Ez a népszerű játék komoly veszélyt jelent a gyerekre nézve

GettyImages-1324863788

A mágikus vízgyöngyök apró kis golyócskák, amelyek vízzel érintkezve eredeti méretük sokszorosára duzzadnak. Éppen ebben rejlik a veszélyük.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a játékként árusított vízgyöngyök gyakran élénk színűek, és a cukorkákra emlékeztetik a gyerekeket, akik ezért könnyen lenyelhetik őket, ami – ahogy arra egy féléves csecsemő tragikus esete felhívta a figyelmet – végzetes következményekkel járhat.

Miből készülnek a vízgyöngyök?

A vízgyöngyök úgynevezett szuperabszorbens polimerekből készülnek, amelyek nagy mennyiségű vizet képesek felvenni anélkül, hogy feloldódnának. Ha az apró, kemény műanyag golyókat vízbe helyezik, így tömegük százszorosát is megtarthatják, ami azt jelenti, hogy

150-1500-szorosára növekedhet a méretük.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a gombostűfej méretű gyöngyök akkorára duzzadhatnak, mint egy teniszlabda.

A gyöngyök vízzel érintkezve akár eredeti méretük 1500-szorosára is duzzadhatnak
A gyöngyök vízzel érintkezve akár eredeti méretük 1500-szorosára is duzzadhatnakfotostok_pdv / Getty Images Hungary

Mire használják a vízgyöngyöket?

A vízgyöngyöket kezdetben a mezőgazdaságban használták a talaj nedvességtartalmának megtartására, manapság azonban már bárki megvásárolhatja őket. A „mágikus vízgyöngyöket” – ahogy a kereskedők nevezik őket – virágokhoz, a virágföld helyettesítésére, dekorációként, a szenzoros feldolgozási vagy autizmus-spektrumzavarral küzdő gyermekek számára terápiás eszközként vagy egyszerűen csak gyerekjátékként kínálják.

Mennyire veszélyesek?

A játékként árusított vízgyöngyök általában élénk színűek, és cukorkákra emlékeztetnek. Ezek a tulajdonságok vonzóvá teszik a golyócskákat a gyermekek számára, akik lenyelhetik, vagy a fülükbe, orrukba tehetik őket.

Bár a vízgyöngyök gyártásához használt polimerek nem mérgezőek, lenyelésük után a gyöngyök folyadékot tudnak felszívni, ezért a bélrendszerben kitágulva súlyos, néha életveszélyes bélelzáródást okozhatnak.

Lenyelve bélelzáródást okozhatnak
Lenyelve bélelzáródást okozhatnakSteven White / Getty Images Hungary

Ennek nyomán már fény derült egy tragédiára is: egy 6 hónapos kisfiú bélelzáródást szenvedett, miután lenyelt egy polimergyöngyöt, amelyet a szomszédtól kapott. A csecsemőt a bélelzáródás megszüntetése érdekében megműtötték, de kialakult egy fertőzés, ami az életébe került.

A vízgyöngyök fulladásveszélyt is jelentenek – különösen a 3 évnél fiatalabb gyermekekre nézve.

Mit lehet tenni a gyerekek védelmében?

A hatóságok mindenekelőtt azt javasolják, hogy a vízgyöngyök vásárlásával várd meg, amíg a háztartásban lévő összes gyerek eléri a legalább 3 éves kort. A termék használatakor pedig tanácsos betartani az alábbi ajánlásokat:

  • Csak kemény padlón használd a vízgyöngyöket, utána pedig seperj vagy porszívózz fel.
  • Tárold a vízgyöngyöket egy jól lezárt edényben, amelyet a gyerekek nem érhetnek el.
  • A gyerekek csak felnőttek felügyeletében játsszanak a vízgyöngyökkel.

Mi a teendő, ha a gyerek lenyelte a gyöngyöket?

Ha a gyerek lenyelt egy vagy több vízgyöngyöt, az olyan tünetekkel járhat, mint a letargia, a nyálcsorgás, a hányás, a zihálás, a hasi duzzanat és fájdalom, illetve az arra utaló jelek, hogy valami elakadt a torkában vagy mellkasában. Ilyen esetben a segélyhívót tárcsázva azonnali orvosi segítséget kell kérni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek