Ez az élelmiszer csökkenti legjobban az Alzheimer-kór kockázatát

GettyImages-120381517
Olvasási idő kb. 4 perc

A dió rengeteg ételnek az összetevője, teheted a süteményekbe, salátákba, hummuszba, de nagyon egészséges rágcsálnivaló is. Fontos tápanyagok és egészséges zsírok nagyszerű forrása. Emellett a szív és a bélrendszer egészségére, a vérnyomásra is jótékony hatással van. Sőt, úgy tűnik, hogy az agy egészségében is segít, mivel csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány kiemeli, hogy a dió magnéziumot, vasat, cinket, bórt, molibdént, rézt, nikkelt, mangánt és kobaltot is tartalmaz. A mangán olyan ásványi anyag, amely támogatja az egészséges csontokat, és szükséges a kollagéntermeléshez, valamint a sebgyógyuláshoz. A dió gyulladáscsökkentő hatású, segít csökkenteni a rák, a szívbetegségek és a neurodegeneratív betegségek kialakulását és progresszióját.

Bár az Alzheimer-kór megelőzése pusztán az étrenddel nem lehetséges, csökkentheted a kockázatot, ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek támogatják az agy egészségét. Szakértők szerint a dió az egyik legjobb választás, mivel rendkívüli egészségügyi előnyökkel bír az agy számára.

Dióval az Alzheimer-kór ellen

A diófogyasztás segíthet lassítani a kognitív hanyatlást, derül ki egy 2020-ban megjelent tanulmányból. A kutatók több mint 600 idős felnőttet véletlenszerűen osztottak be egy olyan étrendbe, amelyben a kalóriák 15%-a dióból származott, illetve egy dió nélküli kontrolldiétába. Míg a dió nem befolyásolta az egészséges alanyok kognitív funkcióit, az agyi MRI-felvételek azt mutatták, hogy hatással volt a magasabb kockázatú emberekre, köztük a súlyosabb dohányosokra és az alacsonyabb kiindulási neuropszichológiai teszteredményekkel rendelkezőkre.

A dió segít az Alzheimer-kór megelőzésében
A dió segít az Alzheimer-kór megelőzésébenWestend61 / Getty Images Hungary

A szakértők szerint, ha szeretnénk csökkenteni Alzheimer-kór kockázatát, az egyszeresen telítetlen zsírokat kell előnyben részesíteni, a telített zsírokat pedig minimalizálni. Ez a kulcsa annak, hogy megfelelő üzemanyagot kapjon az agyad, és az öregedéssel jól boldoguljon. A kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelt mennyiségű telítetlen zsírok fogyasztása az életkor közepén segít megvédeni az agyat a gyulladástól, míg a telített zsírokban gazdag étrend növeli a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát.

A dióban található polifenolos vegyületek pedig nemcsak az oxidánsokat és a gyulladást csökkentik az agysejtekben, hanem a The Journal of Nutrition című szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány szerint segíthetnek új agysejtek képződésében és az agysejtek közötti jelátvitel fokozásában is. Az antioxidánsok segítenek megelőzni a krónikus gyulladást az agyban, ami szintén hozzájárul az Alzheimer-kór kockázatának mérséklődéséhez. Emellett azonban a dió gyakorta okoz allergiás reakciókat, így aki allergiás rá, annak kerülnie kell fogyasztását.

A dió segíti az agy egészségét
A dió segíti az agy egészségétZigres / Getty Images Hungary

Egyéb élelmiszerek, amelyek segítenek csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát

A dión kívül vannak más élelmiszerek is, amelyek nagyszerű forrásai az egyszeresen telítetlen zsíroknak, ilyenek a zsíros halak, mint a lazac vagy a szardínia, az olívaolaj és az avokádó. A mediterrán étrend az ilyen ételeket helyezi előtérbe. A zöldségekre, gyümölcsökre, növényi alapú fehérjeforrásokra és az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerekre összpontosít. A diófélék, köztük a dió, szintén a mediterrán étrend egyik alapanyagai. Tudományos kutatások szerint a mediterrán étrend követése csökkentheti a kognitív károsodás és a demencia kockázatát. A dióhoz hasonlóan az avokádó is jó forrása a telítetlen zsíroknak és az E-vitaminnak.

Rengeteg olyan terméket is láthatunk a boltok polcain, amelyek bár egészségesnek tűnnek első ránézésre, valójában nem azok. Az alábbi cikkünkben összeszedtük ezeket

6 étel, ami nem is olyan egészséges, mint gondolnád6 étel, ami nem is olyan egészséges, mint gondolnád

Vannak ételek, amelyekről egyértelműen el tudjuk mondani, hogy egészségesek, míg mások egészségesnek tűnnek első ránézésre, de valójában nem azok.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek