Az ADHD egészen új és veszélyes változatát fedezték fel

GettyImages-1918376833

Az AuDHD-t a szakemberek az autizmus spektrumzavar és az ADHD kombinációjaként írják le a szakemberek: egy brit pszichiáter saját magán és több száz páciensén diagnosztizálta ezt a típusú, eddig nem ismert ADHD-t.

Korábban kizárták azt, hogy valaki, aki ADHD-s, az rajta legyen az autizmus spektrumán, és fordítva: a közvélekedés az volt, hogy az autizmus egyfajta befelé fordulást, míg az ADHD erőteljes külső fókuszt jelent, így nem lehetséges, hogy mindkét állapot fennálljon egyazon embernél.

Khurram Sadiq brit pszichiáter többszörösen érintett mindkét állapotban: egyrészt számos, saját bevallása szerint több száz olyan betege volt már, akinek diagnózisát a legpontosabban a friss, AuDHD szóval lehet jellemezni. Emellett a téma kutatójává is vált, nem kis részben azért, mert vállalja, hogy ő maga is érintett: autizmus spektrumzavar és ADHD is fennáll nála.

Az autizmus és az ADHD kevert típusának létezését korábban tagadták a szakemberek is
Az autizmus és az ADHD kevert típusának létezését korábban tagadták a szakemberek isImage taken by Mayte Torres / Getty Images Hungary

11 évvel ezelőttig ezt a kettős diagnózist nem tartotta lehetségesnek az orvostudomány: 2013-ban frissítették a diagnosztika alapvetéseként számon tartott Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvét, és ekkor foglalták írásba először, hogy az autizmus és az ADHD talán mégsem zárják ki egymást.

Most, hogy a felismerés megszületett, eljött a megismerés ideje is: a szakemberek vizsgálni kezdték ezt a kettős állapotot.

Az ADHD és az autizmus új, hibrid típusának kutatása megkezdődött

Az elmúlt tíz évben a fenti lépésnek köszönhetően sokak figyelmbe fordult az AuDHD irányába. Neves egyetemek is belevágtak a kettős állapot kutatásába, és meghökkentő adatokat is prezentáltak.

Ezek szerint az autizmus spektrumzavarral diagnosztizáltak fele ADHD-s tüneteket is mutat, az ADHD diagnózisát megkapók kétharmadának pedig autisztikus tünetei is vannak. 

A megállapítások még tovább árnyalhatják a két állapottal élőkről kialakított képünket. Mind az autizmus, mind az ADHD változatos tünetekkel jelenhet meg, a diagnosztikát pedig még tovább finomítja, hogy együtt is megmutatkozhatnak. Sem az autizmus, sem az ADHD kiváltó oka nem ismert egyelőre, az AuDHD fogalmának bevezetésével párhuzamosan pedig meg kell ismertetni az emberekkel még azt is, miben lehet más ez az állapot, mint az önmagában megjelenő két alapváltozat. Mattia Maurée érintett AuDHD-podcaster úgy fogalmaz, nagy kitöréseket nagy kiégések váltanak életében, azaz ciklikussággal írható le az élete. A kutatók közben arra is figyelmeztetnek, hogy az AuDHD-sok esetében nagyobb a kockázata annak, hogy véget próbáljanak vetni életüknek, mint a két állapot tiszta formájában való megjelenése esetén, pedig a rizikó már ott is emelkedett a neurotipikus társadalomhoz viszonyítva. Ez veszélyessé teheti azt, ha valaki diagnosztizálatlan AuDHD-sként éli életét, vagy bár diagnózist kapott, de segítséget mégsem. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek