„Észre sem veszem, hogy heti 10 edzésem van”

Szinte gyerekként kezdte a fitneszt a magyar lány, mondhatni, az egész élete erről szól. Még a kezét is az egyik versenyen kérte meg párja. Legnagyobb álma, hogy az Olympia színpadán állva neki tapsoljanak. Egy biztos: soha nem a könnyebbik utat kereste.

Mindenkinek vannak újévi fogadalmai, tervei, vágyai. Így van ezzel Frits Patrícia profi fitneszmodell is, aki 2018-ban szinte minden versenyét megnyerte, és 2019-re újabb hatalmas tervei vannak. Sokan csak ámulnak a fitneszmodellek láttán, de azt kevesen tudják, mennyi kitartás, kőkemény munka és lemondás van a feszes izmos test mögött. A bajnok fitneszmodellel beszélgettünk, hogy kicsit jobban megismerjük ezt a világot és a mindennapjait. Kíváncsiak voltunk, hogy miután kategóriájában már majdnem mindent megnyert, amit lehetett, mi motiválja tovább. 

Amatőrként mindent elértél. Mi a célod most, a profik világában?

Számomra a legfontosabb az IFBB profi kártya megszerzése volt 2018-ban. Ezzel váltam hivatalosan is profi versenyzővé, és ez vezethet nagy álmom beteljesítéséhez: hogy az Olympia színpadán állhassak. Ehhez pedig az IFBB Pro League versenyein kell bizonyítanom és pontokat gyűjtenem, hogy kvalifikálhassak. 

Bikinimodellként befejezted? 

Azzal, hogy fitneszben nyertem el a profi státuszt, a bikinikategóriában is versenyezhetek. Egyelőre nem döntöttem el, hogyan lesz a folytatás.

Sikerült megnyernie a profi címet is!
Sikerült megnyernie a profi címet is!

Mi az, ami még ennyi év után is motivál?

Legnagyobb élményem 5 év után újra fitneszkategóriában versenyezni. Újra érezni azt az izgalmat, amiben már rég volt részem: megtudni, hogy nyertem, ebben a kategóriában nagyon sokat jelent, hiszen gyerekként ezzel kezdtem, és több mint tíz évig ebben is versenyeztem. Nem mondom, hogy többet ér vagy jelent, mint a bikinimezőnyben nyerni, de tény, hogy többet kell dolgozni érte, és más érzés is fitneszben színpadra állni. Sokkal összetettebb és nehezebb kategória. Ezzel kezdtem 2003-ban, most pedig ezzel ért véget az amatőr pályafutásom. 

Van kiemelkedően emlékezetes versenyed?

Mindegyik versenyem fontos és emlékezetes, hiszen mindegyiknek megvan a saját története. Ilyen például az a londoni verseny, ahol a párom megkérte a kezem. Az biztos, hogy órákig tudnék versenyes sztorikat mesélni. Annál is inkább, mivel a versenyeimet úgy választom ki, hogy legyen bennük kihívás: erős verseny legyen, erős ellenfelekkel. Én nem „kupagyűjtögető” vagyok, hanem versenyezni szeretek. A Fitparádé abszolút győzelem, nagyon fontos és óriási élmény volt: háromszor futottam neki, mire sikerült a kategóriagyőzelmen kívül az over allt is elhozni. Amikor 2013-ban először indultam a Fitparádén, nekem már akkor a kedvenc hazai versenyem lett. Az volt az első komolyabb sikerem bikini kategóriában. Ráadásul mindig rengeteg érdeklődő és induló van, a hazai mezőny legjobbjai. Nem beszélve a sok-sok értékes nyereményről és a verseny felépítéséről: többször kell bizonyítani a színpadon.

Óriási megtiszteltetés volt a rendezvény háziasszonyaként szerepelni. Élveztem mindazt, ami ezzel járt: rengeteg forgatás, újság- és televíziós megjelenés. Imádtam az egészet. Azért is nagy élmény volt, hisz sporttörténelmi esemény: Buranits Ildikó IFBB pro kvalifikációs versenyt szervezett, így lehetőség volt itthoni versenyen is IFBB profi kártyát szerezni, mindezt a Fitparádé első napján. Az idei évben így a legemlékezetesebb mindenképp a Fitparádé volt: a verseny és a megjelenés az óriásplakátokon. Az tényleg hatalmas élmény volt! Arról nem is szólva, hogy ennek a versenynek köszönhetem a mostani támogatóimat is, emellett pedig jó néhány örök élményt. Legszívesebben indulnék minden évben. Tényleg a szívem csücske lett. 

Vannak mélypontok egy-egy felkészülés alatt?

Minden felkészülés egy kicsit más és, mivel szinte egész évben versenyzem, így persze, hogy vannak mélypontok. Volt olyan is, hogy egy héttel a verseny előtt szakítottunk az akkori párommal, és úgy csináltam végig az egészet. Tudni kell mindenből, jó és rossz dolgokból egyaránt motivációt és erőt meríteni. Sosem szabad szem elől téveszteni a célt, és ezerrel arra kell koncentrálni, bármi is történik körülöttünk. Ahhoz, hogy valaki jó versenyzőnek mondhassa magát, fejben is nagyon erősnek kell lennie. Tudni kell a legnehezebb helyzetekből is felállni, a sikert pedig a helyén kezelni: még jobban odatenni magad, nem pedig elszállni!

A legnagyobb kiborulásom például éppen most, a profi kártya megnyerése előtti héten volt. Minden összejött, ami csak jöhetett: sérülések, betegség, plusz két hét alatt össze kellett szednem az 5 évvel ezelőtti gyakorlatomat, közben fellépőruhát varratni. Ez utóbbit szeretném itt is megköszönni a Showtime Studiónak, ahol egy hét alatt megcsinálták a ruhámat! A verseny napján lábra állni is alig tudtam, még be is lázasodtam. De nem az a fajta vagyok, aki feladja, pláne nem verseny előtt egy-két nappal. Általában jók a megérzéseim, tudtam: ha törik, ha szakad, nekem ezen a versenyen ott kell lennem! Éreztem, ha visszamondom, bánni fogom, és hónapokig azon kattognék majd, mi lett volna, ha...? Úgyhogy megettem pár fájdalomcsillapítót, szerencsére a színpadon sokat segít az adrenalin, így sikeresen megcsináltam a gyakorlatomat. Fel sem fogtam, amikor kimondták: megnyertem a profi kártyát! Még most sem hiszem el!

A fitneszmodell életmód sok lemondással jár, de Pati számára minden perc megéri!
A fitneszmodell életmód sok lemondással jár, de Pati számára minden perc megéri!Dunavölgyi Fitness Photo

Akkor ezzel megvagy? 

Nem, nem! Az igazi munka csak most kezdődik, hiszen egy dolog megszerezni a profi kártyát, de fel is kell állni a profik közé! Újabb kihívás! De ettől is szép ez a sport: mindig van hova fejlődni. 

Mikor van lazább időszak? 

Lazulni általában decemberben szoktam. Ilyenkor azt eszem, amit megkívánok. Bár azt azért tudni kell, hogy a szervezetem ennyi diéta, versenydiéta után már nem úgy bírja és tolerálja a „csaló” kajákat. Egyszerűen nem esnek jól. Inkább csak a szemem kívánja. Nálam tipikusan az van, hogy, amikor tiltva van, és tudom, hogy nem szabad, akkor iszonyatosan kívánok minden édességet, de, ahogy lemegy a verseny, jöhet a pihenő, lehetne egy kicsit bűnözni, már nem kell. Tudom, hogy rosszul leszek tőle, és az egészségemnek sem tesz jót.

Szóval az úgynevezett „off szezonban” is odafigyelek az étkezésemre és kardiózom szinte ugyanannyit, mint felkészülés alatt, ahogy a súlyzós edzésekből sincs hiány. Nem is szeretem az „off szezon” kifejezést, hisz igazából egész évben készülök, legfeljebb egy-két olyan hét van, amikor kicsit elengedem az edzést és a diétát. Annyi pont elég is, ráadásul ennyi idő alatt a formámban sem történik változás. Főleg most, a profik világában nagyon fontos lesz, hogy folyamatosan tartsak egy jó, közel versenyformát. Nem fog nehezemre esni, hiszen alapvetően ilyen az életmódom: ezt szeretem csinálni, és észre sem veszem, hogy teszem azt, heti tíz edzés van, vagy nem eszem meg bármit, mert nekem ez a normális, ehhez az életmódhoz szoktam. 

Hogy viseli a környezeted a folyamatos versenyzést? 

Őket jobban megviseli, mint a szervezetemet. Annyira koncentrálok a versenyeimre, arra, hogy kihozzam magamból a maximumot, hogy csakis ekörül jár az eszem. Általában percre be van osztva minden napom, ilyenkor pedig nem foglalkozom eleget a szeretteimmel, például a családommal. Szerencsére megértőek, tudják, mivel jár a versenyzés, de azért így is rossz érzés a tudat, hogy elhanyagolom őket. Ez a verseny előtti 2-3 hétben is jellemző. Ha verseny van, csakis arra tudok koncentrálni. Talán azért is szokták mondani, hogy ez az önző emberek sportága. Ám, ha 110 százalékot akarsz teljesíteni, azt csak így lehet!

Ennyi diéta és kőkemény munka mellett lehet azt mondani, hogy ez egy egészséges sport?

Úgy gondolom, a fitnesz nem egy egészségtelen sport. Vannak, amik megviselik a szervezetet, például a vízhajtás vagy a verseny utáni hirtelen bezabálás, de inkább abból lehetnek problémák, ha valaki nem tudja, mit, miért, mikor és hogyan kell csinálni, vagy épp nem csinálni. Lényeg az, hogy okosan, odafigyeléssel kell dolgozni, csak így lehet hosszú távon folytatni. Szerencsére sosem volt egészségügyi problémám: a hormonháztartásomtól kezdve a vesémen át minden rendben, sőt az átlagnál sokkal egészségesebb a testem: állandóan figyelek a megfelelő vitaminbevitelre, az ásványianyag-pótlásra, a megfelelő folyadékbevitelre, emellett pedig próbálok minél többet pihenni, relaxálni. 

Mire fókuszálsz most?

Most első helyen áll a célok között, hogy a profi mezőnyben is helyt álljak, eredményes legyek, hogy sikerüljön pontokat gyűjtenem például az Olympia kvalifikációjához. Ezenkívül ott van a versenyzői csapatunk, mellyel tavasszal folytatjuk a munkát. Nagyon kíváncsian várom, hogy milyen eredményeket érünk majd el. Szeretném, ha nagyon sikeresek lennénk, mert megérdemlik mindannyian! Már december elejétől elkezdték a felkészülést. Ezenfelül jövőre szeretnénk a vőlegényemmel egy diétás ételkiszállító vállalkozást beindítani. 

Pati párjával, Celestin Popával – aki egyben edzője is!
Pati párjával, Celestin Popával – aki egyben edzője is!Thomas Mone

Ki vagy kik a támaszaid?

A párom nélkül nem menne: ő a legnagyobb támogatóm. Mindig segít és figyel rám. Mellettem áll, mindent megtesz azért, hogy a terveink, céljaink és álmaink megvalósuljanak. Bármire képes, hogy boldognak lásson, én pedig nagyon büszke vagyok rá! A versenyeim mellett közösen vezetünk egy csapatot, ahol már 20-25 embernek segítünk, hogy maximálisan felkészültek legyenek a versenyeiken. A párom foglalkozik velük a legtöbbet, és nagyon a szívén viseli a versenyzőink sorsát: nála lelkiismertesebb edzővel még nem találkoztam. Rengeteget dolgozik, de neki és nekem is ez a boldogságunk, az életünk!

Eredmények: 

  • Fitparade sportmodell 1. hely & abszolút bajnok
  • WBPF sportmodell, magyar bajnok
  • WBPF sportmodell, Európa-bajnok
  • Ausztria-kupa sportmodell 1. hely
  • Miami Pro Universe 1. hely
  • Miami Pro világbajnok
  • WBFF fitness diva 1. hely
  • PCA ASO-Classic sportmodell 1. hely & abszolút bajnok
  • PCA Vitaflex GP sportmodell 1. hely
  • IFBB Amateur Olympia tavasz+ősz bikinikategoria 2. hely
  • IFBB Venice Cup fitneszkategória 1. hely & abszolút bajnok
  
Szeretem a testem! - Edzés, diéta, életmód
Zárt csoport · 27 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Egy közösség Neked, Érted - egy fittebb, egészségesebb, boldogabb életrét! Egy olyan oldalt szerettünk volna létrehozni, ahol hiteles, értékes tarta...
  
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek