Valóban nehezebb társat találni gyerekkel?

GettyImages-1339068453

Egyedülálló édesanya társat keres… De vajon hol, hogyan és mikor lelhet társra egy gyermekeit egyedül nevelő anya? A válasz egyszerű: bárhol és bármikor, ha nem a gyerekeinek vadászik pótapukára, hanem egy olyan férfit keres, akivel kölcsönösen boldoggá tehetik egymást – a randizás nem feltétlenül kilátástalan küzdelem ekkor sem!

Az egyedülálló édesanyák is ugyanazt keresik egy férfiban, amit minden más nő. Arra vágynak, aki az élet minden területén a legjobbra ösztönözi őket, akitől megkaphatják az érzelmi biztonságot, aki nemcsak a testüket, hanem a lelküket is stimulálja. Ők sem a tökéletest keresik, hanem azt a társat, aki a „helyén van”, és a helyén tudja kezelni, ha egy nő gyerekkel érkezik a kapcsolatba.

Van, amikor kifejezetten előny a gyerek

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus azt tapasztalja, nem mindig jelent hátrányt – sőt, sokszor még segíti is az ismerkedést –, ha valakinek már van gyermeke. A szakértő szerint számos spontán ismerkedés épp a gyerekekkel közösen szervezett programokon történik. 

Egy egyedülálló anya is randizhat sikeresen
Egy egyedülálló anya is randizhat sikeresenMoMo Productions / Getty Images Hungary

A játszótéren, a játszóházban, a moziban, a családi napokon vagy fesztiválokon éppen az a szorongási faktor veszik ki, ami miatt egyéb szituációkban lehet, hogy sokan feszengenek. Ilyen aggodalom lehet például, hogy vajon kellenek-e akkor is, ha kiderül, nekik már van gyerekük. De ha szülőként találkozunk egy másik emberrel, akkor már egyértelmű az az információ, ami akár a szimpátia, a közös nyelv alapja is lehet. 

Nincs értelme titkolóznia egy egyedülálló anyának sem

A szakember szerint akkor tud önazonosan és oldottan viselkedni egy kisgyerekes anyuka, ha a mismásolás helyett kifejezetten büszke arra, hogy van gyermeke. Ha nem titkolja el ezt a tényt, egyértelművé válik, hogy nőként olyan valakivel tud csak kapcsolatot létesíteni, aki képes elfogadni édesanyaként is. Így nagyobb eséllyel találja meg a megfelelő társat.

Azzal a férfival lehet igazán kapcsolódni, aki nemcsak nőként, hanem anyaként is elfogadja a társát
Azzal a férfival lehet igazán kapcsolódni, aki nemcsak nőként, hanem anyaként is elfogadja a társátPortra / Getty Images Hungary

Bármilyen hihetetlen, vannak olyan férfiak, akik kifejezetten olyan nőre vágynak, akinek már van gyereke. Hogy miért?

Mert abban bíznak, hogy egy gyermekes anyuka az ő csemetéjükkel is elfogadóbb, nyitottabb lesz.

Ráadásul egy édesanya akár türelmesebb is lehet az ismerkedési időszakban, hiszen már nem feszélyezi, hogy minél előbb szülni szeretne.
Kifejezetten előny a meglévő gyermek akkor is, ha egy férfinak nem lehet sajátja, de tud örülni a másénak. 

Krízisben felértékelődik a romantika

De vajon hol találhat rá a szerelem arra az egyedülálló édesanyára, akivel nem történnek csodával határos véletlen találkozások? 

Ismerkedni nemcsak szórakozóhelyen, hanem akár mozgólépcsőn is lehet
Ismerkedni nemcsak szórakozóhelyen, hanem akár mozgólépcsőn is lehetHalfpoint Images / Getty Images Hungary

„Ismerkedni bárhol lehet, egy kávéházban, a villamoson, a bevásárlóközpontban. Aki erre nyitott, annak, úgy látom, nem kell külön helyszín ahhoz, hogy társra találjon – teszi hozzá dr. Almási Kitti. – Érdekes, hogy sokan a koronavírus-járvány idején is megtartották a korábbi, hagyományos ismerkedési szokásokat, csak éppen maszkban sétáltak és beszélgettek a szabadban. A bátrabbak még azt is vállalták, hogy felmentek valamelyikük lakására, de nem egy gyors együttlét okán.

Ezt azért tartom fontosnak elmondani, hogy lássuk, a szórakozó- és vendéglátóhelyek bezárása idején, valamint rendezvények híján sem maradt abba az ismerkedés, a romantika pedig kifejezetten felértékelődött.

Azt látom, hogy míg a vírus előtt sokan sportot űztek az ismerkedésből, addig a Covid óta sokkal nagyobb teret kapott a beszélgetés, a levelezés, az egymás érzelmeihez való kapcsolódás. Hogy ennek mi lehetett az oka? Talán az, hogy a magány sokkal valóságosabbá vált a járvány okozta krízis időszakában” – mondta a szakember. 

Néhány jótanács: adj időt és légy türelmes, ha már randiztok!

Van néhány jótanácsunk, amit egyedülálló édesanyaként érdemes megfogadnod, hogy elkerüld a párkereséssel járó buktatókat:

  • Menj társaságba, rendezvényekre! Közösségteremtő ereje lehet a közös hobbinak, de új embereket ismerhetsz meg akkor is, ha egy nemes cél érdekében önkéntesként csatlakozol egy civil szervezethez.
  • Tanulj meg, és merj segítséget kérni, mert sokszor karnyújtásnyira vannak azok, akik szívesen vigyáznának a gyerekekre néhány órára. 
  • Ha már formálódik vagy kialakult köztetek a kapcsolat, ne várd el a férfitól, hogy sajátjaként szeresse azt a gyereket, akinek genetikailag nem ő az édesapja!
  • Ne kényszeríts érzéseket se a férfira, se a gyerekre!
  • Ha komolyra fordul a kapcsolat, közösen találjátok meg az új férfi szerepét a családban.
  • Ne csak a viszonyok, a szokások kialakulásának is adjatok időt. Hadd döntse el a férfi, hogy mikortól akar szülői feladatokat ellátni.
  • Használd a fantáziád, és próbáld meg beleképzelni magad a másik helyzetébe, hogy közelebb kerülj az új családtagban lejátszódó érzésekhez.
  • Hacsak lehet, ne foszd meg egy saját gyermek megszületésének élményétől az új párodat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra