Megváltozott, mi számít egészséges vérnyomásértéknek: érinthet téged is

GettyImages-1568137347
Olvasási idő kb. 2 perc

Ha te is úgy tudtad, hogy 149/90 alatt kell tartanod a vérnyomásodat, jobb, ha elolvasod ezt a cikket, most ugyanis arra derült fény, hogy a szakemberek már másik, alacsonyabb értéket tekintenek mérvadónak.

Amint arra a Femina felhívta a figyelmet, az Amerikai Szívgyógyászati Társaság, az Amerikai Kardiológiai Kollégium és egyéb szakmai szervezetek is frissítették irányelveiket, alacsonyabb érték esetében is felállítják a magas vérnyomás diagnózisát. 

Eddig itthon és világszerte egyaránt a 140/90 Hgmm-et tekintették az egészséges vérnyomást a  magastól elválasztó értéknek, ám a frissített irányelv szerint

130/80 Hgmm alatt kellene tartanod neked is a vérnyomásodat, ha szeretnél egészséges maradni.

Az új irányelv szerint ez már magas vérnyomásérték
Az új irányelv szerint ez már magas vérnyomásértékBusakorn Pongparnit / Getty Images Hungary

Főként azért döntöttek így, mert kutatások kimutatták, hogy az eddig veszélyesnek tartott értéknél alacsonyabb vérnyomás is képes növelni  a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és az agyvérzés kockázatát. 

Két új kategóriát is bevezettek: az emelkedett vérnyomás 120–129 szisztolés értéket és 80 alatti diasztolés értéket, az 1. stádiumú magas vérnyomás pedig 130–139 szisztolés vagy 80–89 diasztolés értéket takar.

Váltást jelent az is, hogy az életmódbeli tényezők a vérnyomásra gyakorolt hatását hangsúlyozzák, felhívva mindenki figyelmét arra, hogyan óvhatja szívét egészséges étkezés mellett rendszeres testmozgással. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek