Így kerülheted el, hogy a válásod egy rémálom legyen

GettyImages-530183447
Olvasási idő kb. 7 perc

A legtöbb példa és tapasztalat azt mutatja, hogy csak nagyon ritkán lehet szépen válni. Az indulatokat, az érzelmeket nehéz féken tartani egy csalódást vagy egyéb más sérelmet követően. Különösen nehéz a búcsú, ha a szakítás egy család szétesését okozza. A Szépen Válj El Válásközpont alapítója a Díványnak beszélt arról, hogyan lehet garanciát találni arra, hogy a partnerek válásakor a gyermekek ne sérüljenek, és olyan anyagi egyezség jöjjön létre, ami a feleknek korrekt és biztos alapot ad az új élethez.

A saját válása kapcsán szerzett rossz élményei, negatív tapasztalatai ösztönözték Galambos Balázst arra, hogy létrehozza az ország első olyan komplex szolgáltatást nyújtó vállalkozását, ami jó esetben akár segíthet helyrehozni a válás szélére került párok házasságát. Ha pedig már menthetetlen a kialakult helyzet, a Szépen Válj El Válásközpont szakemberei ahhoz adnak támogatást, hogy a bontóperes eljárás ne legyen egyik fél számára se rémálom.

Mi vezetett odáig, hogy két és fél évvel ezelőtt megalapította a Szépen Válj El Válásközpontot?

Tíz évvel ezelőtt volt egy válásom, ami rettenetes módon zajlott le. Olyan buktatókon, lelki tortúrákon mentem keresztül a gyermekeimmel való kapcsolattartás és a vagyonmegosztás során, amire rémálmomban nem gondoltam. Megnyert perekkel a hátam mögött, érvényes bírósági határozat ellenére nem tudtam még hétvégente sem tartani a kapcsolatot a gyerekeimmel, mert senki nem volt, aki életszerű, működő jogi vagy mentális megoldásokat javasolt volna nekem.

Galambos Balázs saját bőrén is megtapasztalta: szülőként még nehezebb a válás
Galambos Balázs saját bőrén is megtapasztalta: szülőként még nehezebb a válásSoos

Ezt követően arra jutottam, hogy míg esküvőszervező cégből több száz van az országban, hogy segítsenek a nagy napot tökéletessé tenni, addig senki nincs, aki támogatást nyújtana annak a több mint húszezer párnak, amely évente a bíróság elé áll válási szándékával.

Nem beszélve arról, hogy legalább ennyi élettársi kapcsolat gyermeki jogállását is rendezni kell évente. A saját tortúrámból és fájdalmamból építkezve megalapítottam az ország első komplex válási és házasságmegmentési szolgáltatást nyújtó projektjét, a Szépen Válj El Válásközpontot.

Mit tapasztal, évről évre hogyan változik az önökhöz forduló, válni szándékozók aránya?

A Covid időszakában indultunk, ami azért lényeges, mert ekkor a bezártság miatt nagyon sok volt a rossz lelkiállapotban lévő ügyfél. De általánosságban elmondható, hogy egy-egy összezártsági hullámot követően van sokkal nagyobb igény a szolgáltatásunkra. Minihullámnak számítanak a hétvégék, miután minden hétfőn izzanak nálunk a vonalak, de ugyanígy van ez a nyári szabadságok után, szeptemberben, illetve az év végi ünnepeket követően, január első munkanapjaiban keresnek meg bennünket sokan. 

Az induláshoz képest tavaly 30 százalékkal több ügyfelünk volt már.

A válni készülők leggyakrabban milyen indokokra hivatkozva szeretnék felbontani a házasságukat?

Általában egyszerű kommunikációs problémák miatt döntenek a válás mellett a párok. A kapcsolat közben lezár a nő, elfárad, a férfinak az a fő igénye, hogy hagyják békén, és csöndet akar. Így azonban nem tudnak egymással mit kezdeni a felek, ezért eljönnek válni. Egy-egy házasságátvilágítási auditon sokszor rávilágítunk arra, hogy csupáncsak apró problémákról van szó, és az esetek mintegy 30-40 százalékában a válási szándék házasságmentésbe fordul.

A legtöbbször a megfelelő kommunikáció hiánya vezet váláshoz
A legtöbbször a megfelelő kommunikáció hiánya vezet váláshozcourtneyk / Getty Images Hungary

Milyen szakemberek tudnak segíteni ebben?

A válásközpont párterapeutái, intimitásmentorai, mentáltrénerei és egyéni coachai segítségével összeállítjuk a stratégiát, hogyan működhetne tovább harmonikusan a felek házassága. Úgynevezett megegyezéspárti ügyvédi csapattal dolgozunk, mert nagyon fontos, hogy ne évekig tartó harc legyen a válás, ám ha szükséges, sokat látott és mindenre felkészült ügyvédeink felveszik a kesztyűt. A kollégáink között vannak mediátorok, gyermekvédelmi szaktanácsadók, gyermekpszichológusok, gyászterapeuták, párterapeuták, családterapeuták, valamint dolgozunk stresszcsökkentő szakemberekkel, intimitásmentorokkal, szexuálpszichológusokkal, ingatlanosokkal, költöztetőkkel, pénzügyi tanácsadókkal. Tehát egy valódi megoldásokat hozó, komplex válási vagy házasságmegmentési coaching, amit mi szolgáltatunk.

Mely korosztály kapcsolatai vannak most igazán válságban, és ennek mi lehet az oka?

A 35–45 éves kor közöttieké, és az ok legtöbbször nem más, mint hogy elfáradnak a gyermeknevelésben. Ez egy olyan pozitív stressz, amivel nem tudnak mit kezdeni.

Óriási változást jelent a nő életében, amikor anya lesz, a férfiéban, amikor apává válik.

Miután nem szánnak annyi időt egymásra, mint amennyit együtt töltöttek a gyerek születése előtt, szétesik a korábban jól működő házastársi viszony, egyszerűen elfárad a kapcsolat. 

Nők vagy férfiak keresik meg többen önöket?

Fele-fele arányban vannak ügyfeleink, ami azért érdekes, mert a KSH adatai szerint a válókeresetek 70 százalékát a nők adják be. Nekünk azonban igen sok férfi kliensünk is van.

Említene néhány olyan csapdát, melynek elkerülésével nem feltétlenül lesz rémálom egy válás?

Mindenképpen megnehezíti a helyzetet, amikor a nők a gyerekkel zsarolják az apát, és ellene nevelnek. A férfiak is tudnak gyalázatosan viselkedni például vagyoneltüntetéssel, illetve a tartásdíj meg nem fizetésével, valamint inkorrekt pénzügyi manőverekkel próbálnak gyakran operálni. Ilyenkor mindketten arra hivatkoznak, hogy a gyerek érdekét nézik, de valójában egyikük sem teszi azt. Sokkal inkább egóharcok ezek, gyakran beállnak a nagyszülők az anyák és az apák, azaz a gyerekeik mögé, és akár hosszú éveken át pereskedve harcolnak.

Mi a titok, hogyan lehet szépen válni?

Meg kell érteni azt, hogy onnantól, hogy elkezdődik a válás, a gyermek érdekében jobb és erősebb szülői kapcsolatot kell felépíteniük egymás közt a szülőknek, mint amikor házasságban voltak. Erre a szülőtársi szövetségre azért van szükség, hogy a gyerek ne tudja kijátszani a keletkező réseket, és egymás ellen a szülőket. Ha ezt megértik a felek, és lekerül róluk a párkapcsolati egó, és nem azon vitatkoznak, hogy éppen kinek volt igaza, vagy ki volt a hibás, és a gyerek érdekében csapatként kezdenek el együttműködni, mindjárt emberibb lesz a válás. 

A gyerek érdekében együtt kell működniük a szülőknek a válás után is
A gyerek érdekében együtt kell működniük a szülőknek a válás után isskynesher / Getty Images Hungary

Mit tanácsol, hogyan kell házasodni ahhoz, hogy a válás is „szép” legyen?

Higgyünk az olyan magyar szólásoknak és közmondásoknak, mint a „Nézd meg az anyját, vedd el a lányát!”. Emellett a hozzám forduló hölgyeket mindig megkérdezem az édesapjukkal, a férfiakat pedig az édesanyjukkal való kapcsolatukról, mert ezek árulkodóak lehetnek. Beszédes lehet az is, hogy a partnerünk hogyan vélekedik az előző házasságáról vagy a komoly párkapcsolatáról, vagy hogy miért és hogyan szakítottak. Ezt azért jó tudni, mert elképzelhető, hogy velünk is úgy fog viselkedni, rólunk is úgy fog beszélni, mint ahogyan abban a kapcsolatában tette. A jó partnerválasztást segítheti még, ha stresszhelyzetben is megismerjük a párunkat. Ez lehet akár egy közlekedési dugó vagy egyéb más olyan szituáció, ami kibillentheti, amikor lehullhat az a bizonyos randiálarc. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek