőzni.

Négy gyakori allergia

A Brit Columbiai Egyetem és a BC Gyermekkórház kutatói által vezetett új tanulmány szerint most fény derült a titokra, vagyis arra, hogy számos súlyos gyermekkori allergia a bélrendszerünkben élő baktériumok közösségéből eredhet. A Nature Communications című folyóiratban közzétett kutatás ugyanis olyan bélflórajellemzőket és korai életkori hatásokat azonosít, amelyek összefüggésbe hozhatók a négy gyakori allergiaaz ekcéma, az asztma, az ételallergia és a szénanátha – bármelyikének gyermekkori kialakulásával.

Az új kutatás szerint négy gyerekkori allergia, köztük az ekcéma, összefüggésbe hozható a bélbaktériumok állapotával
Az új kutatás szerint négy gyerekkori allergia, köztük az ekcéma, összefüggésbe hozható a bélbaktériumok állapotávalUlrika / Getty Images Hungary

Több volt az allergiás

A kutatók azt vizsgálták, hogy a különféle hatások hogyan befolyásolják az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összességének egyensúlyát és az allergia kialakulását.

Mint mondják, a csecsemők bélmikrobiótáját számos tényező alakíthatja, így az étrend, a születésük módja, az élethelyzetük és az antibiotikumoknak való kitettségük is.

Éppen ezért a tanulmányhoz 1115 gyermeket vizsgáltak, akiket születésüktől ötéves korukig követtek nyomon. Közülük kevesebb mint a felénél, 523 gyereknél nem találtak allergiára utaló jeleket, a többségüknél, 592 kisgyermeknél viszont egy vagy több allergiás rendellenességet is diagnosztizáltak.

A vizsgált székletminták alapján kiderült, hogy az azokban felismert bakteriális jellegzetességek összefüggésbe hozhatók a gyermekek ötéves korára kialakult négy allergia valamelyikével. 

Dr. Stuart Turvey, a BC Gyermekkórházi Kutatóintézet egyik kutatója, a tanulmány társszerzője szerint a mostani eredményekből világossá vált, hogy az olyan tényezők, mint például az első évben szedett antibiotikum is, nagyobb valószínűséggel vezetnek későbbi allergiás rendellenességekhez, míg az első hat hónapos szoptatás védelmet nyújt.

A szakember azt is megjegyezte, hogy mindez az általuk vizsgált összes allergiás rendellenességre általánosan érvényes volt.

A kutatók szerint az antibiotikum szedése is hatással lehet a későbbi allergiák kialakulására
A kutatók szerint az antibiotikum szedése is hatással lehet a későbbi allergiák kialakulásáraheidijpix / Getty Images Hungary

Hasznos lehet a jövőben

A szakemberek nagyon bizakodóak, úgy vélik, hogy a mostani eredményeik olyan módszerek kidolgozásához vezethetnek, amelyekkel megjósolható, hogy egy gyermeknél kialakul-e allergia, és ha esélyes, azt hogyan lehet megelőzni. Azt remélik, hogy az összegzett adatokat olyan kezelésekhez használhatják majd fel a jövőben, amelyek helyreállítják a kiegyensúlyozatlan bélflórát, így megelőzve az allergia kialakulását.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra