Így edz az orvos, aki a gyógyítás mellett fitneszmodellként is sikeres

Ízig-vérig nő, aki amellett, hogy orvosként praktizál, legutóbb mint fitneszmodell hengerelt. Dr. Breyer Helga a FitParádén nyűgözte le a közönséget és minket is.

Saját maga a bizonyíték arra, hogy a tudomány a gyakorlatba átültetve működik: dr. Breyer Helga azon ritka belgyógyászok egyike, aki nemcsak elméleti tudása alapján akar páciensein segíteni, de maga is kipróbálja és alkalmazza módszereit. Ezek pedig működnek, ezt mutatja az is, hogy a doktornő nemrég indult a FitParádén 40+ kategóriában. Kifaggattuk a versenyről, a motivációjáról és a módszeréről is. 

Milyen módszerrel dolgozik? 

Kezdő belgyógyászként elsősorban cukorbetegekkel foglalkoztam. Kerényi Zsuzsa főorvosnő és Tamás Gyula professzor úr tanítványaként megtanultam, hogy a kezelés sikere és az egészséges állapotot megközelítő vércukorértékek elérésének a kulcsa a helyes táplálkozás. A munkám során azonban rá kellett jönnöm, hogy a cukoranyagcsere olyan dinamikusan változó folyamat, melyben lényeges szempont a táplálékkal szervezetbe juttatott energia felhasználódási és raktározódási módja. Itt merült fel a sport szerepe: a sportban rendkívül sokrétű a táplálkozás mikéntje. Javítható a sportágspecifikus étkezés által a sportteljesítmény, rövidíthető a regeneráció ideje, csökkenthető a sérülésveszély, természetes úton növelhető az izomtömeg, és még sorolhatnám a jótékony hatásait. A mi módszerünkkel komplex vérvétellel, testösszetétel-méréssel, individuális trend kialakításával, ultrahangvizsgálattal és belgyógyászati konzultációval tudunk komplex segítséget nyújtani a sportolók számára. 

Csak betegeknek segít? 

Nem, hiszen fitneszversenyzők és testépítők is kérik a segítségemet. Számos esetben egy komplex kivizsgálással esetleges hiányállapotok, például vashiány, B12-vitamin-hiány, D-vitamin-hiány és belgyógyászati problémák – mint a pajzsmirigybetegség, inzulinrezisztencia – ismerhetők fel időben, amelyek a versenyforma elérésében kiemelt jelentőséggel bírhatnak. De az individuális étkezés kialakításával és megfelelő komplex kezeléssel jobban időzíthető a versenyforma, csökkenthető a regenerációs idő és a sérülésveszély – főként nagy súlyokat mozgató testépítők esetében. 

IMG-1951
Dunavolgyi.com

Nem csak elméletben gyógyít, hisz saját magán is kipróbálja a módszereket.

Szakemberként a lexikális tudás megszerzése nem elég. Véleményem szerint elengedhetetlen az éles helyzetben megszerzett tapasztalat. Ezért 2018 elején elhatároztam, hogy májusban elindulok harmadmagammal az Ultrabalaton versenyen. 84,4 kilométer lefutása után olyan tapasztalatot szereztem, amellyel a futó pácienseimnek a legtöbbet tudom nyújtani. Aztán október elejéig felkészültem a FitParádé 40+ Lady kategóriájára, hogy egy merőben más sportág képviselőinek is hitelesen tudjak segítséget nyújtani a felkészüléshez. Csak saját tapasztalattal tudtam átérezni, hogy mit jelent 44 éves fejjel, 10-12 óra munka mellett összeállítani a speciális étrendet, lemenni hetente 5-6 alkalommal az edzőterembe. Mit éltem át akkor, amikor végletekig kizsigerelt fizikális állapotban saját sportorvoslásban járatos kollégám nem tiszteli a versenyfelkészülésem, és verseny előtti napon is kizökkent a mentális felkészülésből. A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mi a különbség az éhezés és szomjazás fizikai és mentális hatásai között.

Kik segítették a felkészülését?

Az edzéseimet eleinte Staub Ferenc irányította, majd később Varga Dániel vette át az irányítást, vele folytatom az edzésmunkát a továbbiakban is. Mivel vegetáriánus vagyok, az Ultrabalatonra és a FitParádéra is saját étrenddel készültem fel. De meg kellett tanulnom járni a színpadon. Ezért Juratsek Julianna balettművésznek, a Magyar Állami Operaház címzetes magántáncosának tartozom örök hálával és köszönettel. A tőle tanult mozgásharmónia, kecsesség és nőiesség véleményem szerint bele kellene kerüljön az általános iskolai sport tananyagába, hiszen a helyes testtartás és járás minden mozgás alapja! Ő és a tudása nemzeti kincs! A színpadi pózok megtanításáért Besze Edina IFBB women’s physique athlete, többszörös Superbody- ás Bodysport Kupa-győztes személyi edzőnek tartozom köszönettel, aki rengeteg saját versenytapasztalatát is megosztotta velem, és akiben egy csodálatos nőt, embert, sportolót és barátot ismerhettem meg.

IMG 1902
Dunavölgyi Fitness Photo

Nehéz volt a felkészülés, voltak mélypontok? 

A fitnesz és testépítés véleményem szerint nincs a megfelelő helyén kezelve a köztudatban, holott ezek a sportolók rengeteg erőt, energiát, pénzt, időt fektetnek a versenyre való felkészülésbe. Éveken át tartó lemondás, diéta, heti 6-7 edzés, könny és verejték áll az eredmények mögött. Kemény volt a felkészülés, főleg a szálkásítás és az utolsó két nap folyadékmegszorítása. A verseny reggelén ott állni éhesen és szomjasan a barnítás alatt fagyoskodva, majd megismerni, milyen az, ha ilyen helyzetben 12 centis sarkú papucsban kell koordinálni a mozgást, és rendezett megjelenéssel jelen lenni a színpadon. Ezt soha, sehol nem lehet megtanulni, csak éles helyzetben. Emberileg értek veszteségek és mélységes csalódások ez idő alatt. Volt mélypont! De rengeteg új embert, példamutató sportolót és edzőt is megismerhettem. És már csak értük is megérte vállalni ezt a kihívást.

IMG 1904
Dunavölgyi Fitness Photo

Milyen eredményt ért el a FitParádén? 

A FitParádé Közép-Európa legrangosabb kétnapos multisportrendezvénye. Buranits Ildikó, a FitParádé tulajdonosa és a legbefolyásosabb európai női promóterének munkája nyomán idén először a FitParádé Classic IFBB PRO Qualifier versenyén 7 darab IFBB Pro Card megszerzését tette lehetővé a versenyzőknek. Én 44 évesen a Fitmodel over 40 yrs kategóriában 5. helyezést értem el, de nagyon-nagyon büszke vagyok rá, és magamra. Ráadásul megtanultam egészen máshogy, belső szemmel nézni a versenyzők világát, és hiszem, hogy így még hatékonyabban tudok a segítségükre lenni.

Csatlakozz zárt Facebook-csoportunkhoz, és ne maradj le a szuper edzéstippekről! 

 
Szeretem a testem! - Edzés, diéta, életmód
Zárt csoport · 27 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Egy közösség Neked, Érted - egy fittebb, egészségesebb, boldogabb életrét! Egy olyan oldalt szerettünk volna létrehozni, ahol hiteles, értékes tarta...
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek