Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány kiemeli, hogy a dió magnéziumot, vasat, cinket, bórt, molibdént, rézt, nikkelt, mangánt és kobaltot is tartalmaz. A mangán olyan ásványi anyag, amely támogatja az egészséges csontokat, és szükséges a kollagéntermeléshez, valamint a sebgyógyuláshoz. A dió gyulladáscsökkentő hatású, segít csökkenteni a rák, a szívbetegségek és a neurodegeneratív betegségek kialakulását és progresszióját.
Bár az Alzheimer-kór megelőzése pusztán az étrenddel nem lehetséges, csökkentheted a kockázatot, ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek támogatják az agy egészségét. Szakértők szerint a dió az egyik legjobb választás, mivel rendkívüli egészségügyi előnyökkel bír az agy számára.
Dióval az Alzheimer-kór ellen
A diófogyasztás segíthet lassítani a kognitív hanyatlást, derül ki egy 2020-ban megjelent tanulmányból. A kutatók több mint 600 idős felnőttet véletlenszerűen osztottak be egy olyan étrendbe, amelyben a kalóriák 15%-a dióból származott, illetve egy dió nélküli kontrolldiétába. Míg a dió nem befolyásolta az egészséges alanyok kognitív funkcióit, az agyi MRI-felvételek azt mutatták, hogy hatással volt a magasabb kockázatú emberekre, köztük a súlyosabb dohányosokra és az alacsonyabb kiindulási neuropszichológiai teszteredményekkel rendelkezőkre.
A szakértők szerint, ha szeretnénk csökkenteni Alzheimer-kór kockázatát, az egyszeresen telítetlen zsírokat kell előnyben részesíteni, a telített zsírokat pedig minimalizálni. Ez a kulcsa annak, hogy megfelelő üzemanyagot kapjon az agyad, és az öregedéssel jól boldoguljon. A kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelt mennyiségű telítetlen zsírok fogyasztása az életkor közepén segít megvédeni az agyat a gyulladástól, míg a telített zsírokban gazdag étrend növeli a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát.
A dióban található polifenolos vegyületek pedig nemcsak az oxidánsokat és a gyulladást csökkentik az agysejtekben, hanem a The Journal of Nutrition című szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány szerint segíthetnek új agysejtek képződésében és az agysejtek közötti jelátvitel fokozásában is. Az antioxidánsok segítenek megelőzni a krónikus gyulladást az agyban, ami szintén hozzájárul az Alzheimer-kór kockázatának mérséklődéséhez. Emellett azonban a dió gyakorta okoz allergiás reakciókat, így aki allergiás rá, annak kerülnie kell fogyasztását.
Egyéb élelmiszerek, amelyek segítenek csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát
A dión kívül vannak más élelmiszerek is, amelyek nagyszerű forrásai az egyszeresen telítetlen zsíroknak, ilyenek a zsíros halak, mint a lazac vagy a szardínia, az olívaolaj és az avokádó. A mediterrán étrend az ilyen ételeket helyezi előtérbe. A zöldségekre, gyümölcsökre, növényi alapú fehérjeforrásokra és az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerekre összpontosít. A diófélék, köztük a dió, szintén a mediterrán étrend egyik alapanyagai. Tudományos kutatások szerint a mediterrán étrend követése csökkentheti a kognitív károsodás és a demencia kockázatát. A dióhoz hasonlóan az avokádó is jó forrása a telítetlen zsíroknak és az E-vitaminnak.
Rengeteg olyan terméket is láthatunk a boltok polcain, amelyek bár egészségesnek tűnnek első ránézésre, valójában nem azok. Az alábbi cikkünkben összeszedtük ezeket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés