Ezekkel az ételekkel védheted az agyad a hanyatlástól

GettyImages-1751675334

Vannak olyan ételek, melyek szellemileg is támogatnak minket, igazi agyserkentőként működnek. Ezek közül mindenki kiválaszthatja a kedvencét, hiszen van köztük gyümölcs, hal, de még csokoládé is.

Minden étel, amit beviszünk a szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz az agyunk működéséből. Gondoljunk csak a cukorra, amiről már megtapasztalhattuk, hogy egy pillanat alatt felpörget, viszont rövid idő után mentálisan kimerültté tesz, és gyorsan rosszkedvűnek érezzük magunkat utána. A szervezetünk számára kedvező ételektől azonban jobban vág az eszünk, és feltöltenek energiával. Nézzük, melyek ezek.

Javítják a memóriánkat

Bizonyos ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, melyek védik és ápolják agyunk működését, valamint megfelelő tápanyagokkal látják el e szervnek a kémiai hírvivő molekuláit, ezáltal könnyebben tanulunk, javul a memóriánk, motiváltnak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat.

1. Halak

A tengeri halak rendkívül gazdag forrásai az ómega-3 zsírsavaknak. Ezek kulcsfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek és az agysejtek membránjainak működésében, emellett gyulladáscsökkentő hatásuk is kiváló. Kiemelkedően magas a proteintartalmuk is, mely a hangulatunkért, dopamin- és szerotonintermelésünkért felelős. Idegrendszerünknek is jót tesznek, hisz nagyszerű B12-vitamin-források.

A tengeri halak jó hatással vannak az agyműködésünkre
A tengeri halak jó hatással vannak az agyműködésünkreYelenaYemchuk / Getty Images Hungary

2. Tojás

Az egészséges memóriáért és a gördülékenyebb tanulásért is érdemes ebből ennünk. A tojás tele van proteinnel, B12-vitaminnal és ómega-3 zsírsavakkal. Egy benne lévő aminosav a „boldogságmolekulák” létrejöttében játszik fontos szerepet. Található még benne kolin, melyből szervezetünknek sosem elég: pozitív hatással van a memóriára, és a tanulás folyamatának hatékonyságát is növeli.

3. Bogyós gyümölcsök

Ezek igazi antioxidáns bombák. Tele vannak fitotápanyagokkal, és olyan antioxidánsokkal, melyek óvják az agysejtjeinket az oxidációs folyamatok okozta károsodástól. Fontos szerepet játszanak számos kognitív képesség fejlődésében, valamint hozzájárulnak egy olyan fehérje előállításához, mely az agysejtek pusztulását és károsodását segít megelőzni. Az áfonya lassítja az idősödéssel járó szellemi leépülést is. Ajánlott ezekből a gyümölcsökből heti 3-4 adagot megenni, mennyiségi megkötés nélkül.

4. Avokádó

Már Magyarországon is könnyen megvásárolható az avokádó, ami tele van tápanyagokkal. Telített zsírokat tartalmaz, melyek amellett, hogy szabályozzák vérnyomásunkat, a memóriát és tanulási folyamatokat illetően is nagy jelentőségük van. Magas tirozintartalma hozzájárul a motiváltság és a fókuszáltság érzésének fenntartásához. Találunk még benne B-komplex-, C-, E- és K-vitamint is. Ajánlott naponta legalább fél avokádót enni.

5. Fodros kel

Már 100 gramm fedezi ebből a szervezet vitaminszükségletének nagy részét. Igazi szuperélelmiszerként tekinthetünk rá, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a leveles zöldségek királyának is nevezik. Különösen magas agyserkentő antioxidánsokban, és első számú B-vitamin-forrás is, melyre gyakran hivatkoznak antistresszvitaminként.

6. Étcsokoládé

A csokoládé az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb étel a világon. Több mint 300 különböző vegyület található benne. Összetevői javítják a memóriát, a koncentrációt, a reakcióidőt és a problémamegoldó képességet azáltal, hogy növelik a véráramlást az agyban, fiataloknál és időseknél egyaránt.

Egy kísérletben a véráram növekedést 30%-kal javította egy munkahelyi teszt elvégzése közben az étcsokoládé.

7. Dió

A benne lévő ómega-3 zsírsavak és egyéb anyagok miatt kiváló agyserkentőnek számít. Javítja az agy oxigénellátását, telítetlenzsírsav-tartalmának köszönhetően fokozza a kognitív képességeket, a vizuális memóriát, a problémamegoldó képességet és az absztrakt gondolkodást. Tartalmaz még továbbá kedélyjavító szerotonint és olyan anyagokat, melyek gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. Egy felnőtteken végzett kutatás bebizonyította, hogy a diófogyasztás pozitív hatással van a reakcióidőnkre is.

A dióban lévő anyagok agyserkentőként hatnak ránk
A dióban lévő anyagok agyserkentőként hatnak ránkpuhimec / Getty Images Hungary

8. Olívaolaj

Az egészséges étrend kulcsfontosságú hozzávalója, fontos része a mediterrán étrendnek, melyről úgy tartják, az étkezés legegészségesebb formája. Egy olyan összetevőt azonosítottak benne, ami védelmet nyújt a kognitív hanyatlással szemben. Aki rendszeresen fogyaszt extraszűz olívaolajat, az sokáig megőrizheti memóriája frissességét és tanulási képességét.

Ha érdekel az egészséges étrend, olvasd el ezt a cikkünket. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek