Igaz, hogy az izomépítés durván felturbózza az anyagcserét?

Sokan abban a hitben élnek, hogy plusz fél kiló izom olyan mértékben felgyorsítja az anyagcserét, hogy azzal naponta átlagosan 50 kalóriával többet égethetnek el. Ez jól hangzik, de mennyi igaz belőle?

Egy kiló izom nyugalmi állapotban napi 10-15 kalóriát éget el, így ha valaki alapjáraton 100 kalóriával többet szeretne felhasználni egy nap, annak körülbelül 10 kg extra izomra lenne szüksége – ezt pedig nem könnyű összehozni. Még ha sikerülne is felépíteni ezt az izomtömeget – ami nem hónapok, hanem évek munkája –, akkor sem történne olyan nagy változás a zsírégetésben, mint amennyire azt szeretik hangoztatni. Ugyanakkor tény, hogy az izom fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatában.

  • Az alapanyagcserében a keletkezett energia 30-50 százalékát az agy, a szív, az izmok és egyéb szervek nyugalmi állapotban elhasználják saját működésükre.
  • Az izomszövet energiafelhasználása nagyobb, mint a zsírszöveté.
  • Aktivitáskor az izmok égetik el a tápanyagok 90 százalékát.
  • A testben felhalmozódott zsiradék nem éget semennyi tápanyagot. Minél nagyobb az izom aránya a zsírhoz képest (azaz minél kisebb a test zsírszázaléka), annál gyorsabb az anyagcsere. És minél gyorsabb az anyagcsere, annál nagyobb a felhasznált kalóriák mennyisége is.
A zsiradék nem éget tápanyagot
A zsiradék nem éget tápanyagotNomadsoul1 / Getty Images Hungary

Dean Somerset fiziológus, erő- és kondíciófejlesztő specialista szerint önmagában az izomtömeg-növelés nem fogja nagymértékben felturbózni az anyagcserét, ugyanakkor hozzásegít a nagyobb súlyok mozgatásához, a nagyobb erőkifejtéshez, az állóképesség növeléséhez, és ezáltal több kalória elégetéséhez.

A testösszetételen túl egyébként még jó néhány tényező befolyásolja az alapanyagcsere ritmusát – többek között az életkor vagy a hormonális szabályozás is –, a súlyzós és saját testsúlyos edzéseknek pedig számos más előnye van az izomépítés, az erőnövelés és a gyorsabb anyagcsere mellett. Ezekről az alábbi cikkben olvashatsz:

Oszd meg másokkal is!
Mustra