Nem rémálom többé a repülés gyerekkel: ezeket a segítségeket adja a légitársaság

GettyImages-1179945751
Vermes Nikolett

A gyerekekkel tervezett utazás mindig extra felkészülést kíván, különösen akkor, ha egy hosszú, várakozásokkal teli útról van szó. Ezért megkérdeztük, hogy milyen lehetőségeik vannak a repülésre készülő kisgyerekes szülőknek.

A légitársaságok jól tudják, ha nem fordítanak kellő figyelmet egy adott csoportra, akkor utasokat veszítenek, ezért külön szolgáltatást kínálnak a kisgyerekes családoknak, hogy megkönnyítsék a dilemmát: repülővel menjünk a gyerekekkel nyaralni, vagy sem.

Mese- és játékszoba a gyerekeknek 

A 0–3 éves gyerekekkel körülményesebb az utazás, hiszen más szükségleteik vannak, mint például egy felnőtt utasnak. Ilyen az étkezés, a higiénia és az egészségügyi igények. Sokan éppen ezért mondanak nemet a repülős utakra, mondván, majd megyünk, ha felnőttek a gyerekek. Az Emirates légitársaság viszont meggyőző érveket használ a gyerekes utazás mellett. Megkeresésünkre egy sor engedményről tájékoztattak, amelyek kifejezetten a kisgyerekes szülőknek szólnak. Kezdjük a legelején, a becsekkolást követő hosszú várakozásnál. A repülőtéren mesenézéssel foglalják le a kicsiket egy erre a célra kialakított teremben, az első osztályt választó családok számára pedig külön játékszobát rendeztek be az épületben. Míg kivétel nélkül bárki számára rendelkezésre áll egy reptéri babakocsi és baba-mama szoba, etetőhellyel és pelenkázóval, amit a járat indulásáig használhatnak, ha a gyerek még nem tud járni. A babakocsi az információs ponton kérhető. 

A mese a legpraktikusabb eszköz, ami a szűk repülőgépen lefoglalja a gyereket
A mese a legpraktikusabb eszköz, ami a szűk repülőgépen lefoglalja a gyereketGettyImages

A legnagyobb segítség a biztonság és kényelem

Az Emirates külön szabályzatot írt az egyedül utazó gyerekek részére, akiknek szüleik nélkül kell várakozni a terminálban, rájuk egy kísérő vigyáz az indulásig, majd a felszálláskor átadja őket a kabinszemélyzetnek. Ilyen esetből egy szezonban csupán néhány fordul elő, a fogyatékossággal élő gyerekek és családjuk szintén igénybe vehetik a repülőtér szakképzett munkatársainak segítségét. Viszont a nagy többség számára nem jár külön kísérő, nekik marad a mesenézés és a játszószoba. Az utazás ideje alatt ezek közül továbbra is adott a mese. A társaság gyerekbarát fejhallgatóval is szolgának az utazás alatt, amelyet úgy terveztek, hogy jobban és kényelmesebben illeszkedjen a gyerekek fejére. A néhány hónapos kisbabák számára pedig külön ülést biztosítanak. A kétévesnél fiatalabb gyerekekkel utazók biztonságos bölcsőkkel felszerelt üléseket is foglalhatnak, amelyben a legkisebbek is kényelmesen pihenhetnek a landolásig. Ezenkívül a szülők autós gyerekülést vihetnek a fedélzetre, amennyiben megfelel az előírásoknak, és ha úgy érzik, hogy az ismerős ülés nagyobb nyugalmat nyújt a kicsinek. Ezzel szemben a WizzAir a legalább 14 napos, legfeljebb 2 éves csecsemők számára nem külön ülést biztosít, nekik a szüleik ölében kell utazni – a légitársaság szerint ez a legbiztonságosabb módja a kicsi utaztatásának. Csecsemőnként 2 felnőttnek ingyenes elsőbbségi beszállás jár. A csecsemők utazási díja 12 050 forint, függetlenül az úti céltól. A Ryanairnél és a WizAirnél is, amennyiben egy gyerek a visszaút előtt eléri a 2 éves kort, a teljes viteldíjat kell fizetni a visszaútra vonatkozó járatért. A Ryanairnél a legalább 7 napos, legfeljebb kétéves csecsemő utazási díja 8750 Ft. Itt is egy felnőtt ölében kell utazni, a bébiétel melegítésében segít a személyzet, és a babakocsi plusz egy más fontos gondozási eszköz ingyenesen feladható poggyász, ahogy a WizzAir esetében is.

A cél közös: gondmentes utazás 

A gyerekes repülőút tehát elméletben akadálymentes. A kicsik kényelme és biztonsága érdekében minden adott, de a légitársaság minden szülőt figyelmeztet, hogy a speciális igényeket a repülőjegy vásárlásánál jelezzék. Amennyiben ez elmarad, természetesen találnak megoldást a probléma elhárítására, viszont a hosszas helyszíni egyeztetés senkinek sem kedvez, különösen nem a gyerekeknek. Hogy mennyivel költségesebb így az utazás? A jegyár nem fog duplájára emelkedni a babaülés miatt, sőt, a gyerekbarát fülhallgató, a mese és a játszószoba minden kisgyerekes számára ingyen használható. Ezenkívül a légiutas-kísérőket felkészítik arra az eshetőségre is, amikor utazás közben jelentkezik rosszullét a gyereknél. Pontos statisztika nincs arra vonatkozóan, hogy mennyien ülnek repülőre gyerekkel, viszont a légitársaságok célja, hogy erre egyre többen vállalkozzanak, és ne a repüléssel szembeni félelem legyen az utazás elleni indok. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra