Élvezd az áramlást: ezt adja a dinamikus jóga

A flow jóga rendszeres gyakorlásával erősebb, rugalmasabb, hajlékonyabb lehetsz. A kecses mozgáson kívül tónusos testet is ad – ráadásul nem csak haladóknak ajánlott!

Ezzel az óratípussal manapság már szinte minden jógastúdióban találkozhatunk, jól ismerjük: a jógának egy igazán népszerű, dinamikus irányzatáról van szó. Az értelmezés iskolánként, oktatóként változhat, Nimila Ági, a Mandala Jógastúdiók oktatója arra törekszik, hogy a légzés és a mozdulatok összekapcsolásán keresztül megteremtsük a nyugodt áramlás élményét – innen az elnevezés.

A flow esetében a folyamatos mozgás kívülről úgy tűnhet, mintha táncolnánk. A flow jóga valóban közel áll a tánchoz, amennyiben a hatha jóga ászanáit teljesen szabad értelmezésben fűzi egymás után, ráadásul zenét is használ hozzá. Ugyanakkor nagyon is tudatosak vagyunk egy-egy óra felépítésénél, hiszen a flow gyakorlása szólhat a core izomzat erősítéséről, hátrahajlítások alapos előkészítéséről, csípőnyitó ászanákról, vagy ezek mindegyikéről is, 90 percben – magyarázza Nimila Ági. Azt szoktuk mondani, hogy a flow gyakorlása „haladóbb”, de nem kell megijedni ettől a jelzőtől sem. Természetesen bárki, bármikor elkezdheti, de jó, ha úgy készül, hogy az a másfél óra az életéből folyamatos mozgással telik majd. 

A flow jóga rendszeres gyakorlásával erősebb, rugalmasabb, hajlékonyabb lehetsz. Minden jótékony hatás benne van, amely más jógairányzatokban is megtalálható: feltölt, lazít, közelebb visz önmagadhoz.

A flow jóga dinamikus mozgás – közelebb visz önmagadhoz
A flow jóga dinamikus mozgás – közelebb visz önmagadhozFotó: Nyul Zsuzsanna

Nem baj, ha nem vagy hajlékony!

Természetesen senki nem született úgy, hogy lábujjhegyen öt percig tartotta az állóspárgát, és nem is ez a cél ennél az óratípusnál. A flow gyakorlásban benne vannak azok a rávezető, fejlesztő gyakorlatok, amelyek ahhoz kellenek, hogy egy nap meglegyen a spárga, a híd vagy bármelyik látványos ászana. És ha rendszeresen gyakorolsz, hamar kiderül: valójában sokkal közelebb volt az „elérhetetlen” cél, mint gondoltad.

Nem kell erősnek lenned!

Ez sem jön magától, a kulcs a folyamatos gyakorlás. A flow-t, ha akarjuk, gyakorolhatjuk erőfejlesztésként is. Tudunk egy percet a core izmok erősítésével tölteni, ami a gyakorlás 90 percéhez képest nem tűnik hosszú időnek (ott, benne lenni néha annál inkább…), viszont ha ez az egy-egy perc rendszeresen ismétlődik, akkor hamar meg fogjuk érezni, milyen erősek is tudnak lenni a törzs izmai. És ez csak egy példa. A flow gyakorlás számtalan eleme vezet rá, hogy megtaláld magadban az erőt.

Szabadon értelmezett jóga

Talán ez a jógagyakorlások közül a legkreatívabb. Az astanga sorozatainak kötöttsége mellett vagy helyett néha jólesik elkalandozni és lazábban gyakorolni. Kipróbálhatsz benne olyan ászanákat is, amelyekkel más jógaórákon esetleg nem találkozol.

Bonyolultnak tűnik, pedig nem az

Egyik mozdulatból következik a másik, az egész egy nagyon dinamikus áramlásként fogható fel, és igen, ez bizony nemcsak az izmoknak, de a figyelmünknek is komoly kihívás eleinte. Hamar meg lehet szokni; mint minden jógaóra, egy idő után már itt sem csak a mozdulatok végrehajtására fogsz törekedni, hanem a figyelem befelé irányítására, a középpont megtalálására. Kis gyakorlással már erre sem kell külön figyelni, mert ez az állapot megteremtődik magától.

Minden mozdulat szép!

A szép mozdulatok megtanulása után hamar befelé irányíthatod a figyelmedet
A szép mozdulatok megtanulása után hamar befelé irányíthatod a figyelmedetFotó: Nyul Zsuzsanna

A jóga nem arról szól, hogy versengjünk, vagy hogy egymáshoz mérjük a tudásunkat. Hanem arról, hogy elfogadjuk, amit a testünk tud. Hogy higgyük el, érdemes gyakorolni és megtapasztalni a fejlődést. Ha pedig közben a saját ügyetlenségünkkel vagy korlátainkkal szembesülünk (mindenki, még az oktatók is), akkor azon jól is esik nevetni. A flow jóga nem egy szigorú, halálosan komoly dolog, hanem sokkal inkább játék és lehetőség a fejlődésre.

Nem csak lányoknak!

Nagyon sok fiú jár flow gyakorlásra. Nem igaz, hogy csak lányoknak való, hiszen ugyanazokat az ászanákat használjuk, amelyeket akár a hatha, akár a gerincjóga, akár az astanga gyakorlásból ismerhetsz. Ha azok nem csajos gyakorlások, akkor a flow sem az – mondja Ági. 

Csatlakozz zárt Facebook-csoportunkhoz, és ne maradj le a szuper edzéstippekről! 

 
Szeretem a testem! - Edzés, diéta, életmód
Zárt csoport · 27 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Egy közösség Neked, Érted - egy fittebb, egészségesebb, boldogabb életrét! Egy olyan oldalt szerettünk volna létrehozni, ahol hiteles, értékes tarta...
 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.