5 jel, hogy mentőt kell hívnod a túl alacsony vérnyomás miatt

Diósi Szilvia
GettyImages-1700250299
Olvasási idő kb. 4 perc

Magyarországon rengetegen szenvednek magas vérnyomástól. Viszonylag ismert, hogy ez a betegség komoly problémákat okozhat, azonban nemcsak a magas vérnyomás, hanem az alacsony is veszélyes lehet.

A „normális” vérnyomás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a felső érték (szisztolés) esetében a 100-140 Hgmm, az alsó érték (diasztolés) kapcsán pedig a 60-90 Hgmm között mozog. A magas és az alacsony vérnyomás is okozhat gondokat. Utóbbi esetén egyeseknél krónikus hipotenzió alakulhat ki, amely ugyanúgy megfigyelést és kezelést igényel, mint a krónikus magas vérnyomás. De bárki tapasztalhat hirtelen vérnyomáscsökkenést, ez pedig veszélyes is lehet.

A vérnyomáscsökkenés jelei

Nézzük meg, milyen tünetek jelzik azt, hogy a vérnyomásod veszélyes módon lecsökkent. Teljesen normális, hogy a vérnyomásértékek a nap folyamán ingadoznak, természetesen magasabb ez az érték, ha mozogsz, és alacsonyabb, ha nyugalomban vagy. Ezt az értéket nem tudjuk gondolattal, akarattal befolyásolni. Magasabb, ha ideges vagy, és sportolás közben is. Ha pedig meditálsz, légzőgyakorlatokat végzel, vagy néhány percet a háziállatoddal töltesz, akkor a vérnyomásod csökkenni fog.

A hirtelen, drámai vérnyomásesés sokféle okból történhet, de a tünetek mindig hasonlóak:

 1. Szédülés vagy zavartságérzet.
 2. Megváltozott látás.
 3. Hideg és nyirkos tapintású bőr.
 4. Erős izzadás, túlhevültség érzése.
 5. Hányinger vagy hányás.
 6. Fülcsengés és fejfájás.
 7. Nyugtalanság vagy stressz érzése.
 8. Gyengének érezheted magad, elveszítheted az uralmat az izmaid felett, képtelen lehetsz felállni.
Veszélyes lehet az alacsony vérnyomás
Veszélyes lehet az alacsony vérnyomásWestend61 / Getty Images Hungary

Mikor kell mentőt hívni?

Míg az alkalmi alacsony vérnyomás (vagy akár a tünetmentes, tartósan alacsony vérnyomás) nem feltétlenül jelent problémát, a hirtelen fellépő súlyos hipotenzió orvosi vészhelyzetként kezelendő.

Már 20 Hgmm hirtelen vérnyomásesés is elég ahhoz, hogy valaki elájuljon. Más szóval, ha krónikusan magas a vérnyomása valakinek, a hirtelen „egészséges” szintre való leesés is hipotenzív krízisnek számíthat.

A következő esetekben lehet szükség mentőre:

 1. Ájulás vagy eszméletvesztés.
 2. Hideg, nyirkos bőr.
 3. Túlzott sápadtság vagy a bőr kékessé válása.
 4. Gyenge, de gyors szívverés.
 5. Gyors, felszínes légzés.

Ha bizonytalan vagy, kétség merül fel, inkább telefonálj.

Mentőt kell hívni ájulás vagy eszméletvesztés esetén
Mentőt kell hívni ájulás vagy eszméletvesztés eseténbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Mit tehetsz otthon, ha nem ekkora a gond?

Ha úgy érzed, hogy a vérnyomásod kezd leesni (vagyis, hogy mindjárt elájulsz), az első és legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy lassan változtatsz testhelyzeteden. Ha állsz, akkor ülj vagy feküdj le. Ha ülsz, tedd a fejed a lábaid közé. Ha fekszel, próbáld meg felhúzni a lábaidat.

Ha a szervezeted megfelelően hidratált, jobban szabályozza a vérnyomást. Ha alacsony a vérnyomásod, egy kis plusz folyadék segíthet, a vénák és az artériák kitágulnak tőle, javítva a keringést.

Igyál kávét, ez egy igen hatékony módja lehet a vérnyomásod felpörgetésének. Az azonban, hogy mennyire van szükséged, nagyon sok mindentől függ, a génjeidtől és egy sor más tényezőtől.

Van még néhány trükk, ami segíthet:

Szorongass egy stresszlabdát vagy valami hasonlót a domináns kezedben olyan erősen, amilyen erősen csak tudod.

Ha állsz, tedd keresztbe a lábad, mintha pisilned kellene. Szorítsd össze a lábad, a hasad és a feneked összes izmát, amilyen erősen és ameddig csak tudod.

„Fogj kezet magaddal” a mellkasod előtt, majd feszítsd meg a karjaidat, és próbáld meg széthúzni őket.

Ha éppen ellenkezőleg, magas a vérnyomásod, és szeretnéd csökkenteni, ezek a gyógynövények segíthetnek. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek